ΑΚΑΡΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ η συζήτηση στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το ΣΜΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

ΑΚΑΡΠΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ η συζήτηση στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το ΣΜΑ


MΑΡΑΘΩΝΙΑ συζήτηση, αναπάντητα ερωτήματα για τα σύμμεικτα απορρίμματα, με το....αποτέλεσμα μηδέν

Τέσσερις ώρες περίπου διήρκεσε η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, το Σάββατο από τις 6:00 μ.μ., που προκάλεσαν με αίτησή τους 11 δημοτικοί σύμβουλοι, για τη μεθόδευση της διοίκησης Λεβεντάκη για εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων της Τριφυλίας στο Βιολογικό Κυπαρισσίας, αλλά αποτέλεσμα μηδέν, μηδέν εις το πηλίκο(ν)!

Και αυτό γιατι έγινε πασιφανής η εμμονή της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας στα σύμμεικτα απορρίμματα, αφού στο ΣΜΑ, εάν και εφόσον αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο η εγκατάστασή του, σε όποιο χώρο κι αν τελικά αποφασιστεί, θα μεταφέρεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων του δήμου. Για σχέδιο και δράση για ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή ή και κομποστοποίηση, ούτε κουβέντα από τη δημοτική Αρχή.

Και φυσικά δεν αποτελεί σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης η προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης για έξι πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών (πλαστικό, μέταλλο και γυαλί) με παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες, που έχει υποβληθεί αίτημα στο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έγινε προβολή βίντεο του δήμου Πατρέων για ΣΜΑ (σ.σ. στο Δήμο Πατρέων θα κάνουν 4 κινητούς ΣΜΑ, προμήθεια και υποδομές), ενώ ευδιάκριτη ήταν η «επιθετική» διάθεση του κ. Λεβεντάκη, η οποία εντάθηκε πολλάκις ιδίως δε με ισχυρισμούς ότι δεν είπαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βλάχος και Ασημακόπουλος περί ΣΜΑ στο Βιολογικό Κυπαρισσίας.

Επίσης, μοιράστηκαν δύο αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας το 2016 αλλά δεν μοιράστηκαν και άλλες 5 ακόμα του Σώματος που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων… Η αλήθεια είναι ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2021, στην 39 συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το 2021, ο κ. Βλάχος απαντώντας στον κ. Δριμή είπε, μεταξύ άλλων, επί λέξει «Κι έχουμε και προβλέψει να κάνουμε Σταθμό Μεταφόρτωσης εδώ στο Βιολογικό». Στις 11 Ιανουαρίου 2022, οπότε και τέθηκε ξανά το θέμα, ερωτηθείς ο κ. Βλάχος απάντησε «Ο δήμαρχος τ’ αποφάσισε. Εγώ αποφάσισα; Μιλήσαμε μεταξύ μας και συμφωνήσαμε να πάμε στο Βιολογικό» με τον κ. Μερκούρη να ρωτά «ποιος αποφάσισε;» και τον κ. Βλάχο να απαντά «ο κ. Ασημακόπουλος, εγώ, ο δήμαρχος», ενώ στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι «Τρέχουμε μια μελέτη μαζί με το ΦΟΔΣΑ, γι’ αυτό ψάχνουμε το ιδιοκτησιακό, για να ’ρθουν να τα φτιάξουν οι ανθρώποι. Χρηματοδότηση. Όλα ο ΦΟΔΣΑ»…

Η επιχειρηματολογία της δημοτικής Αρχής και του κ. Λεβεντάκη με αιχμές για την προηγούμενη δημοτική Αρχή και το τοπικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων δήμου Τριφυλίας, 250 σελίδων, που εκπονήθηκε το 2016 και τότε έγινε και η παραλαβή της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο, από το οποίο η δημοτική Αρχή Λεβεντάκη επέλεξε τη δράση για ΣΜΑ, καταρρίφθηκε ευθύς εξαρχής από την Αντιπολίτευση. Κι αυτό διότι το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων δήμου Τριφυλίας περιλαμβάνει 2 + 2 βασικά σενάρια με 24 ενναλακτικές ή παράλληλες μεταξύ τους και συμπληρωματικές δράσεις.

Ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι βρήκε έναν φάκελο με αποφάσεις και με βάση αυτά προχωράει για το ΣΜΑ στο Βιολογικό, Κυπαρισσίας, αλλά έχοντας ήδη συγκεντρώσει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την επιλογή, απόφαση και μεθόδευση της δημοτικής Αρχής και προσωπικά του ιδίου για ΣΜΑ στο Βιολογικό ερήμην του δημοτικού συμβουλίου, του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας, της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Κυπαρισσίας, καθώς και τις αντιδράσεις στην πόλη, σημειώθηκε – τουλάχιστον στα λόγια – «υπαναχώρηση» με «όπισθεν» εμφανιζόμενος ως “διαλλακτικός” και αποδεχόμενος να γίνει – άλλη – συζήτηση, χωρίς όμως να προσδιοριστεί το πότε.

Ωστόσο, αύριο Δευτέρα επισκέπτεται την Κυπαρισσία ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ για να τον πάει η δημοτική Αρχή Λεβεντάκη να δει το χώρο του Βιολογικού για τον ΣΜΑ, όπως αποκάλυψε η Αντιπολίτευση. Αφού δεν υπάρχει πρόθεση, απόφαση ή μεθόδευση της δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη για ΣΜΑ στο Βιολογικό, πως και γιατι προγραμματίστηκε επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ στο χώρο του Βιολογικού; Γεγονός είναι ότι οι αντιδήμαρχοι, Αντώνιος Βλάχος και Γεώργιος Ασημακόπουλος, στις συνεδριάσεις στις 10 Δεκεμβρίου και 11 Ιανουαρίου ο πρώτος και στις 11 Ιανουαρίου ο δεύτερος είπαν, ειλικρινέστατα, την αλήθεια ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας. Ότι, δηλαδή, επιλογή της δημοτικής Αρχής Λεβεντάκη είναι να κατασκευαστεί και εγκατασταθεί ΣΜΑ στο Βιολογικό Καθαρισμό Κυπαρισσίας και ότι μιλάνε με το ΦΟΔΣΑ για να κάνει τη μελέτη και να αναλάβει προώθηση διαδικασιών κτλ για τη χρηματοδότηση.

Χρηματοδότηση για την οποία ο ίδιος ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι θα πάρει 850.000 ευρώ από το πρόγραμμα, χωρίς όμως να αναφέρει ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα και κυρίως δεν εξήγησε πώς, από τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας δεν έχει αποφασίσει και επιλέξει εάν θα κάνει ΣΜΑ, εάν θα κάνει έναν ή δύο ΣΜΑ, ποιος θα είναι ο τύπος ΣΜΑ, ποια τα έργα υποδομών, ποια η προμήθεια εξοπλισμού και μέσων, πού θα γίνει η χωροθέτηση και επίσης ότι εγκρίνει υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση ΣΜΑ στην Τριφυλίας, κοστολογήθηκε και από ποιον ή ποιους στις 850.000 ευρώ, προκαλώντας εύλογα σοβαρά ερωτήματα… Από την αντιπολίτευση τονίστηκε με έμφαση ότι δυόμιση χρόνια η δημοτική Αρχή δεν πήγε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διαχείριση των απορριμμάτων για να συζητήσουν, να προτείνουν και να αποφασίσουν.

Να συζητήσουν το τοπικό σχέδιο του 2016, να το επικαιροποιήσουν, να το τροποποιήσουν, να επιλέξουν και αποφασίσουν ποια θα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου η οποία να είναι σύμφωνη με το νέο ΕΣΔΑ αλλά και τον ΠΕΣΔΑ. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι στόχος του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων είναι η μείωση της υγειονομικής ταφής των Αστικών Στερεών Αποβλήτων σε ποσοστό μικρότερο του 10% το 2030. Το νέο Εθνικό Σχέδιο δίνει μεγάλη σημασία στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Ειδικότερα προβλέπει την ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (οικιακών αποβλήτων) για το σύνολο της χώρας στο τέλος του 2022. ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages