ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΕ ΨΩΜΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΕ ΨΩΜΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

 


«Βόμβες» ακρίβειας απειλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τις τιμές των καυσίμων και του ψωμιού να παίρνουν «φωτιά».

Το εκτός ελέγχου ράλι ανόδου σε σιτηρά, φυσικό αέριο και «μαύρο χρυσό» που πηγάζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγούν σε ντόμινο ανατιμήσεων, καθώς οι προμηθευτές δηλώνουν ανήμποροι να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, εκτιμώντας πως σύντομα αναμένεται να διαχέεται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλώντας σοκ στους καταναλωτές.

Ηδη η βενζίνη πωλείται ακόμη και πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο στην Αττική, ενώ σενάρια τρόμου πλανώνται πάνω από την αγορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος.

Παίρνουν φωτιά οι τιμές βασικών ειδών

Της Δήμητρας Σκούφου

«Φωτιά» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και κατ’ επέκταση και στην ελληνική βάζει η απόφαση της Ουκρανίας να περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, τροφοδοτώντας με νέα «καύσιμα» το ράλι των πρώτων υλών. Διεθνείς αναλυτές εμπορευμάτων «βλέπουν» τις τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης να ανεβαίνουν κάθε ημέρα με ρυθμό πάνω από 9% για το σιτάρι και πάνω από 5% για το καλαμπόκι, προεξοφλώντας ντόμινο ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το εκρηκτικό κλίμα δυναμιτίζει η κίνηση κάποιων ευρωπαϊκών αγορών να περιορίσουν και οι ίδιες τις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να διασφαλίσουν την εσωτερική κατανάλωση.

Για παράδειγμα, η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν δρομολογήσει έναν μερικό περιορισμό, καθυστερώντας εσκεμμένα τη διαδικασία της εξαγωγής σιτηρών και πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω. Ηδη την περασμένη εβδομάδα τα παράγωγα των σιτηρών στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 40% καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Είναι ενδεικτικό πως η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε χθες επιπλέον 14%, αγγίζοντας την τιμή-ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.

«Εδώ και τριάντα δύο χρόνια που είμαι στον χώρο δεν έχω βιώσει τίποτα αντίστοιχα με το σημερινό… Πρόκειται για μια κόλαση» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της εγχώριας αλευροβιομηχανίας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, προεξοφλώντας κύκλο ανατιμήσεων. Και αυτό γιατί η εξάρτηση των ελληνικών αλευροβιομηχανιών είναι αρκετά σημαντική και κυμαίνεται μεταξύ 17% και 33%.

Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρούν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι υφίσταται θέμα ελλείψεων στα ράφια, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική παραγωγή μαλακού σιταριού μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση στο 50%.

Ράλι χωρίς φρένα για το φυσικό αέριο με την τιμή να έχει υπερδιπλασιαστεί

Του Χρήστου Κολώνα

«Χωρίς φρένα» τρέχουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα μετά τις συζητήσεις που διεξάγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ για τη διακοπή ή τον περαιτέρω περιορισμό της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Χθες η τιμή φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub κατέρριψε νέο ρεκόρ εποχών, καθώς στη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Απριλίου εκτοξεύθηκε ακόμα και στα 345 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Η αύξηση την ώρα που η τιμή καρφωνόταν στο προαναφερόμενο επίπεδο ήταν σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω από 79%.

Σε σχέση με τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί. Το ράλι του ορυκτού καυσίμου παρασέρνει και τις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι χθες η αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτίναξε την τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στα 426,9 ευρώ/MWh. Πρόκειται επίσης για ρεκόρ εποχών, με το προηγούμενο να έχει καταγραφεί στην Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ/MWh.

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός και το κόστος ενέργειας συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο σε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η κυβέρνηση αναμένει και τις κινήσεις των Βρυξελλών εντός της εβδομάδας που θα αφορούν τόσο το κόστος όσο και τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Μάρτιο. Πρόκειται για ένα «πακέτο» 350 εκατ. ευρώ που θα παράσχει μια μικρή ανάσα στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Ανοίγει ξανά ο φάκελος «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες»

Τον φάκελο της έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα βγάζει από το συρτάρι ξανά η κυβέρνηση μετά τις αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ενεργειακή επάρκεια. Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προχώρησαν σε μια επισκόπηση της πορείας των ερευνών και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, στην επιδιωκόμενη προσπάθεια της ΕΕ και της Ελλάδας να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν πηγές, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί και μια αλλαγή της στάσης που κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος στο θέμα των ερευνών λόγω της έμφασης στην «πράσινη» ενέργεια.

Η βουτιά στο ρούβλι και ο κίνδυνος της Τουρκίας

Του Κώστα Ντελέζου

«Για μια σεζόν ισχυρού ανταγωνισμού» από την Τουρκία κάνουν λόγο παράγοντες του τουρισμού, οι οποίοι προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Τουρκία επιχειρεί να μπει δυνατά στη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου της τουριστικής κίνησης που κατευθύνεται προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κυρίως των ρώσων τουριστών, οι οποίοι δεν θα ταξιδέψουν σε προορισμούς που συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της χώρας τους, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Με όπλο τις χαμηλές τιμές, λόγω και της χαμηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας, η Τουρκία εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικά μερίδια τουριστών, αποτελώντας ισχυρό αντίπαλο για τον ελληνικό τουρισμό. Η γειτονική χώρα έθεσε ως στόχο για το 2022 τα τουριστικά έσοδα να φθάσουν στα 35 δισ. δολάρια.

Το 2021 η Τουρκία είχε έσοδα 24,5 δισ. δολαρίων και 24,7 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, εκ των οποίων τα 2,06 εκατομμύρια ήταν από την Ουκρανία και τα 4,7 εκατομμύρια από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής ομοσπονδίας ξενοδόχων Μπουλέντ Μπουλπούλογλου, φέτος αναμένεται ισχυρή  ζήτηση τόσο από τη Βρετανία όσο και από άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία. «Η Τουρκία στα ξενοδοχεία των 4 και 5 αστέρων φέτος θα έχει απίστευτα χαμηλές τιμές.

Ο επισκέπτης του μαζικού μοντέλου τουρισμού θα κάνει διακοπές, σε τιμές που δεν θα πίστευε ποτέ» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι στο τουρκικό τουριστικό προϊόν δείχνουν να πιστεύουν και μεγάλοι «παίκτες», ανεβάζοντας έτσι τον πήχη για τον εγχώριο κλάδο.

ΠHγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages