Πλήρης επενδυτική άπνοια επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα έπειτα και από τη λήξη ισχύος πέρυσι του Αναπτυξιακού Νόμου, με τον καινούργιο να αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τον Οκτώβριο, με σημαντικές τροποποιήσεις – βελτιώσεις.
Τρία γραφεία κατάρτισης επενδυτικών προτάσεων της Καλαμάτας μίλησαν στο «Θάρρος» για το επενδυτικό περιβάλλον της Μεσσηνίας, πόσο φιλικό είναι, καθώς και πόσο η κρίση έχει επηρεάσει και αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην κυβέρνηση, πάντως, έχει αρχίσει να ενθαρρύνει και πάλι επενδυτές, μικρής και μεσαίας κλίμακας, ενώ από το Σεπτέμβριο διαφαίνεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης. Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου τονίζει ότι «στόχος μας είναι η Πελοπόννησος να καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια απρόσκοπτης υποδοχής και διατήρησης των επενδύσεων».
Βασίλης Γιαννόπουλος «Η ιστορία δείχνει ότι η κρίση τελειώνει»
Ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, από το ομώνυμο γραφείο, εκτιμά πως το περιβάλλον της Μεσσηνίας είναι φιλικό και πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: «Από το 1978 έγινε μια προσπάθεια από την τότε Νομαρχία και το Επιμελητήριο και είχε ανατεθεί μια πολύ σοβαρή μελέτη στην ICAP. Προτάθηκαν από πολύ καλούς οικονομολόγους διάφορα σχέδια για την ανάπτυξη του νομού. Θα μπορούσα να πω ότι από τις αρχές του 1979 μπορούσε κανείς, έχοντας έναν “μπούσουλα”, να πει σε έναν επενδυτή, “τι θέλεις να κάνεις”. Αυτό το εγχείρημα δεν είχε την απαραίτητη νομοθεσία, ώστε τα στελέχη των επιχειρήσεων να ξέρουν τι δυσκολίες θα συναντήσουν. Ωστόσο, αποτέλεσε την αφετηρία για να γίνουν κάποιες επενδύσεις. Ήρθε και ο Αναπτυξιακός Νόμος 1262/82, ο οποίος ήταν πολύ σημαντικός για όλη την Ελλάδα, ενώ στη Μεσσηνία έγιναν αρκετές μικρές - μεσαίες επιχειρήσεις.
Τώρα αν με ρωτήσετε, αν τα χρήματα όλα πήγαν στις επιχειρήσεις ή αν υλοποιήθηκαν όλες, θα πω με θάρρος, όχι δεν πήγαν. Έγιναν ενδεχομένως κάποια σπίτια, αποκτήθηκαν αυτοκίνητα. Όμως, “έπεσαν” πάρα πολλά χρήματα.
Σήμερα στη Μεσσηνία υπάρχουν χώροι όπου μπορεί να αναπτυχθεί, κυρίως, ο τομέας του τουρισμού και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, κάτι το οποίο θεωρώ μείζον θέμα. Βέβαια, ο τελευταίος Αναπτυξιακός Νόμος έχει λήξει και, μάλιστα, μετά χαράς έμαθα χθες ότι, όποιος έχει ετοιμάσει το φάκελό του και είναι να πάρει τη β΄ ή τη γ΄ δόση, τα λεφτά υπάρχουν επιτόπου. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις για να ζητούν κι άλλοι χρήματα.
Αυτή τη στιγμή έχουμε αποεπένδυση, επειδή δεν υπάρχει Αναπτυξιακός Νόμος. Μάλιστα, ο τελευταίος, που έληξε, είχε όριο. Μέχρι πρόταση 2 εκ. ευρώ κατατίθετο στην Τρίπολη. Από εκεί και πάνω στο υπουργείο. Αυτό είχε μια αρνητική συνέπεια, γιατί είχαν μια επένδυση 2,5-3 εκατ. και όλοι την “κουτσούρευαν” για να πάνε στην Περιφέρεια.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι το περιβάλλον είναι φιλικό για να γίνουν επενδύσεις, αλλά εκεί που πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία απ’ όλους είναι στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Αν εξαιρέσεις το τραπεζικό σύστημα, που δεν έχει ανακεφαλαιωθεί και δε βοηθάει, οι υπηρεσίες έχουν εμπειρία και μπορούν να βοηθήσουν. Το οδικό δίκτυο πια είναι καλό, το λιμάνι επίσης, δύο ΒΙΠΕ. Νομίζω είμαστε καλά. Έχουμε τις υποδομές.
Ο ρόλος των τραπεζών, όμως, είναι πολύ σημαντικός. Έχω δύο επενδύσεις που έχουν έρθει στη ΒΙΠΕ και έχουν μείνει οι άνθρωποι με τα χέρια σταυρωμένα, γιατί οι τράπεζες λένε να ανακεφαλaιωθούν και μετά».
Κυριακή 15 Ιουλίου 2012
Επενδυτική "άπνοια" επικρατεί στη Μεσσηνία
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# Μεσσηνία
# greece
# news
# radio936
Share This
About Ανώνυμος
radio936
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου