Τη δημιουργία Δικτύου Κοινοτήτων Τριφυλίας αποφάσισαν οι πρόεδροι της Τριφυλίας στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, μέσα από το οποίο θα αποκτήσουν φωνή και θα μπορούν να διεκδικήσουν πράγματα που είναι κοινά για πολλές κοινότητες.Τα μεγάλα προβλήματα αλλά και η στάση της κεντρικής διοίκησης του δήμου οδήγησαν τους προέδρους σε αυτή τους την απόφαση. Οι πρόεδροι μίλησαν για εγκατάλειψη των χωριών από τη δημοτική αρχή, προηγούμενες αλλά και σημερινή, εξέφρασαν έντονα παράπονα ότι δεν καλούνται στα συμβούλια ούτε ενημερώνονται για ζητήματα των χωριών τους και έθεσαν το ζήτημα της μη καταβολής της πάγιας προκαταβολής που αν και από το νόμο είναι υποχρεωμένος ο δήμος να τη δίνει δεν τους δίνεται, μέσα από την οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μικρές έκτακτες ανάγκες.
Αποφάσισαν δε να συγκροτηθεί μία επιτροπή με 12 προέδρους, όπου 6 θα είναι τακτικά μέλη και 6 αναπληρωματικά, 2 από κάθε δημοτική ενότητα για να τρέξουν τις διαδικασίες.
Η σύσκεψη των προέδρων έγινε παρουσία του προέδρου της Δ.Κ. Καλαμάτας και προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας Παναγιώτη Λύρα, ο οποίος πριν την έναρξη ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πιλότων, αλλά και των χιλιάδων θυμάτων του σεισμού σε Τουρκία και Συρία.
Στην πρώτη τοποθέτησή του επισήμανε ότι οι πρόεδροι είναι ο πιο κοντινός αποδέκτης των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. «Είμαστε ο κρίκος που ενώνει το χθες με το σήμερα» είπε και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση αυτή τονίζοντας ότι είναι η αρχή ενός διαλόγου τόσο μεταξύ τους όσο και με την κοινωνία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν με το νόμο Θεοδωρικάκου, όπου οι κοινότητες έχουν μόνο εισηγητικές αρμοδιότητες -κάτι που είπε είναι εις βάρος της αντιπροσωπευτικής έκφρασης- και αναφέρθηκε στο πώς θα γίνει η κατάρτιση των συνδυασμών στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, όπου πλέον και οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια θα είναι σε κοινό ψηφοδέλτιο με αυτό του υποψήφιου δημάρχου. Για την εκλογή διευκρίνισε πως σε κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους τα 3/5 του τοπικού συμβουλίου θα εκλέγεται από το δήμαρχο που θα κερδίζει τις εκλογές, ενώ σε κοινότητες κάτω από 100 κατοίκους πρόεδρος θα εκλέγεται αυτός με τις περισσότερες ψήφους.
Για την πάγια προκαταβολή τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής να την καταβάλει και δεν υπόκειται στην ευχέρειά της, σημειώνοντας ότι οι πρόεδροι θα έπρεπε να είναι πιο διεκδικητικοί και όταν βρίσκουν εμπόδια μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση ή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Από τους προέδρους, ο Περικλής Κανελλόπουλος από το Κεφαλόβρυσο τόνισε μεταξύ άλλων: «Απόψε με αυτή τη συνάντηση κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό! Τι είναι το πολύ σημαντικό; Συζητάμε τα προβλήματά μας! Ήδη έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που καταργήθηκαν οι αυτόνομες κοινότητες και περάσαμε σε νέα μοντέλα αυτοδιοίκησης! Οι τοπικές κοινωνίες αποσβολωμένες από τις συνεχείς αλλαγές και απογοητευμένες νιώθουν ήδη δυσφορία για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Η στάση των υποψηφίων δημάρχων αλλά και των εκλεγμένων, απαξιώνοντας συνέχεια τα χωριά, τους ανθρώπους τους αλλά και την ιστορία τους, βοηθούν στην ερημοποίηση, σιγοντάροντας την πολιτεία, που δεν θέλει κατοίκους στην ύπαιθρο, παρά μόνο στα αστικά κέντρα. Μετά την αναλαμπή του προηγούμενου εκλογικού νόμου με την ξεχωριστή κάλπη για την πραγματική και δημοκρατική εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και των αρμοδιοτήτων, που πάλι βρέθηκε τρόπος να μην δοθούν στους προέδρους, περάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε σε αντιδημοκρατικό τρόπο αντιπροσώπευσης των χωριών μας.
Η αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ μας πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν! Η ένωση των χωριών μας, με τα κοινά προβλήματα, αποκτώντας φωνή μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πλέον αναγκαιότητα. Σκοπός μας δεν είναι η αντιδικία! Είναι η συνεργασία! Η λύση των προβλημάτων των κοινοτήτων δεν θα έρθει με τη λήξη της θητείας της παρούσης δημοτικής αρχής, ούτε με την απαρχή της θητείας της επόμενης. Θα συνεχιστούν, όπως πρέπει να συνεχιστεί και η διεκδίκηση από την πλευρά μας με κάθε τρόπο. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να βρούμε τους τρόπους. Η δημιουργία του Δικτύου Κοινοτήτων Τριφυλίας θα δυναμώσει τη φωνή μας στο πρόβλημα του κάθε χωριού αναζητώντας και προτείνοντας λύσεις».
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος από τη Μουριατάδα τόνισε ότι τα προβλήματα στα χωριά είναι συγκεκριμένα και κοινά, όπως το νερό, οι αγροτικοί δρόμοι και ο φωτισμός.
Ο Δημήτρης Λίτσας από το Μουζάκι επισήμανε ότι «σε αυτή τη συνάντηση πρέπει να υπάρχει συνέχεια, οι πρόεδροι είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας και δέχονται όλους τους κραδασμούς της δημοτικής αρχής. Αναγκαζόμαστε με ίδια μέσα να λύνουμε προβλήματα στα χωριά μας. Προεκλογικά θα έχουμε πάλι επισκέψεις και μετά από 5 χρόνια πάλι».
Ο Διονύσιος Καραβίτης από τα Φιλιατρά σημείωσε πως οι πρόεδροι σταμάτησαν να καλούνται στα Δημοτικά Συμβούλια με πρόσχημα τον κορονοϊό και αυτό συνεχίστηκε.
Ο πρόεδρος της Φλόκας Παναγιώτης Γεωργακόπουλος πρόσθεσε πως και όταν καλούσαν τους προέδρους πολλοί δεν έρχονταν.
Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος από το Κοπανάκι σημείωσε πως ο δήμος τούς έχει αποκλείσει και αναρωτήθηκε πώς θα εκπροσωπηθούν και πώς θα ακουστεί η φωνή τους.
Ο Παναγιώτης Καραγιάννης από τα Πλατάνια τόνισε πως το Δίκτυο Κοινοτήτων πρέπει να πιέσει ακόμη και τους βουλευτές να αλλάξει ο νόμος και η κατάσταση, ενώ συμπλήρωσε πως δεν είναι μόνο ο δήμος που δεν πάει στα χωριά αλλά ούτε και η αντιπολίτευση.
Η Σόνια Τουρκολιά από την Κυπαρισσία τόνισε πως και οι ίδιοι οι πρόεδροι πρέπει να διεκδικούν και να πιέζουν, σημειώνοντας πως το συμβούλιό τους για θέμα που δεν κλήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη και δικαιώθηκε.
Ο Βασίλης Αγγελόπουλος από τους Γαργαλιάνους επισήμανε πως πρέπει να βγει ένα μήνυμα προς τη ΔΑ ότι με τους θεματικούς αντιδημάρχους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τόσα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη και να θέλουν. «Εδώ έχει 50 προέδρους που είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν υπήρχε διάθεση και οργάνωση θα μας εκμεταλλεύονταν και αυτό θα ήταν καλό για τη ΔΑ, θα λύναμε προβλήματα για τους δημότες μας. Το μήνυμά μας είναι εδώ είμαστε να βοηθήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά. ΠΗΓΗ Κ.Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου