«Τσουνάμι» πλειστηριασμών ακινήτων κατακλύζει από το Σεπτέμβριο πολλούς δανειολήπτες και στη Μεσσηνία, με τα funds πλέον που έχουν εξαγοράσει τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες να κάνουν το βασικό παιχνίδι.
Για αρκετά χρόνια, αρχικά λόγω της οικονομικής κρίσης και εν συνεχεία λόγω κορωνοϊού, είχε μπει φρένο στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Το τελευταίο διάστημα, όμως, και ιδιαίτερα από το Σεπτέμβριο και μετά, διενεργούνται εκατοντάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με αποτέλεσμα την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων προς ικανοποίηση των πιστωτών.
Εκατοντάδες είναι πλέον τα ακίνητα των δανειοληπτών στη Μεσσηνία τα οποία κινδυνεύουν με άμεση εκποίηση μέσω της διαδικασίας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.
Διανύουμε, δε, μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους για τους δανειολήπτες της πρώτης κατοικίας, η οποία δεν προστατεύεται από πουθενά, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Ακινήτων (που θα αφορά στην πρώτη κατοικία) αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2023.
Τα funds είναι κυρίαρχα
Πολύ μεγάλο μέρος των δανείων τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες σε funds. Οι τράπεζες έχουν, κατ’ ουσίαν, πουλήσει τα δάνεια (σε χαμηλές τιμές) σε αυτά. Τα funds με τη σειρά τους διεκδικούν τις απαιτήσεις των μη εξυπηρετούμενων οφειλών από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.
Αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι η Cepal Hellas, που έχει και τους περισσότερους πλειστηριασμούς, η Intrum Hellas, η QQuant και η doValue.
Από τις 21 Φεβρουαρίου 2018 οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα διενεργούνται μέσω διαδικτύου στον ιστότοπο www.eauction.gr. Ο κάθε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αναρτάται εκεί και διενεργείται από τον πιστοποιημένο, για το σκοπό αυτόν, συμβολαιογράφο. Διενεργούνται δε ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18.00.
Επίσης, τους πλειστηριασμούς μπορεί να δει κάποιος και στο landea.gr, που είναι η μόνη πλατφόρμα στην Ελλάδα που περιέχει την πλήρη λίστα των προς πλειστηριασμό ακινήτων με καθημερινές προσθήκες νέων και αναλυτικές, χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά.
Παρακολουθώντας, λοιπόν, τη λίστα των πλειστηριασμών και στο σύστημα και στην πλατφόρμα, καθημερινά αυτή μεγαλώνει με την προσθήκη νέων στη Μεσσηνία, με πάρα πολλούς από αυτούς να αφορούν κατοικίες.
«Τσουνάμι» στη Μεσσηνία
Οι αριθμοί από το επίσημο σύστημα πλειστηριασμών για τη Μεσσηνία αποδεικνύουν, όχι μόνο ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα εκποίησης περιουσιών, αλλά και ότι τους επόμενους μήνες θα φουντώσει.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το e auction, από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα στη Μεσσηνία καταχωρήθηκαν 348 πλειστηριασμοί, με τους 114 να αφορούν κατοικίες. Αναλυτικά, ανά Δήμο καταχωρήθηκαν: Καλαμάτα 204 πλειστηριασμοί (78 για κατοικίες), Μεσσήνη 27 (9 για κατοικίες), Δυτική Μάνη 18 (1 για κατοικία), Οιχαλία 17 (3 για κατοικία), Πύλου- Νέστορος 24 (5 για κατοικία) και Τριφυλία 58 (18 για κατοικία).
Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες ήταν στον «αέρα» 79 πλειστηριασμοί, με τους 26 να αφορούν κατοικίες και ανά Δήμο η κατάσταση είχε ως εξής: Καλαμάτα 48 πλειστηριασμοί (20 για κατοικίες), Μεσσήνη 4 (1 για κατοικίες), Δυτική Μάνη 3 (καμία κατοικία), Οιχαλία 1 (καμία κατοικία), Πύλου- Νέστορος 5 (καμία κατοικία) και Τριφυλία 18 (5 για κατοικία).
Το τι θα επικρατήσει, όμως, τους επόμενους μήνες και πόσο θα φουντώσει το φαινόμενο των πλειστηριασμών, ήδη φαίνεται από τις καταχωρήσεις που από τώρα έχουν γίνει στο e auction. Εννοείται ότι καθημερινά προστίθενται καινούργιοι.
Από τώρα και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2023, ήδη για τη Μεσσηνία έχουν καταχωρηθεί 136 πλειστηριασμοί, με τους 53 να αφορούν κατοικίες και ειδικότερα ανά Δήμο: για Καλαμάτα 81 πλειστηριασμοί (34 για κατοικίες), Μεσσήνη 20 (6 για κατοικίες), Δυτική Μάνη 5 (μία κατοικία), Οιχαλία 2 (μία κατοικία), Πύλου-Νέστορος 11 (8 για κατοικία) και Τριφυλία 17 (3 για κατοικία).
Φυσικά, στους πλειστηριασμούς, εκτός από κατοικίες, υπάρχουν προς εκποίηση καταστήματα, τουριστικά καταλύματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Αρκετοί πλειστηριασμοί που έχουν διενεργηθεί, έχουν ματαιωθεί ελλείψει πλειοδοτών, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι τη «γλιτώνει» ο δανειολήπτης, αφού το ακίνητο περνά στην κατοχή της εκάστοτε τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου