Οι εθνικές εκλογές, οι οποίες προηγούνται, οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και εκλογής των Δημοτικών Αρχών, των Συμβουλίων Κοινοτήτων και των προέδρων Κοινοτήτων, όπως και το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα αποτελέσματα της απογραφής του μόνιμου πληθυσμού ανά Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα, συντείνουν στο φαινομενικά δημοσίως χαλαρό κλίμα.
Ωστόσο, υποψήφιοι δήμαρχοι με τα επιτελεία τους κινούνται έντονα σε προεκλογικούς ρυθμούς. Το σίγουρο είναι πως οι φετινές εκλογές δεν (θα) έχουν καμία απολύτως σχέση με εκείνες του 2019. Οι πολιτικές, κομματικές, κοινωνικές, οικονομικές, τοπικές συνθήκες δεν (θα) είναι ίδιες. Όπως δεν είναι ίδιο και το εκλογικό σύστημα. Αυτά, από μόνα τους, είναι υπεραρκετά για να μη θυμίζει το προεκλογικό σκηνικό σε τίποτα το αντίστοιχο του 2019.
Με λίγα λόγια, η απλή αναλογική των δημοτικών εκλογών του 2019 λειτούργησε ενθαρρυντικά ή συνετέλεσε αποφασιστικά, αν θέλετε, για να εκφραστούν στην πράξη επιθυμίες και προσδοκίες πολλών ενδιαφερομένων, να… ανθίσουν προεκλογικά όλα τα λουλούδια του μπαξέ! Άσχετα, βεβαίως, με τη λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε στην κάλπη.
Στις εκλογές του 2019 στο Δήμο Τριφυλίας έλαβαν μέρος οκτώ συνδυασμοί! Υγιές φαινόμενο και καθόλου περίεργο ή «κατακριτέο», θα πείτε. Εύκολη, θεωρητικά, η κατάρτιση συνδυασμού, καθώς χρειαζόταν μόνο ελάχιστος αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή μόλις 27.
Στις φετινές δημοτικές εκλογές ο κάθε συνδυασμός υποψήφιου δημάρχου, εκτός από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, θα περιλαμβάνει – υποχρεωτικά εκ του νέου ισχύοντος νόμου– υποψήφιους συμβούλους και υποψήφιους προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων, τουλάχιστον για το 80%. Στο δε συνολικό αριθμό υποψηφίων, πρέπει να υπάρχει ποσόστωση τουλάχιστον 40% από κάθε φύλο. Παράλληλα, ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να είναι έως και 150% προσαυξημένος του αριθμού όσων εκλέγονται.
Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι μόνο εύκολη υπόθεση, πλέον, δεν είναι η κατάρτιση συνδυασμού αξιοπρεπούς και αξιόμαχου.
Να σημειωθεί πως ο αριθμός των υποψηφίων που πρέπει τουλάχιστον να έχει κάθε συνδυασμός, θα γίνει γνωστός με την ανακοίνωση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της απογραφής του μόνιμου πληθυσμού από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία έχουν καθυστερήσει δραματικά, γεγονός που έχει καυτηριάσει έντονα η ΚΕΔΕ.
Όσο για τον αριθμό των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, είναι γνωστός. Από 27 μέλη που έχει σήμερα, τη νέα δημοτική περίοδο θα έχει 25. Επειδή, όμως, δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα της απογραφής του μόνιμου πληθυσμού, δεν είναι γνωστό – με ακρίβεια και επισήμως – πόσες έδρες αντιστοιχούν σε κάθε Δημοτική Ενότητα (εκλογική περιφέρεια), καθώς επίσης πόσες και ποιες από τις 52 Κοινότητες του Δήμου Τριφυλίας εκλέγουν 3μελή ή 5μελή συμβούλια και ποιες πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας.
Το 2019 επτά υποψήφιοι ήταν απέναντι στον κ. Κατσίβελα, διεκδικώντας να καταλάβουν το αξίωμά του, με συνακόλουθο το αποτέλεσμα της Β’ Κυριακής. Φέτος, όσες και όσοι είναι υποψήφιοι, πλην του ιδίου, είναι απέναντι στον κ. Λεβεντάκη, διεκδικώντας να καταλάβουν το αξίωμά του…
Καμία από τις σημερινές παρατάξεις δε θα είναι ως έχει στις εκλογές
Σίγουρο θεωρείται πως στις εκλογές κανένας συνδυασμός δε θα είναι ίδιος με τις σημερινές, οκτώ στον αριθμό, παρατάξεις του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Κανένας και καμία! Αυτό συμβαίνει, είτε διότι από παρατάξεις έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και διαγραφεί μέλη τους – δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι με άλλους συνδυασμούς, είτε διότι υποψήφιοι συνδυασμών αποχώρησαν ή αποχωρούν και πρόκειται να θέσουν υποψηφιότητα με άλλους συνδυασμούς, είτε διότι παρατάξεις από το σημερινό Δ.Σ. δε θα λάβουν μέρος στις εκλογές και τα μέλη τους – δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι υποψήφιοι με άλλον συνδυασμό, είτε διότι θα είναι άλλο πρόσωπο επικεφαλής.
Σίγουρο θεωρείται, επίσης, ότι δεν υπάρχουν… Μεσσίες και πως η Τριφυλία εν έτει 2023 δεν προσφέρεται για… «απάγκιο».
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Γιώργος Λεβεντάκης: Ο δήμαρχος Τριφυλίας επιθυμεί εκ νέου υποψηφιότητα και επανεκλογή.
Ο ίδιος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του στρέφει τα πυρά του, με βαριές εκφράσεις, σε βάρος κυρίως της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Παναγιώτη Κατσίβελα, προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, της αντιπολίτευσης, καθώς και του νόμου με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές και εξελέγη δήμαρχος, επειδή η παράταξή του δεν έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. έχει πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με τις διατάξεις Θεοδωρικάκου από τον Αύγουστο του 2019 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ), λησμονώντας πως το ποσοστό της (στην Α’ Κυριακή) ήταν 26,96%, λαμβάνοντας 4.480 ψήφους (εκ των οποίων 2.237 στη Δ.Ε. Φιλιατρών) επί 16.615 έγκυρων ψηφοδελτίων.
Τη Β’ Κυριακή ο συνδυασμός του έλαβε 8.789 ψηφοδέλτια από τα 12.698 έγκυρα ψηφοδέλτια και ποσοστό 69,22% έναντι 3.909 ψηφοδελτίων και ποσοστό 30,78% που έλαβε ο συνδυασμός του Παναγιώτη Κατσίβελα.
Ο κ. Λεβεντάκης ξεκίνησε με συνεργασία δύο παρατάξεων, της Χάιδως Παναγιωτοπούλου και του Στάθη Ανδρινόπουλου, αποκτώντας πλειοψηφία στο Δ.Σ., ενώ ακολούθησε συνεργασία με τον Σωτήρη Μπακούρο. Ωστόσο, πρώτα η παράταξη Ανδρινόπουλου και ακολούθως η παράταξη Παναγιωτοπούλου τερμάτισαν μέσα στον πρώτο χρόνο τη συνεργασία μαζί του και ακολούθησαν εκατέρωθεν βολές.
Το 2019 ο κ. Λεβεντάκης έθεσε εαυτόν στην κρίση των δημοτών χωρίς να έχει αυτοδιοικητικό παρελθόν, κρίνοντας κι επικρίνοντας τους πάντες και τα πάντα, «λοιδορώντας» τον κ. Κατσίβελα, απειλώντας τον ίδιο και τη Δημοτική του Αρχή με μηνύσεις και δικαστήρια και διακηρύσσοντας «μόνο εγώ μπορώ». Κάτι που επαναλαμβάνει διαρκώς μέχρι και σήμερα, αναφερόμενος σε όσα γίνονται στο Δήμο «τα οποία δεν έκαναν προηγούμενοι», όπως λέει, «εδώ και σαράντα χρόνια», ενώ μονίμως τονίζει ότι τον πολεμά η αντιπολίτευση «για να μη γίνεται τίποτα, όμως έτσι δεν τιμωρούν το δήμαρχο, αλλά το Δήμο και την περιοχή».
Φέτος, όντας τέσσερα χρόνια δήμαρχος, κρίνεται και επικρίνεται για συμπεριφορές, πράξεις και παραλείψεις του, τόσο από τις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από υποψήφιους δημάρχους και το λαό, ενώ θα κριθεί για όσα έταξε και όσα έπραξε.
Στη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να έχει κάνει «πιστούς» φίλους, αλλά ταυτόχρονα και «ορκισμένους» εχθρούς.
Έχει δε ανακοινώσει την υποψηφιότητα τεσσάρων νέων προσώπων με το συνδυασμό του, ενός από Γαργαλιάνους και τριών από Φιλιατρά.
Χάιδω Παναγιωτοπούλου: Η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» έλαβε μέρος για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2019 με σύνθημα «Όλα αλλιώς» και μιλώντας για «ανατροπή και αλλαγή», με βολές για τη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα.
Ο συνδυασμός της έλαβε 2.093 ψήφους και ποσοστό 12,60%, ενώ αναδείχθηκε τρίτη σε εκλογική δύναμη δημοτική παράταξη.
Από τις πρώτες μέρες ανάληψης καθηκόντων του κ. Λεβεντάκη συνεργάστηκε μαζί του, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά δημοτικών συμβούλων, συνεργατών και φίλων της, όπως και επιφυλάξεις ανθρώπων του δημάρχου Τριφυλίας. Ορίστηκε, δε, αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Το διάστημα που ακολούθησε από την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η πλέον ένθερμη υποστηρίκτρια του κ. Λεβεντάκη, εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι και περίπου το καλοκαίρι του 2020. «Μετά ένα περίπου έτος από τη θέση ευθύνης της αντιδημάρχου Τριφυλίας, αναζητώντας τον κοινό τόπο με τη νέα Δημοτική Αρχή, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του τόπου μας και το καλό του Δήμου Τριφυλίας, τελικά διαπιστώνω ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά μας ενώνουν», τονιζόταν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου 2020, δηλώνοντας παράλληλα ότι «παραιτούμαι από τη θέση της αντιδημάρχου Τριφυλίας, αποχωρώ από τη συνεργασία μου με τη Δημοτική Αρχή».
Ποια είναι αυτά που τη χώρισαν, τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που την ένωσαν με τον κ. Λεβεντάκη και τη Δημοτική του Αρχή, τα οποία διαπίστωσε τελικά, πότε ακριβώς τα διαπίστωσε και γιατί επί ένα χρόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις της δεν είχε διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο από επιλογές και αποφάσεις του κ. Λεβεντάκη, μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί και της το καταλογίζουν.
Έκτοτε πολλές φορές στο Δ.Σ. και με ανακοινώσεις της στρέφεται κατά του κ. Λεβεντάκη και της Δημοτικής Αρχής, σε υψηλούς τόνους, με μομφές για ασχετοσύνη, ανικανότητα, συκοφαντίες, διασπορά ψευδών ειδήσεων για άνανδρους λόγους μικροπολιτικής και σκοπιμότητες για διάφορα θέματα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ στις 16 Ιανουαρίου δήλωσε την εκ νέου υποψηφιότητά της, ενώ κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για ανάδειξη και προώθηση θεμάτων και προτάσεών της, κινούμενη για την κατάρτιση του συνδυασμού της.
Άκης (Κυριαζής) Κατρίτσης: Ο επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων (σ.σ. ο νεότερος δήμαρχος στην ιστορία, αναλαμβάνοντας καθήκοντα σε ηλικία μόλις 23 ετών, ενώ το 2018 τιμήθηκε για αυτό στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας στα Φιλιατρά) δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 την υποψηφιότητά του, σημειώνοντας: «Τον τελευταίο καιρό, με την προτροπή δημοτικών συμβούλων, είτε εν ενεργεία, αρκετών, είτε και προηγουμένων, ηγούμαι μιας προσπάθειας δημοτικού συνδυασμού με χαρακτηριστικά την ενότητα των πολιτών, την ενότητα των Δημοτικών Ενοτήτων, με υπερκομματική συναντίληψη, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε το αύριο, προκειμένου να κερδίσουμε το μέλλον στην περιοχή μας!».
Ο ίδιος, βλέποντας τα δημοτικά δρώμενα, συζητώντας με αυτοδιοικητικούς και ενεργούς πολίτες και διαπιστώνοντας πως η κατάσταση έχει «ξεφύγει», από τον Ιούνιο του 2020 με δημόσιες παρεμβάσεις του αναφέρεται σε θέματα και προβλήματα της Τριφυλίας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Με συγκροτημένο πυρήνα συνεργατών, συνεχίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ πυκνώνει τις επαφές και συζητήσεις του, ανταλλάσσοντας ιδέες, απόψεις και προτάσεις για την Τριφυλία και τη λειτουργία του Δήμου και καταρτίζοντας το συνδυασμό του, προτάσσοντας την ενότητα δυνάμεων.
«Δεν είναι η Τριφυλία αυτή που παρουσιάζει με τη συμπεριφορά του ο κ. Λεβεντάκης. Ύστερα από τριάμισι χρόνια Λεβεντάκη, ανομία, αδιαφάνεια, νοσηρότητα επικρατούν στο Δήμο Τριφυλίας. Ξεκίνησε με διώξεις, απειλές και τρομοκρατία σε υπαλλήλους, συνέχισε και εξακολουθεί με ψέματα, ύβρεις, απειλές, λεκτικούς τραμπουκισμούς σε δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής παρατάξεων. Του φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο που διοικεί. Η Δημοκρατία έχει καταλυθεί, ο διάλογος έχει καταργηθεί, η αντίθεση άποψη υβρίζεται και η κατάθεση πρότασης από πολίτες και δημοτικούς συμβούλους τραμπουκίζεται. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει καταστεί ο πλέον ανυπόληπτος Δήμος. Η παρωδία Λεβεντάκη είναι τραγωδία με ολέθριες συνέπειες στο Δήμο Τριφυλίας και στο μέλλον του, στην αναπτυξιακή προοπτική του» τονίζεται σε πρόσφατη παρέμβαση του κ. Κατρίτση, καλώντας «αυτοδιοικητικούς, νυν και πρώην, μέλη συλλογικοτήτων, ενεργούς πολίτες, νέες και νέους που αγωνιούν για το μέλλον, σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με έντιμη και καθαρή προγραμματική συνεργασία για τη Δημοκρατία, την Πρόοδο, την Ανάπτυξη και την Ευημερία στην Τριφυλία!».
Γιάννης Κωνσταντόπουλος: Ο παιδίατρος, διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, «έπαιξε» για υποψήφιος δήμαρχος του κεντροαριστερού – προοδευτικού χώρου το 2019, προταθείς από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη του τέθηκε επικεφαλής ο Σωτήρης Μπακούρος, προερχόμενος από το ΚΙΝ.ΑΛ., με συνδυασμό που είχε τη στήριξη του κυβερνώντος τότε κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του ΚΙΝ.ΑΛ.
Ήταν υποψήφιος του συνδυασμού στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας και ήρθε πρώτος, λαμβάνοντας 414 σταυρούς προτίμησης. Ωστόσο, δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, επειδή τη μοναδική έδρα του συνδυασμού στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας πήρε ο επικεφαλής Σωτήρης Μπακούρος και εκείνος είναι πρώτος αναπληρωματικός.
Μαζί με άλλους υποψηφίους του συνδυασμού διαφώνησαν δημόσια, με ανακοίνωσή τους, με την επιλογή του κ. Μπακούρου να συνεργαστεί με τον κ. Λεβεντάκη και να αναλάβουν θέση (έμμισθων) αντιδημάρχων οι δύο σύμβουλοι που εξελέγησαν.
Σε συζητήσεις του, δημόσια, τονίζει την επιβεβλημένη ανάγκη αλλαγής Δημοτικής Αρχής, ενώ κινείται για τη συγκρότηση συνδυασμού με πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Λαϊκή Συσπείρωση: Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, από το 2010 με επικεφαλής και δημοτικό σύμβουλο τον Σαράντο Κουκούμη, αναδεικνύει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο τοπικά θέματα, αλλά και ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, καταθέτει προτάσεις για φιλολαϊκά μέτρα και σχέδια ψηφισμάτων, ενώ συμμετέχει ενεργά σε κινητοποιήσεις μαζί με τοπικούς φορείς.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου φέρεται πως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης θα τεθεί η πολιτικός μηχανικός Κατερίνα Τσιγκάνου.
Η κα Τσιγκάνου είναι γραμματέας στο Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας και εκπρόσωπος της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας (μέλος Ο.Γ.Ε.). Το 2010, το 2014 και το 2019 ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στη Μεσσηνία.
Σημερινοί επικεφαλής, ψιθυριστές και συμμαχίες
Πέραν αυτών, δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους επικεφαλής σημερινών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ο Δημήτρης Δριμής, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος και παρεμβατικός, και ο Στάθης Ανδρινόπουλος, γεγονός που επηρεάζει, ως ένα βαθμό, τις όποιες εξελίξεις.
Θεωρείται, πάντως, δύσκολο να προκύψει άλλη υποψηφιότητα, ικανή να ανατρέψει το τοπίο όπως ήδη διαμορφώνεται, άσχετα με όσα μπορεί να διακινούνται από ψιθυριστές για μετά τις εθνικές εκλογές, διότι, αφενός, ουδείς προεξοφλεί τώρα πώς θα είναι το πολιτικό σκηνικό σε κεντρικό επίπεδο και, αφετέρου, τότε θα βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας των υποψήφιων δημάρχων.
Προφανώς και στο δρόμο για τις δημοτικές εκλογές δεν αποκλείονται συμμαχίες, συνεργασίες και συμπορεύσεις, ικανές να ισχυροποιήσουν υποψηφιότητες, κερδίζοντας τη λεγόμενη παράσταση νίκης!
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου