ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ Μέλος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων -Οικονομολόγος
«Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι» είναι ένα απόφθεγμα που προφητικά προέβλεψε προ δεκαετιών Ο Πέρσυ Μπις Σέλλεϊ. Στην Ελλάδα των Ευρωεκλογών μετά την ιατρική πανδημία ήρθε η οικονομική πανδημία.
Οι πολιτικοί μας σε μεγάλο ποσοστό αύξησαν την περιουσία τους, οι τράπεζες θησαυρίζουν μετά την κρίση, οι τζίροι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ αυξάνονται, οι μετρημένο ιστα δάχτυλα πλούσιοι της χώρας περνούν ζωή χαρισάμενη.
Η φτώχεια, η ακρίβεια, η αισχροκέδρεια, το μάυρο χρήμα και το σκάφος του Κράτους οδηγείται μεταξύ της Σκύλλας της αναρχίας και της Χάρυβδης του δεσποτισμού».
Η φράση «σε αυτόν που έχει» είναι μια αναφορά στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο 13.12 (ὅστις γαρ ἔχει, δοθήσεται αὐτῷ και περισσευθήσεται· ὅστις δε οὐκ ἔχει, κατ’ ὃ ἔχει ἀρθήσεται ἀπ᾿ αὐτοῦ).
Ο πλούτος γεννά πλούτο, λοιπόν. Αυτή η απλή έννοια των προνομίων έχει προσθέσει στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την ανισότητα που κλιμακώθηκε στη σκιά της πανδημίας COVID-19.
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ
Μια μελέτη που συντάχθηκε το 2020 από οικονομολόγους είναι πιθανότερο να κερδίσουν υψηλότερες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους. Δείχνει επίσης ότι οι απόγονοι των πλούσιων, ενώ είναι πιθανό να κληρονομήσουν αυτόν τον πλούτο, δεν πρόκειται απαραίτητα να έχουν τις ίδιες υψηλές αποδόσεις στις επενδύσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, 131 δισεκατομμυριούχοι υπερδιπλασίασαν την καθαρή τους περιουσία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είχε περιουσία 159 δισεκατομμύρια δολάρια στις 27 Δεκεμβρίου 2022, αυξημένη κατά περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τις αρχές του 2020 όπως ανέφερε ο Οικονομικός ταχυδρόμος.
Η αλήθεια είναι ότι το πραγμαιτκό δκαύβευμα αυτων των Ευρωεκλογών δεν ειπώηκε ποτέ παρά μόνο από ελάχιστα κόμματα. Οι ανισότητες εισοδήματος και πλούτου αυξάνονται από τη δεκαετία του 1990, όταν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο άρχισαν να απορρυθμίζουν και να απελευθερώνουν την οικονομία για να επιτρέψουν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η εισοδηματική ανισότητα αναφέρεται στο χάσμα στο διαθέσιμο εισόδημα των πλουσίων και των φτωχών, ενώ η ανισότητα πλούτου αφορά την κατανομή οικονομικών και πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχών ή κατοικιών, μεταξύ των δύο ομάδων.
Μεταξύ άλλων, η περίοδος μετά την απελευθέρωση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
Τελικά μπορούν οι πολιτικοί μας με τα...έσχες χωρίς τα πόθεν ιδίως για αυτούς που ΔΕΝ έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους πριν πάμε στην Κάλπη να μας απαντήσουν γιατί Οι πλούσιοι με την παρούσα Κυβέρνηση έγιναν πλουσιότεροι, αλλά οι φτωχοί τελικά φτωχότεροι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου