Το μεγάλο μας διακύβευμα είναι ο αστικός πολιτικός κόσμος να μη φυγομαχήσει - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Το μεγάλο μας διακύβευμα είναι ο αστικός πολιτικός κόσμος να μη φυγομαχήσει

Την κατάρρευση του αστικού πολιτικού πλέγματος έθεσε ως διακύβευμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής κατά την συζήτηση των πεπραγμένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, υπογραμμίζοντας ότι το πολιτικό προσωπικό που εκπροσωπεί το κοινωνικό αυτό πλέγμα δεν πρέπει να φυγομαχήσει. "Δεν θα επιτρέψω ο αστικός πολιτικός κόσμος να φυγομαχήσει, κάτι που θα σημάνει την οριστική κατάρρευση της Ελλάδας" σημείωσε ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας τον πραγματικό κίνδυνο που η πολιτική και οικονομική κρίση εμπιστοσύνης έχει δημιουργήσει σε βάρος της Ελληνικής κοινωνίας.
Αφού ευχαρίστησε τα πολιτικά κόμματα για την παρουσία και τον χαιρετισμό τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε στην τοποθέτησή του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, ότι όσο πιο γρήγορα μάθουμε τη νέα διαδικασία, τόσο πιο σύντομα θα προσαρμοστούμε σε αυτή και τόσο πιο γρήγορα θα καταστούμε αποτελεσματικοί.
«Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απόφασή του θα είναι θετική για το μέλλον της χώρας. Έχουμε αποπροσανατολιστεί γιατί δεν συζητούμε το αυτονόητο, πως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση, που και πως κατανέμονται οι ευθύνες», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα επείγοντα θέματα της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης τη σταθερή πίστη του στην πολιτική της διαβούλευσης, η οποία θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες ελεύθερου, δημοκρατικού διαλόγου, πάντοτε με πνεύμα ωριμότητας μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών. Απέρριψε ταυτόχρονα την «έντεχνη διάσπαση της κοινωνίας και των πολιτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης για την επικρατούσα λογική μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Τα μέτρα που επιβάλλονται, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, δεν θα έχουν καμία επιτυχία αν συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς αυτό της ατιμωρησίας, να κρύβουμε δηλαδή «τα σκουπίδια μας κάτω από το χαλί».
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή εξέφρασε ξεκάθαρα την πολιτική της άποψη για το θεσμό, τον οποίο εκτιμούμε ως την τελευταία ελπίδα να βρει τον δρόμο του αυτός ο τόπος και η χώρα την έξοδο από την κρίση. Μόνο η Περιφέρεια θα ασχολείται με τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες καθώς η κεντρική κυβέρνηση για πολλά χρόνια θα ασχολείται με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας». Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζονται αποφάσεις, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, και όχι δογματισμούς, αφορισμούς και λαϊκισμό που καθιστούν τους πολίτες φοβικούς και με περιχαρακωμένη πολιτική ελευθερία.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισήγαγε ένα νέο στοιχείο, τη λογοδοσία στους πολίτες, λογοδοσία όμως όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά και της μειοψηφίας». Πέραν τούτου η Περιφέρεια προσδιόρισε σαφώς το πολιτικό της εκτόπισμα με τις συνεχείς της παρεμβάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θωρακίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και το νέο θεσμό.
Όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης μέσα σε αυτό το χρόνο επιτύχαμε να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και να ολοκληρώσουμε τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό μας, με έμφαση στις νέες ιδέες, στη εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
«Η νέα αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, αλλά και νωρίτερα, είχε εκφράσει την άποψή της για εξειδικευμένους αναπτυξιακούς νόμους σε κάθε Περιφέρεια, για Περιφερειακό fast track. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ταυτόχρονα η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για τη μόχλευση της ιδιωτικής οικονομίας».
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δήλωσε ότι πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την τεχνογνωσία της προέβη σε διεθνή διαγωνισμό με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ), μια καινοτόμα προσέγγιση για τη χώρα, και στις 29 Φεβρουαρίου 2012 ολοκληρώνεται με επιτυχία η πρώτη φάση του. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μετά το 2004 για τη χώρα με προϋπολογισμό ύψους 550 – 600 εκατομμυρίων ευρώ».
Την επόμενη εβδομάδα, όπως ενημέρωσε το σώμα ο Περιφερειάρχης, θα υπάρξει συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Καλαμάτας με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Σύντομα, επίσης, θα προκηρυχθεί νέος διεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ επίσης, καινοτομίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε υπηρεσίες αεροδρομίου στη χώρα.
Αφού εξέφρασε για άλλη μια φορά την εμπιστοσύνη του ο Περιφερειάρχης στο ανθρωπογενές προσωπικό της Περιφέρειας, δήλωσε την πίστη του στις ίδιες δυνάμεις των πολιτών για την έξοδο του τόπου από την κρίση, χωρίς την αποκλειστική προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.
Αναφορικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ο κ. Τατούλης απέρριψε τους αφορισμούς που στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πρόοδο, για δήθεν κίνδυνο εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωσα τους πολίτες για τη μη διατάραξη των δικαιωμάτων αυτών, και εξέφρασα την επιτακτική ανάγκη να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η Περιφέρεια ανέπτυξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, την πολιτική αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής οικονομίας και υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για τον πολίτη.
Στο τομέα της αγροτικής οικονομίας ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι αν αναπτυχθεί κατά 15 % και αν υπάρξουν 20 νέες μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες θα έχουμε κέρδος 6,5 % επί του ΑΕΠ. Για το σκοπό αυτό το 30 % του νέου τεχνικού προγράμματος θα διατεθούν σε υποδομές για την αγροτική οικονομία και κτηνοτροφία.
Στον τομέα του τουρισμού ο στόχος υπήρξε ο στοχευμένος, πολυθεματικός τουρισμός με ισχυρό brand name «Πελοπόννησος». Σημαντική βοήθεια στον τομέα αυτό θα προσδώσει το άρτιο οδικό δίκτυο, το οποίο ολοκληρώνεται, με το δρόμο Τρίπολη – Καλαμάτα να παραδίδεται στις αρχές Μαΐου, μαζί με την παράκαμψη της Τσακώνας, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η Περιμετρική οδός της Καλαμάτας. Σε καλό σημείο βρίσκεται και η διαπραγμάτευση της Ολυμπίας Οδού, Κόρινθος – Τσακώνα, σύμφωνα με το σύμφωνο παραχώρησης. Μέσω του ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται επίσης το ενδομεσσηνιακό δίκτυο, καθώς και αυτά των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. «Στην 5η Προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται πολύ μπροστά καθώς μέχρι τότε θα έχει υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός έργων, αμβλύνοντας παράλληλα τις μεγάλες μέχρι σήμερα ενδοπεριφερειακές ανισότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages