"ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ" του ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

"ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ" του ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ Επίτιμος Υπαρχηγός και συγγραφέας

Νεώτερες επιστημονικές έρευνες, σχετικές με το DNA του ανθρώπου, μας οδήγησαν τα τελευταία χρόνια σε καινούργια δεδομένα.

Μέσα από ένα σύννεφο καπνού στους 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ο βιολόγος βγάζει κάθε φορά 96 δοκιμαστικούς σωλήνες τους οποίους τοποθετεί με θρησκευτική ευλάβεια στο μηχανικό μπράτσο του ρομπότ.

Λίγα λεπτά αργότερα ακούμε την υπόκρουση ενός βόμβου και η αποστολή του ρομπότ έχει τελειώσει.

Στον διπλανό εκτυπωτή τυπώνεται ένα χαρτί μ' ένα γρίφο μείγμα τεσσάρων γραμμάτων AACGTTT.

Τριάντα δευτερόλεπτα είναι αρκετά, για να μεταμορφωθεί ένα μικροσκοπικό κομμάτι του σώματός μας "το παρελθόν και το μέλλον που είναι γραμμένο στα χρωμοσώματά μας", σ' ένα τυπωμένο συμπέρασμα του κομπιούτερ.

Οι επιστήμονες είναι σίγουροι πως όταν οι έρευνες ολοκληρωθούν, θα χρειαστούν χιλιάδες σελίδες τευχών του, για να καταγραφούν τα τρία δισεκατομμύρια ζευγάρια χημικών βάσεων, που συνθέτουν το βιολογικό καλούπι του ανθρώπινου είδους.

Αντικείμενο και σκοπός του διεθνούς project "Ανθρώπινο Είδος" είναι η ανακάλυψη στο DNA των γονιδίων που κρύβονται στο κάθε κύτταρο μας.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ξεκίνησαν οι συγκεκριμένες μελέτες γνωρίζαμε μόλις 400. Όλα αυτά σηματοδοτούν την επανάσταση της μοριακής βιολογίας του 21ου αιώνα και το πέρασμα στη Νέα εποχή.

Πάρα πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως η σχιζοφρένεια, η Νόσος Αλτσχάϊμερ, καθώς και ορισμένες μορφές επιληψίας, κυστική ίνωση, αποδίδονται από την βίο-τεχνολογία, σε μία σειρά γονιδίων. 

Στα επιστημονικά εργαστήρια, κατευθύνουν το ρομπότ πως να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της ανθρώπινης προσωπικότητας. 

Για τα μηχανήματα τα πάντα τυπώνονται σ' ένα χαρτί με τη μορφή μιας ακαταλαβίστικης συντομογραφίας και τ' αποτελέσματά τους είναι εντυπωσιακά.

Έχουν απομονωθεί πολλά γονίδια υπεύθυνα για διάφορες συμπεριφορές στους ανθρώπους, όπως το SHT, που είναι γονίδιο της αυτοκτονίας, το γονίδιο της χρόνιας κατάθλιψης, καθώς και των κακοήθων όγκων στο στήθος της γυναίκας κ.λ.π.. 

Με τις ανακαλύψεις αυτές, οι επιστήμονες πιστεύουν να θεραπεύουν γενετικές παθήσεις, όπως η Μεσογειακή Αναιμία, η σκλήρηνση κατά πλάκας, η κυστική ίνωση και χιλιάδες άλλες, που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας. 

Το τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος κ. Χριστόπουλο, ανέπτυξε μιά πρωτοποριακή τεχνολογία, που έχει την δυνατότητα εύκολα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να αναλύει το ανθρώπινο DNA. 

Βοηθούν έτσι τους γιατρούς να διαγνώσουν ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών - από τη μεσογειακή αναιμία, μέχρι συγκεκριμένους τύπου καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Παρόλο που για όλες αυτές τις νόσους είναι γνωστό ότι οφείλονται σε γονιδιακές μεταλλάξεις που διακόπτουν πρόωρα τη σύνθεση συγκεκριμένων πρωτεϊνών, τα γενετικά τεστ που υπάρχουν σήμερα και ελέγχουν την ύπαρξη αυτών των μεταλλάξεων εφαρμόζονται πολύ περιορισμένα, είχε σημειώσει ο κ. Χριστόπουλος. 

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα συμβατικά τεστ βασίζονται στη χρήση ραδιοϊσοτόπων. Έτσι πραγματοποιούνται από λίγα και εξειδικευμένα εργαστήρια, κοστίζουν αρκετά ακριβά και είναι χρονοβόρα. 

Τόσο τα πειράματα στο εργαστήριο, όσο και η γνώμη των κριτών στις εργασίες που έχουν δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύουν ότι με συγκεκριμένες βελτιώσεις, η τεχνολογία μπορεί όντως να απλοποιήσει τη διάγνωση πολλών γενετικών ασθενειών. 

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, είναι η αιτία της γήρανσης και του τέλους των κυττάρων, που προκαλούν και τον οργανικό θάνατο. 

Αν βέβαια αναλυθούν οι 210 διαφορετικοί κυτταρικοί τύποι μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ καινούργια δεδομένα. 

Οι ερευνητές που ανακάλυψαν την δομή του DNA, είναι σίγουροι πως έχουν πια στα χέρια τους το "Ημερολόγιο του Αύριο". 

 

Σας ευχαριστώ

Δημήτριος Μητρόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages