Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου: Στα 5 χλμ. οι εξορύξεις υδρογονανθράκων - Τίτλοι τέλους για το Κατάκολο, αρχή για τον Κυπαρισσιακό κόλπο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου: Στα 5 χλμ. οι εξορύξεις υδρογονανθράκων - Τίτλοι τέλους για το Κατάκολο, αρχή για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

 


Τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις στα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο προσδιορίζουν οι δύο  Ειδικές Περιβαλλοντικές  Μελέτες (ΕΠΜ) οι οποίες ετέθησαν χθες σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στόχος, αφού αξιολογηθούν τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις από πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση,  επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα αποτελέσει την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του Σχεδίου Διαχείρισης των δύο πάρκων. Με τη θεσμοθέτησή τους, εάν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή με την Τουρκία (σ.σ. χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ  κατήγγειλε «μονομερείς ενέργειες» εκ μέρους της Ελλάδας), θα αυξηθεί η προστασία στο 36,2% των χωρικών υδάτων της χώρας.

Στα 5 χλμ. από το πάρκο οι εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ειδικά για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου και με δεδομένο ότι η   ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη μελέτη γίνεται ειδική αναφορά στις  σχεδιαζόμενες δραστηριότητες βιομηχανικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο (συμπεριλαμβανομένων των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό, χαρτογράφηση, και αξιολόγηση των δυνητικών κοιτασμάτων) και στη σημαντική  απειλή που αποτελούν για τα προστατευτέα αντικείμενα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου.


Έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία προσπαθειών, το κοίτασμα του Κατακόλου φαίνεται πως περνά οριστικά στην ιστορία. Όχι ως παραγωγικό έργο, αλλά ως ένα σχέδιο που δεν ευοδώθηκε ποτέ, μια από τις τελευταίες και πλέον κραυγαλέες προσπάθειες για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα που έπεσε στο κενό.

Με την ένταξη της περιοχής στο Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, που ανακοινώθηκε επισήμως χθες από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Προστασία της Φύσης στο οποίο εκτός από το Ιόνιο εντάσσεται και το Νότιο Αιγαίο, το Κατάκολο δεν έχει πλέον μέλλον ως παραχώρηση εκμετάλλευσης.

Υδρογονάνθρακες: Τίτλοι τέλους για το Κατάκολο, αρχή για τα μεγάλα θαλάσσια πάρκα

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του protothema.gr πατώντας εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages