Αντιστράτηγος ε.α-Μαθηματικός
Τα τελευταία χρόνια έχει καταδειχθεί ότι οι ομιλίες, οι διαφημίσεις και τα προγράμματα των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, δεν παίζουν σχεδόν κανένα ρόλο, καθόσον η συνεισφορά τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι από ελάχιστη έως καθόλου.Συνεπώς οι κύριοι παράγοντες που θα επηρεάσουν, θα διαμορφώσουν και τελικά θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015* θα είναι μόνο δύο, πρώτον το νεότευκτο κόμμα του ΓΑΠ και δεύτερον οι καιρικές συνθήκες. Το κόμμα Παπανδρέου, κατά πολλούς, θα έχει απήχηση στο τμήμα εκείνο του εκλογικού σώματος όπου τα μέλη του είναι «ειδωλολάτρες», δηλαδή, σε εκείνους που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος «Παπανδρέου» σαγηνεύονται και κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό, χωρίς δεύτερη σκέψη θα σπεύσουν να βοηθήσουν εκλογικά το κόμμα του ΓΑΠ. Μια τέτοια συμπεριφορά του εκλογικού σώματος θα έχει ως αποτέλεσμα ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του νεάντερταλ ΠΑΣΟΚ που έχει προσκολληθεί προς «σίτιση» στο ΣΥΡΙΖΑ να μετακομίσει προς το κόμμα αυτό. Επομένως το μέγεθος του ποσοστού αυτού θα κρίνει όχι μόνο την αριθμητική κατάταξη αλλά και τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων.
Κατά κοινή ομολογία οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν στην καρδιά του χειμώνα υπάρχει περίπτωση αυτές να παίξουν κυρίαρχο λόγο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, καθόσον οι εκλογικές προτιμήσεις σε αυτές τις εκλογές έχουν σχέση με την ηλικία των ψηφοφόρων . Κατά συνέπεια, επικράτηση κακοκαιρίας μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσει ψηφοφόρους μεγάλης ηλικίας, ενώ κακοκαιρία τις απογευματινές ώρες θα οδηγήσει νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους σε αποχή. Για λόγους ευνόητους δεν αναφέρονται καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν ομοιόμορφα τους ψηφοφόρους.
Τέλος, από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου εξαμήνου εξάγονται τρία συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, πρώτον ότι αρνείται να παραδώσει τη διαχείριση της εξουσίας μονοπωλιακά σε ένα κόμμα, δεύτερον ότι καθηλώνει τα υπόλοιπα κόμματα σε χαμηλά ποσοστά 5 2 και τούτο για να «παίξουν», τα εξ αυτών μετριοπαθή, ρυθμιστικό ρόλο και τρίτον βάζει στο περιθώριο τα κόμματα εκείνα που συμπεριφέρονται οπορτουνιστικά (ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ,κ.λπ)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Είναι η δεύτερη φορά όπου στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές μήνα Ιανουάριο. Οι προηγούμενες είχαν γίνει πριν από 79 χρόνια την 26η Ιανουαρίου 1936, όπου η Αντιβενιζελική Παράταξη είχε λάβει 143 έδρες , η Βενιζελική 142 έδρες και το Παλλαϊκό Κόμμα(ΚΚΕ) 15 έδρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου