Ιταλία: Δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια, τα βασικότερα εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ιταλία: Δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια, τα βασικότερα εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΙSTAT), τα οποία δημοσιοποιεί σε έκθεσή του το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) στο Μιλάνο, υπάρχουν οκτώ βασικά προϊόντα που καλύπτουν πάνω από το 50% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία. Από αυτά τα τρία είναι αγροτικά και αφορούν τα δημητριακά (σκληρό σιτάρι) το ελαιόλαδο και τα ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, με δεδομένο τη γειτνίαση των δυο χωρών και την εξοικείωση των καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα (γεύση, ποιότητα), που επιβοηθείται σε μεγάλο βαθμό από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα, ο κλάδος των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων αναμένεται να βελτιώσει το μερίδιο του στην ιταλική αγορά. «Η σημαντική μείωση του εργατικού κόστους και των τιμών γενικότερα βελτίωσαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων με αποτέλεσμα την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Το ενδιαφέρον για εξαγωγές από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έντονο, γεγονός που ερμηνεύεται από τη κατακόρυφη αύξηση των αιτημάτων ελληνικών εταιρειών προς τα Γραφεία Ο.Ε.Υ. της χώρας για παροχή πληροφοριών και διευκόλυνση σε σχέση με τυχόν εξαγωγικές τους δράσεις.
Εξυπακούεται ότι η ιταλική αγορά, αν και απαλλαγμένη από εισαγωγικές διαδικασίες, απαιτεί προσωπική παρουσία, επιχειρηματικές συνεργασίες και τήρηση διαδικασιών και προδιαγραφών ώστε το τελικό προϊόν να είναι αναγνωρίσιμο από τους καταναλωτές», τονίζει η έκθεση. Ειδικότερα, στα αγροτικά και είδη διατροφής παρουσιάζονται κατηγορίες που αυξάνουν τις εξαγωγές τους, όπως τα λαχανικά, πεπόνια, εσπεριδοειδή, μήλα, πυρηνόκαρπα και τυροκομικά. Ειδικότερα η κατηγορία των τυροκομικών εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική, καθώς ενισχύεται από επιχειρηματικές συνεργασίες, όπως η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Vivartia και της μεγαλύτερης ιταλικής εταιρείας παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού στην Ιταλία Granarolo εντός του 2014 και η παρουσία της Φάγε στην ιταλική αγορά μέσω θυγατρικής της στη Βόρεια Ιταλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages