Ακόμη πιο δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον σε ό,τι αφορά το μέτωπο των τιμών, καθώς μετά και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο, όπου καταγράφηκε ρεκόρ 29ετίας, τα μηνύματα της αγοράς αλλά και η διεθνής συγκυρία παραπέμπει σε νέο σπιράλ ανατιμήσεων.
Ήδη, αναφορές από το μέτωπο των τροφίμων παραπέμπουν σε νέα αύξηση τιμών. Ενδεικτικά, από τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης γάλακτος σημειώνεται ότι εν όψει της νέας αρμεκτικής περιόδου υπάρχει αμφιβολία για την διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα, καθώς συρρικνώνεται το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά οι αγελάδες, λόγω αδυναμίας των κτηνοτρόφων να συντηρήσουν τα κοπάδια τους με τόσο υψηλές τιμές ζωοτροφών. Αυτό, αναπόφευκτα, όπως τονίζεται, θα οδηγήσει σε ελλείψεις γάλακτος και βέβαια σε περαιτέρω άνοδο των τιμών της πρώτης ύλης, του γάλακτος δηλαδή, που ήδη σε σχέση με πέρυσι καταγράφει αύξηση 30% στην ”πηγή” (τιμές στον παραγωγό), χωρίς όμως και αυτή να επαρκεί για να καλύψει τα αυξημένα κόστη που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο καταγράφηκε ανοδος 12,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Ειδικά, η κατηγορία γαλακτοκομικά και αυγά σε σχέση με πέρυσι είχε αύξηση 15,5%, ενώ στα έλαια και λίπη η άνοδος ήταν στο 24,9%, στα λαχανικά στο 11,3% και στα νωπά φρούτα στο 9,3%.
Η ενέργεια βάζει φωτιά στις τιμές
Παράλληλα η πορεία των τιμών ενέργειας, αλλά και οι ποροβολές που υπάρχουν, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν σε αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης με τον πληθωρισμό, κάτι που ωστόσο παραμένει ως “ελπίδα” ακόμη κι από επίσημα χείλη. Ενδεικτική είναι η αναφορά του οίκου Fitch, που κατά την ανακοίνωσή του χθες για τη παραμονή, χωρίς αναβάθμιση, στο “ΒΒ” της αξιολόγησης της Ελλάδας, με διατήρηση του outlook στο «θετικό», σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο για να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα φέτος στο 7,3%. Επίσης ο οίκος τόνισε ότι αναμένει μεγάλη μείωσή του στη συνέχεια και συγκεκριμένα στο 1,8% το 2023 και στο 1% το 2024.
Όπως ανέφερε, ωστόσο, μετά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 8,3% το 2021, οι μακροοικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διόγκωσε την αύξηση στις τιμές ενέργειας και επηρεάζει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον υψηλό πληθωρισμό να έχει αντίκτυπο στα πραγματικά εισοδήματα και τη δυναμική της κατανάλωσης, σημειώνει οίκος.
Με βάση, τέλος, τον οίκο Fitch, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας βασίζονται κατά 40% στη Ρωσία και η χώρα είναι ευάλωτη σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών και ενδεχόμενες διαταραχές στην προσφορά ενέργειας, προσθέτει.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου