Στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η πρώτη κοινή εκδήλωση της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας με το Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Μικρομάνης «Μαρία Πολυδούρη», το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο και κεντρικό ομιλητή τον πρώην δήμαρχο Τριφυλίας και λογοτέχνη, Κώστα Κόλλια, αφιερωμένη στη σπουδαία ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη και το «πέρασμά της από τα Φιλιατρά». Με την καταπληκτική απαγγελία ποιημάτων της από τους ηθοποιούς του ΤΕΘ, Γιούλα Ζαχαροπούλου και Χρήστο Χήναρη, συνοδεία μουσικής από τους εξαιρετικούς μουσικούς Ταξιάρχη Γεωργούλη (ούτι) και Γιάννη Πούλιο (βιολί), μάγεψαν με οργανικές συνθέσεις της Ανατολικής Μεσογείου τους παρευρισκόμενους.
Κατά την έναρξη η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Δημόσιας Καλαμάτας, Πιπίνα Κουμάντου, χαιρέτισε την πρώτη εκδήλωση της Βιβλιοθήκης και του παραρτήματος Τριφυλίας, τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τα πολλά μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μικρομάνης “Μαρία Πολυδούρη”.
Η κα Κουμάντου καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους, τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία της Κεντρικής Δημόσιας βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στην ίδρυση της Παιδικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Τριφυλίας και στην ανάγκη αλλαγής τρόπου λειτουργίας και προσέλκυσης παιδιών και ενηλίκων στις βιβλιοθήκες.
Η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών “Ο Πυρσός”, Μαίρη Γκότση, καλωσόρισε με τη σειρά της όσους βρέθηκαν στο Φουρναράκειο και αφού μίλησε πολύ σύντομα για την ίδρυση και το ιστορικό του Πυρσού, αναφέρθηκε στη συγκυρία της συνάντησης που είχε με την κα Κουμάντου, ένα χρόνο πριν, στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας και στην παραχώρηση μίας αίθουσας του Φουρναράκειου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Δήλωσε δε πολύ συγκινημένη γιατί ένα όνειρο σωστής λειτουργίας της βιβλιοθήκης του «Πυρσού», που υπάρχει από το 1958 και έχει περάσει από πολλές φάσεις, πραγματοποιήθηκε.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης.
Η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Μάγδα Σουλιώτη, ενημέρωσε για το σημαντικό ρόλο της, για τη λειτουργία βιβλιοθήκης στην περιοχή και για τους ενήλικες στο Φουρναράκειο, για την ψηφιοποίηση ιστορικών και αρχείων που υπάρχουν στην Τριφυλία, όπως και για την αξιοποίηση ιστορικού υλικού και παράδοσης, αλλά και σύγχρονων κειμένων της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε στην έκδοση δύο περιοδικών για μικρούς και μεγάλους, όπου μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι της Τριφυλίας με καταγραφή κειμένων, σχολίων, αφιερωμάτων και εργασιών που αφορούν στον πολιτισμό, την επικοινωνία και την κοινωνικότητα των πολιτών.
Με τη σειρά της η Παναγιώτα Πολυδούρη αναφέρθηκε στις αφηγήσεις των γονιών και συγγενών της, αλλά και στο πατρικό σπίτι της στη Μικρομάνη, το οποίο συχνά επισκεπτόταν η ποιήτρια, καθώς και στην τιμή και σεβασμό που έχουν στη μνήμη της Μαρίας Πολυδούρη όλα τα μέλη του συλλόγου και οι κάτοικοι της Μικρομάνης.
Ο Κώστας Κόλλιας ανέπτυξε με εξαιρετική ευαισθησία και με σπάνια ντοκουμέντα τη ζωή, τη δράση, τον ανεκπλήρωτο έρωτα της Πολυδούρη με το μοιραίο ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, αλλά και στοιχεία από το πέρασμά της στα πρώτα γυμνασιακά της χρόνια από τα Φιλιατρά, ακολουθώντας την οικογένειά της και τον πατέρα της που διορίστηκε καθηγητής και γυμνασιαρχεύων στο Γυμνάσιο Φιλιατρών.
Επέλεξε δε ποιήματα της Πολυδούρη που στιγμάτισαν τη ζωή της, τον έρωτά της, αλλά και το θάνατό της και τα οποία απήγγειλαν με αξιοθαύμαστο τρόπο οι ηθοποιοί του ΤΕΘ. Στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους υπήρχε φωτογραφία της οικίας των Φιλιατρών όπου διέμενε η οικογένεια της Μαρίας Πολυδούρη.
Μάλιστα, η κα Κουμάντου με την κα Γκότση έκαναν γνωστό ότι θα προτείνουν οι δύο φορείς στο Δήμο Τριφυλίας να τοποθετηθεί τιμητική πλακέτα στο σπίτι αυτό, που θα αναγράφει “ΕΔΩ ΕΖΗΣΕ Η ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ”, πρόταση που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Στο τέλος της εκδήλωσης η αποσπασμένη και “ψυχή» του παραρτήματος Τριφυλίας της ΔΚΒΚ, Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, που επιμελήθηκε του στολισμού της εκδήλωσης με πολλή αγάπη, ακόμα και με τα αγαπημένα λουλούδια της ποιήτριας, τα κρίνα, μαζί με την κα Κουμάντου και την κα Γκότση δώρισαν στην κα Παναγιώτα Πολυδούρη δύο καδράκια με ιδιόχειρα κείμενα της Μαρίκας Πολυδούρη, όπως την αποκαλούσαν, τα οποία είχε γράψει σε λεύκωμα Φιλιατρινής συμμαθήτριάς της. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Αετού και νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης, Δημήτρης Δριμής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Παναγιώτης Τσαφαράς και ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων και υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, Άκης Κατρίτσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου