Παζάρια αγωνίας εκτυλίσσονται στο παρασκήνιο της δημόσιας ζωής σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής τοποθέτησε την ελληνική πολιτική ζωή σε ένα περιβάλλον αστάθειας αλλά και αβεβαιότητας για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν ήταν αμελητέος. Από τα συρτάρια βγήκαν πάλι τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπό τη μορφή είτε ελεγχόμενης είτε ακόμη και άτακτης χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή, δίπλα στο plan C για κυκλοφορία διπλού νομίσματος, εκκολάπτεται το… plan D. Τι αφορά αυτό; Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι δανειστές μας έχουν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επανεξέτασης συγκεκριμένων όρων του μνημονίου υπό την προϋπόθεση σχηματισμού σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Οι συζητήσεις γίνονται υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στην Αθήνα. Δηλώσεις πίεσης υπέρ του μνημονίου από ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εξελήφθησαν από μερίδα των ψηφοφόρων ως παρέμβαση και εκβιασμός ενώ και έμπειροι πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα διερωτώνταν ποια είναι η σκοπιμότητά τους. Επειτα από παρέμβαση της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη αλλά και επειδή όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η κατάσταση κρέμεται από μια κλωστή συμφωνήθηκε να περιοριστούν οι δηλώσεις τουλάχιστον από την πλευρά της Κομισιόν, το προσεχές διάστημα.
Παράλληλα όμως τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν ενεργοποιηθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Ενήμερο των υπόγειων αυτών διεργασιών είναι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι διαθέσεις των δανειστών μας έχουν τεθεί υπόψη τόσο του κ. Αλ. Τσίπρα όσο και του κ. Φ. Κουβέλη στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.
Πηγές από τις Βρυξέλλες με γνώση όσων διαμείβονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες αυτές τις ώρες δίνουν το περίγραμμα της πιθανής προσφοράς, η οποία όπως επισημαίνουν εφόσον γίνει αποδεκτή θα έχει ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης. Το «παράθυρο ευκαιρίας» για ενδεχόμενη χαλάρωση των όρων του μνημονίου περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την αναστολή υφεσιακών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το ζήτημα το οποίο θα μετέβαλλε τις ισορροπίες θα ήταν η διατήρηση σε ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα της μετενέργειας, το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί πλήθος αντιδράσεων και αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι εναντίον της τρόικας και του νέου μνημονίου για πολλούς εργαζομένους και συνδικαλιστικά σωματεία, θα απαιτήσει σκληρότατες διαπραγματεύσεις και θα είναι η ύστατη υποχώρηση την οποία θα κάνει η τρόικα.
Κυριακή 13 Μαΐου 2012
Home
ειδήσεις
Ελλάδα
Κυβέρνηση
greece
news
radio936
Παζάρια στο Μαξίμου και η Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού
Παζάρια στο Μαξίμου και η Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# Κυβέρνηση
# greece
# news
# radio936
Share This
About Ανώνυμος
radio936
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου