ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: Πληροφορίες για 6 διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες-Ναυάγιο στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ: Πληροφορίες για 6 διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες-Ναυάγιο στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου

 


Έξι διακινητές εντοπίστηκαν ανάμεσα στους διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε στο OPEN, ο Μίλτος Σακελλάρης.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ενώ ανάμεσα στους διακινητές θεωρείται ότι βρίσκεται και ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος μιλούσε άπταιστα αγγλικά και σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές επικοινωνούσε με το Λιμενικό Σώμα για περισσότερες από δέκα ώρες.
Ήδη στις έρευνες έχει ενταχθεί και η ΕΥΠ, κλιμάκιο της οποίος βρίσκεται ήδη στην Καλαμάτα προκειμένου να ερευνήσει τους διακινητές. Μάλιστα, υπάρχει εντολή από τις Αρχές να μη μετακινηθεί κανείς από την Καλαμάτα μέχρι να εντοπιστούν οι διακινητές και να συλληφθούν.
Η ΕΥΠ έχει αναλάβει το έργο να ερευνήσει πόσο επεκτείνεται το δίκτυο αυτών των διακινητών και μέχρι πού επεκτείνονται οι επαφές του και η δράση του.
Αναφορές ακόμα και για 100 παιδιά στο αμπάρι
Την ίδια ώρα εξετάζεται εάν οι διακινητές είχαν κλειδώσει τα άτομα στο αμπάρι του σκάφους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν από αυτό. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, τις οποίες μετέδωσε γιατρός του νοσοκομείου της Καλαμάτας, στα αμπάρια μπορεί να υπήρχαν ακόμα και 100 παιδιά. Πρόκειται για μία πάγια τακτική των διακινητών να κλειδώνουν εκεί τις γυναίκες και τα παιδιά που μεταφέρουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι μετανάστες φέρονται να βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σκάφος για πέντε ημέρες, ενώ ο τελικός τους προορισμός ήταν η Ιταλία και όχι η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες Αρχές αναμένουν τους μετανάστες να ξεπεράσουν το πρώτο σοκ και να αρχίσουν να δίνουν στοιχεία για το πόσα χρήματα πλήρωσαν στους διακινητές και για τις λεπτομέρειες που θα δώσουν φως στην σοκαριστική υπόθεση.



Τα πιθανά σενάρια του ναυαγίου
Δύο μοιάζουν ως τα επικρατέστερα σενάρια για το πώς συνέβη η ανατροπή του αλιευτικού σκάφους, το οποίο μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη για το OPEN το ένα σενάριο είναι να σημειώθηκε κάποια διαμάχη, στο αμπάρι ή στο πάνω μέρος του πλοίου, η οποία με τόσο πολύ κόσμο πάνω στο σκάφος, μπορεί να οδήγησε στο να μεταφέρθηκε απότομα το βάρος με αποτέλεσμα το σκάφος να αναποδογυρίσει.
Το δεύτερο σενάριο -και το πιο πιθανό- είναι να παρουσίασε μηχανική βλάβη με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί το σκάφος και να προκληθεί πανικός και ξα
φνική μεταφορά βάρους. Μέσα σε 10-15 λεπτά από όταν σταμάτησε η μηχανή το πλοίο είχε βυθιστεί.

Κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, σε μια τάφρο που ονομάζεται Φρέαρ των Οινουσσών και το μέγιστο βάθος είναι γύρω στα 5.269 μέτρα, βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες πρόσφυγες.
Το πλοίο που βούλιαξε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έξω από την Πύλο, βρέθηκε σε εκείνο το σημείο καθώς είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με κατεύθυνση προς την Ιταλία.
Οι ναυτικοί γνωρίζουν καλά αυτό το μέρος ως το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου ενώ και οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με την συγκεκριμένη τάφρο που είναι νότια των μικρών νησιών που ονομάζονται Μεσσηνιακές Οινούσσες και είναι νοτιοδυτικά της Πύλου. Οι συντεταγμένες του είναι 36°34′N 21°8
Όπως διαβάζουμε σε επιστημονικές έρευνες, το «πηγάδι» αυτό βρίσκεται στο σημείο που η Αφρικανική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου, δημιουργώντας το Αιγιακό τόξο, μία τοξοειδής οροσειρά του νότιου Αιγαίου Πελάγους που βρίσκεται στο νότιο όριο της πλάκας του Αιγαίου.
Σύμφωνα με το Βικιπαιδεία, η πρώτη προσέγγιση στο βαθύτερο σημείο (Calypso Deep) πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1965 από τον καπετάνιο Ζεράρ Υέ ντε Φρομπερβίλ, με τους Δρ. Τσαρλς “Τσακ” Λ. Ντρέικ (Αμερική), και Ανρί Ζερμαίν Ντελώζ χρησιμοποιώντας το Γαλλικό βαθυσκάφος Αρχιμήδης. Οι Ντρέικ, Φρομπερβίλ, και Ντελώζ ανέφεραν ότι μέτρησαν μέγιστο βάθος 5.110 μέτρων χωρίς να κάνουν αναφορά για την ακρίβεια της μέτρησης.
Τον Γενάρη του 2020, το Caladan Oceanic ξεκίνησε το δεύτερο χρόνο των καταδύσεών του με το βαθυσκάφος του, το DSV Limiting Factor με πιλότος τον Βίκτορ Βεσκόβο. Στις 10 Φεβρουαρίου ο Βίκτορ Βεσκόβο μαζί με τον πρίγκιπα Αλβέρτο Β’ του Μονακό προσέγγισαν τον πυθμένα του φρέατος των Οινουσσών, υπολογίζοντας εκ νέου το βάθος στα 5.109 μέτρα ±1 μέτρο επαληθεύοντας ουσιαστικά την μέτρηση της Γαλλικής αποστολής του 1965 χρησιμοποιώντας πολλούς αισθητήρες μέτρησης.
Οι Μεσσηνιακές Οινούσσες
Είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο εντοπίζεται στα νότια της Μεσσηνίας. Ακόμη και από τα αρχαία χρόνια τις ονόμαζαν έτσι αλλά πρόφατα άριχσαν να αποκαλούν τα νησιά και Σαπιέντζες.
Το σύμπλεγμα αποτελείται από τα εξής νησιά: Σχίζα, Σαπιέντζα, Βενέτικο, Αγία Μαριανή και τις βραχονησίδες Δύο Αδέλφια (νότια της Σαπιέντζας), Μπόμπα (ανατολικά της Σαπιέντζας) και Αυγό (νότια του Βενέτικου).
Από αυτά, τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι η Σχίζα και η Σαπιέντζα. Εξάλλου αποτελούν ουσιαστικά το 90% της έκτασης του συμπλέγματος.Τα νησιά είναι ενταγμένα στο δίκτυο Natura 2000, μαζί με την περιοχή του ακρωτηρίου Ακρίτας.



Ερευνα για το Σύμπαν
H συγκεκριμένη περιοχή έχει κι άλλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Επιστημονικές ομάδες αναζητούν εκεί πληροφορίες και για το μέλλον του Σύμπαντος.
Αυτή την περιοχή επέλεξαν οι επιστήμονες διεθνούς ερευνητικής ομάδας, για να εγκαταστήσουν, σε βάθος 4 χιλιομέτρων ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο ανίχνευσης νετρίνων, αυτών των σχεδόν άυλων, αόρατων σωματιδίων, τα οποία θεωρούνται ικανά να δώσουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον του Σύμπαντος. Εκεί βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της αστροσωματιδιακής φυσικής εγχείρημα, το οποίο έχει λάβει το όνομα NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research), με σαφή αναφορά στον μυθικό βασιλιά της Πύλου.
Το νετρίνο δημιουργήθηκε μαζί με το Σύμπαν, 15 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν έγινε η Μεγάλη Έκρηξη. Η μάζα του σχεδόν αγγίζει το μηδέν, ενώ έχει τη δυνατότητα να κινείται με με την ταχύτητα του φωτός (300.000 km/sec.). Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, θεωρείται ότι μπορεί να ρίξει φως σε σημαντικές πτυχές του Σύμπαντος, που αφορούν τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον του. Για το σκοπό αυτό, τα επιστημονικά προγράμματα NESTOR και ΛΑΕΡΤΗΣ, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβαλαν σε εφαρμογή τον πρώτο υποθαλάσσιο ανιχνευτή στην Ευρώπη, ένα εγχείρημα σημαντικό για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages