17,07 δισ. δολάρια θα δώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, αφήνοντας την ευρωζώνη να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Και αυτό γιατί έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος δύσκολα θα «πέσει» στο 120% το 2020.
Θα φτάσει το 129% του ΑΕΠ το 2020 (μακριά από το στόχο του 120%) σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Το 2011, το χρέος θα φτάσει το 164% του ΑΕΠ. Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το χρέος της Ελλάδας δε θα είναι βιώσιμο και η χώρα δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.
Γι’ αυτό και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει τέσσερις τρόπους για να «πέσει» το ποσοστό του χρέους κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 120%. Η έκθεση του Ταμείου πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Σενάριο 1ο: να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες πιστωτές. Τα ομόλογα θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του PSI. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
Σενάριο 2ο: μείωση του επιτοκίου των δανείων του πρώτου προγράμματος στήριξης. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ
Σενάριο 3ο: να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους (ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ) σαν επενδύσεις, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης χρέους. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 3,5% του ΑΕΠ
Σενάριο 4ο: να «χαρίσει» η ΕΚΤ τα κέρδη ύψους περίπου 45-50 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε το διάστημα 2010-2011. Αν εφαρμοστεί: συρρίκνωση χρέους κατά 5,5% του ΑΕΠ
«Το ΔΝΤ εξετάζει έναν συνδυασμό επιλογών που θα οδηγήσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσες από αυτές τις προτάσεις θα γίνουν δεκτές από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας», ανέφερε πηγή στο Dow Jones Newswires.
H γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε στα στελέχη του ΔΝΤ την Παρασκευή ότι είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους πιστωτές (ιδιωτικές τράπεζες, κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να συνεισφέρουν στη μείωση του ελληνικού χρέους. Δε διευκρίνισε όμως το ύψος της βοήθειας του Ταμείου.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012
Στο 129% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας το 2020!
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# greece
# news
# radio936
Share This
About Ανώνυμος
radio936
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου