Δεκάδες έργα της Τριφυλίας και Μεσσηνίας με παρατάσεις σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Δεκάδες έργα της Τριφυλίας και Μεσσηνίας με παρατάσεις σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 


Από τις 14 Ιανουαρίου, που συνεδρίασε πρώτη φορά η Περιφερειακή Επιτροπή, έχουν δοθεί 70 παρατάσεις σε έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Ντίνα Νικολάκου, κατά τη χθεσινή απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε, ο κύριος λόγος για την έγκριση των παρατάσεων είναι η καθυστέρηση καταβολής στην Περιφέρεια των χρηματοδοτήσεων για την πληρωμή των αναδόχων των έργων για τις εργασίες που έχουν εκτελέσει. Η Ντίνα Νικολάκου σήμανε “κόκκινο συναγερμό”, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν εργολαβίες εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς και να μειωθούν τα φυσικά αντικείμενα έργων, να μην ολοκληρωθούν, προκειμένου να πληρωθούν οι επιπλέον απαιτήσεις των αναδόχων στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων των τιμών μετά τις πολλαπλές παρατάσεις…

Ωστόσο η περιφερειακή αρχή ήταν καθησυχαστική. Αναγνωρίζοντας ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα, το οποίο όμως τόνισε ότι μπαίνει σε φάση αποκατάστασης διότι έχουν ξεκινήσει και αποδίδονται στην Περιφέρεια οι χρηματοδοτήσεις για την πληρωμή των αναδόχων.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Τσουκαλάς, είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι σε εξέλιξη 241 έργα (στη Μεσσηνία 45), εκ των οποίων σε φάση παρατάσεων βρίσκονται τα 85. Διακοπές εργασιών, συνέχισε, έχουν γίνει σε 15 έργα, μικρά και μεγάλα, λόγω καθυστέρησης πληρωμής των αναδόχων, ενώ σε τρία έργα, μεγάλα, έχουν γίνει διακοπές εργασιών για ζητήματα που αφορούν τη μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας, η οποία καθυστερεί και δεν επιτρέπει την εξέλιξη των έργων.

Ο κ. Τσουκαλάς πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν πιστοποιηθεί εργασίες σε έργα, συνολικού ύψους περίπου 23.000.000 ευρώ, ποσό που στο τέλος του 2023 ήταν στο ύψος των 19.500.000 ευρώ.

Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα έχει να κάνει με την καθυστέρηση απόδοσης στην Περιφέρεια των κονδυλίων για την πληρωμή των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είπε ότι η ροή απόδοσης των χρηματοδοτήσεων έχει αρχίσει και αποκαθίσταται, ενώ για τα έργα του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” η ροή έχει ήδη βελτιωθεί.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που κάνει η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου για καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση των έργων από τις Υπηρεσίες της, για δημοπράτηση έργων με τμηματικά χρονοδιαγράμματα ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της πορείας τους, αλλά και για την εξασφάλιση ρευστότητας ώστε οι ανάδοχοι να πληρώνονται άμεσα και να διατηρούν τους ρυθμούς εκτέλεσης των έργων, ανεξάρτητα με το πότε αποδίδονται στην Περιφέρεια οι σχετικές χρηματοδοτήσεις.

kalamatajournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages