Στις δομές υγείας της Μεσσηνίας βρέθηκε σήμερα ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον τομεάρχη ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Επισκέφθηκε τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά με τελευταίο σταθμό το Νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τους διοικητές των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του Κέντρου Υγείας καθώς και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο κ. Ξανθός τόνισε αρχικά πως το σύστημα υγείας στέκεται όρθιο χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων που το αποτελούν ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αντιμετωπίζει την πανδημία ως μια παρένθεση η οποία σύντομα θα κλείσει σύντομα. Αυτό δεν έχει καμία βάση επιδημιολογική και επιστημονική. Η μετάλλαξη «Όμικρον» συνεχίζει και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει για αρκετά μεγάλο διάστημα να πιέζει τα συστήματα Υγείας.»
Στο πλαίσιο μιας γόνιμης περιοδείας που έδωσε την ευκαιρία να αφουγκραστούν τα όσα έχει να πει η ίδια η κοινωνία και το πλέον νευραλγικό κομμάτι της, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά την μάχη απέναντι στην πανδημία και ελέω των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι σε επίπεδο πρόληψης και ετοιμότητας ως χώρα οφείλουμε και πρέπει να οργανωθούμε «στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης της πανδημίας και των παρενεργειών της και όχι μια σύντομης παρένθεσης και μιας μπόρας η οποία θα περάσει σύντομα.»
Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα για αυστηρότητα υγειονομικά στάνταρ για την αποτροπή της διασποράς του ιού στην κοινότητα μέσω «παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν σε χώρους υπερμετάδοσης, που λειτουργούν ως επιταχυντές της διασποράς του ιού στην κοινότητα, κι αυτοί είναι οι χώροι εργασίας, οι κλειστές δομές, οι χώροι που σχετίζονται με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση και βεβαίως η καθημερινή κοινωνική συνάθροιση, οι εκδηλώσεις και λοιπά.
»Να υπάρχει εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε αξιόπιστο testing για να έχουμε έγκαιρη διάγνωση για την καλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και φυσικά να γίνει η αναγκαία επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας.»
Καταλήγοντας, τόνισε πως «Μόνο μέσα από ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη διαχείριση αυτής της οξείας φάσης».
Επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης των νοσοκομείων και στα μεγάλα προβλήματα που οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας, από τη μεριά του ο Αλέξης Χαρίτσης στάθηκε ιδιαιτέρως στα μεγάλα προβλήματα στην περιφέρεια και ειδικότερα του νομού «τα οποία», όπως είπε, «διαπιστώσαμε στον Μελιγαλά και στην Κυπαρισσία που για εμάς, εκεί η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη, πρέπει να ξεχαστεί από την κυβέρνηση κάθε σκέψη περί κλεισίματος του νοσοκομείου Κυπαρισσίας.»
Ο μεσσήνιος βουλευτής που συνόδευσε τον κ. Ξανθό στη Μεσσηνία, μιλώντας εν συνεχεία για τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως είναι αναγκαίος και πως «πρέπει να περιλαμβάνει τη στήριξη και την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων και όχι τη συρρίκνωση και το κλείσιμό τους. Η περιοχή μας έχει ανάγκη από περισσότερη υγειονομική περίθαλψη, από περισσότερο υγειονομικό προσωπικό, από στήριξη από το κράτος…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου