ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην περιφέρεια Πελοποννήσου όπου Δημήτρης Πτωχός και Πέτρος Τατούλης «συγκρούονται» με φόντο τη θέση του περιφερειαρχη.
Ο κ. Πτωχός που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, στον α΄ γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 42,61% λαμβάνοντας 143.309 ψήφους, με τον κ. Τατούλη -τέως Περιφερειάρχη- να καταγράφει ποσοστό 31,86% και 107.136 ψήφους.
Ακολούθως, ο Μανώλης Μάκαρης (στήριξη ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 8,05% και 27.081 ψήφους, ο Δημήτρης Κουτσούλης (στήριξη ΠΑΣΟΚ) 7,99% και 26.864 ψήφους, ο Νικόλαος Κουτουμάνος (στήριξη ΚΚΕ) 6,36% και 21.387 ψήφους, ο Ιωάννης Μιχαλόπουλος 1,57% και 5.280 ψήφους και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου 1,56% και 5.260 ψήφους.
Η δεύτερη Κυριακή
Η στρατηγική που ακολούθησαν Πτωχός – Τατούλης ενόψει της δεύτερης Κυριακής δεν είχε σημαντικές διαφορές από τη συνολική στρατηγική των δύο βασικών διεκδικητών.
Ο Δ. Πτωχός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνάμεις του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας και, όπως και την πρώτη Κυριακή, ποντάρει πολλά στην κινητοποίησή του. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες βρέθηκαν στο πλευρό του κ. Πτωχού πλήθος βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης. Στην Πελοπόννησο (Τρίπολη), προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δ. Πτωχού, βρέθηκε και ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σταθερά στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη παρέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, επισκέφθηκαν την Παρασκευή το εκλογικό κέντρο του κ. Πτωχού στην Καλαμάτα.
Εν κατακλείδι, και στη διαδρομή προς τη δεύτερη Κυριακή ο κ. Πτωχός επέλεξε να επενδύσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξε στο κεντρικό κάδρο της υποψηφιότητάς του να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς, «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τατούλης επιχείρησε να συσπειρώσει στο πλευρό τις προοδευτικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, οι οποίες δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο. Οι δημόσιες δηλώσεις του Μανώλη Μάκαρη και της Δήμητρας Λυμπεροπούλου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρεξηγήσεις, καθώς «έδειξαν» ξεκάθαρα Τατούλη για τη δεύτερη Κυριακή. Από την άλλη πλευρά ο Δ. Κουτσούλης ζήτησε ψήφο κατά συνείδηση, ωστόσο, πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο εμφανίζονται αποφασισμένα να ακολουθήσουν τις παραινέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος ζήτησε να στηριχτεί «η αυτοδιοίκηση που είναι δίπλα στον πολίτη και όχι δίπλα στο Μαξίμου».
Συμπερασματικά, ο Πέτρος Τατούλης στον δρόμο προς τη δεύτερη Κυριακή προσπάθησε να διασφαλίσει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς και κομματικούς χώρους που την πρώτη Κυριακή δεν τον στήριξαν, δεδομένου ότι κατέβαζαν δικούς τους συνδυασμούς.
Η επόμενη μέρα
Είναι σαφές ότι με το κλείσιμο της κάλπης της Κυριακής ένας από τους δυο διεκδικητές θα έχει να αντιμετωπίσει «υπαρξιακά» ζητήματα, σε σχέση με το πολιτικό του μέλλον.
Αν νικητής της αναμέτρησης είναι ο κ. Πτωχός τότε στην Πελοπόννησο και στη Μεσσηνία θα εμφανιστεί ένας νέος και ισχυρός πόλος στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Πτωχός θα έχει μπροστά του 5 χρόνια εξουσίας, τα οποία θα του δώσουν τη δυνατότητα να χτίσει το πολιτικό του προφίλ με φόντο τις μελλοντικές του φιλοδοξίες.
Ωστόσο, αν ο κ. Πτωχός ηττηθεί, τότε θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την κρίση που θα προκαλέσει η ήττα, καθώς είναι βέβαιο ότι θα βγουν από τα θηκάρια τα «γαλάζια» σπαθιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που τώρα τα κρύβει η προοπτική της νίκης. Είναι επίσης σαφές ότι σε περίπτωση ήττας το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Πτωχού θα υποστεί σημαντικό πλήγμα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, αν νικητής είναι ο Πέτρος Τατούλης, τότε ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα δικαιούται να μιλάει όχι απλά για νίκη, αλλά για πολιτική δικαίωση. Παράλληλα, θα έχει μπροστά του 5 χρόνια, προκειμένου να βάλει τη σφραγίδα του σε έναν θεσμό που υπηρετεί από τη σύστασή του.
Αν ο κ. Τατούλης ηττηθεί τότε και εκείνος θα αντιμετωπίσει σημαντικές προσωπικές προκλήσεις. Την προηγούμενη τετραετία, παρότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 πολλοί προεξοφλούσαν το αντίθετο, ο κ. Τατούλης παρέμεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συμμετείχε ενεργά. Το 2023, ωστόσο, οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση ήττας ο έμπειρός πολιτικός θα σταθμίσει ανάλογα τις πολιτικές επιλογές του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου