Το θέμα καταψήφισε και η παράταξη Τατούλη, που ως περιφερειακή αρχή υλοποίησε το έργο ΣΔΙΤ και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, και το ψήφισαν αυτοί που αντιδρούσαν επί Τατούλη....
Ο γόρδιος δεσμός και ο παραλογισμός στο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να λυθεί
Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το αναγκαίο περιβαλλοντικά έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για όλα τα εργοστάσια της χώρας· Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ηλείας, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αττικής κλπ.
1,7δις (50% ιδιώτης – 50% ΕΣΠΑ)
10-12.000 μόνιμες θέσεις εργασίας
20-25.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
Το έργο δημιουργεί προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, στη νέα ποιοτική γεωργία και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων γενιών και έχει ταυτόχρονα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού:
· προστατεύεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον από την άναρχη εναπόθεση των απορριμμάτων
· παράγεται πράσινη ενέργεια και
· βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύεται απόλυτα η δημόσια υγεία.
Αυτός ο ολοκληρωμένος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων έχει επί πλέον πλεονέκτημα ότι ελαχιστοποιεί την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τέλη καθαριότητας.
Το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία για 28 χρόνια τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), συνολικού προϋπολογισμού 168 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 66εκ ευρώ θα προέρχονταν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα υπόλοιπα από ιδιωτική συμμετοχή. Με το έργο, δημιουργούνται περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την διετή κατασκευαστική περίοδο και περίπου 350 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την 28ετή περίοδο λειτουργίας του, καθώς και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.
Σε εκδήλωση που έγινε στην Τρίπολη στις 3/7/2013, ύστερα από διαγωνισμό που προηγήθηκε για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ στον οποίο η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ» αναδείχτηκε ως μειοδότης, παρευρέθηκαν οι κ. Μανιάτης, Χατζηδάκης, Μηταράκης και στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο πρέπει να προχωρήσει.
Τον Ιούλιο του 2014 από το ΥΠΕΚΑ εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε το έργο και έλεγε ότι πρόκειται για ένα «φαραωνικού τύπου» έργο, το οποίο γίνεται με σκανδαλώδη σύμβαση και «γνωστούς κατασκευαστές» και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να σταματήσει.
Το 2015 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και περνά τροπολογία (5/11/2015) η οποία ακυρώνει το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ηλείας την οποία μάλιστα την ψηφίζει και η ΝΔ.
Στις 23/02/2016 οι Βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Ιωάννης Μανιάτης (Αργολίδας) και Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας), κατήγγειλαν μέσω δελτίου τύπου την απόφαση για την κατάργηση του έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, λέγοντας ότι σε λίγες μέρες θα “ξεψηφίσουν” τη διάταξη, όπως και έγινε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου