Δ.Σ. Τριφυλίας: Αποσύρθηκε άρον άρον το σχέδιο Κανονισμού Άρδευσης Κυπαρισσίας λόγω λαθών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Δ.Σ. Τριφυλίας: Αποσύρθηκε άρον άρον το σχέδιο Κανονισμού Άρδευσης Κυπαρισσίας λόγω λαθών

 


Αποσύρθηκε ομόφωνα στην 8η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το 4ο θέμα ημερήσιας διάταξης «Έγκριση Κανονισμού Άρδευσης Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας», επειδή έγραφε για… Αρμενιούς!

Σχετικά ο αντιδήμαρχος Σωτήριος Μπακούρος ανέφερε: «Θα ήθελα λίγο την προσοχή σας, επειδή έχει δημιουργηθεί μια αναστάτωση χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεν κάνουμε κάποιον κανονισμό για να πάρουμε το νερό από τους Μύλους. Απλά θα κάνω μια ιστορική αναδρομή για να καταλάβετε τι έχει συμβεί.

Το 1971-’72, όταν δήμαρχος ήταν ο Ηλίας ο Τσίγγανος, το Δημοτικό Συμβούλιο με διαπραγματεύσεις που έκανε με τις Βρύσες και δεν ξέρω με ποιους άλλους, πήρε το νερό που εχορηγείτο στις Βρύσες για να ποτίζουν. Με απόφαση του συμβουλίου, την οποία έχω – όποιος θέλει να έρθει στο γραφείο να την πάρει και να τη διαβάσει- αναλάμβανε την υποχρέωση ο τότε Δήμος Κυπαρισσίας να φέρει και να παρέχει αδιαλείπτως νερό στους κατοίκους των Μύλων.

Σε αντιστάθμισα, σε αντίδωρο, όπως θέλετε, σε αντιπαροχή αυτών που τους είχαν πάρει τότε το νερό.

Πράγματι, ο Δήμος αδιαλείπτως από το 1971 μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι παρείχε αυτή τη διευκόλυνση στους κατοίκους των Μύλων χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ποτέ δεν είχανε εισπράξεις. Βάζουνε εκεί ένα παιδί να διευκολύνει το νερό, να το βάζει και να το μοιράζει, και πληρώνουνε τον υδρονομέα.

Εμείς τώρα, όσον αφορά σε αυτή την εγκατάσταση που έχει γίνει στον Κυπαρισσιακό κόλπο (σ.σ. ήθελε προφανώς να πει το αντλιοστάσιο στον Αρκαδικό ποταμό), είναι μια μεγάλη εγκατάσταση από δύο μοτέρ κατοστάρια με αντλίες, προκειμένου να φέρνουν το νερό εκεί. Αυτή είχε να συντηρηθεί από το 1971-’72. Ήταν πανάρχαια και εντελώς διαλυμένα να μηχανήματα. Τι κάναμε; Προκειμένου να έχουμε απρόσκοπτη παροχή νερού, αναγκαστήκαμε και πήραμε ένα μηχάνημα για να το επισκευάσουμε. Αυτό το μηχάνημα που έχει μπει τώρα είναι καινούργιο. Δεν επισκευαζόταν το παλιό. Όμως, ο εργολάβος για να πληρωθεί έπρεπε να υπάρξει κι ένα ένταλμα. Βασική αρχή της Περιφέρειας είναι ότι δεν πληρώνει κανένα έργο άρδευσης αν δεν υπάρχει Κανονισμός Άρδευσης. Δηλαδή, για να πληρωθεί, πρέπει να υπάρχει Κανονισμός Άρδευσης. Μας γυρίσανε τα εντάλματα. Δεν έχει πληρωθεί. Δηλαδή, αν δεν ψηφίσουμε αυτό τον κανονισμό (αν δείτε δε μιλάει για τίμημα ανά ώρα ή οτιδήποτε άλλο), δε θα έχουμε να πληρώσουμε τον εργολάβο και θα μείνουμε το καλοκαίρι χωρίς νερό. Και τότε θα είναι τα προβλήματα τεράστια.

Εγώ πιστεύω και διαβεβαιώ, αν και είναι αρμοδιότητα του καινούργιου αντιδημάρχου, ότι το νερό οι κάτοικοι πρέπει να το παίρνουν αχρεωστήτως, γιατί ήταν μία αντιπαροχή, ένα συμβόλαιο που είχε γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να έχουν αυτό το νερό που τους στερήσανε, γιατί το πήρε η Κυπαρισσία».

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος, Σταματία Αλεξοπούλου, σημείωσε: «Η άρδευση κτημάτων από τον Αρκαδικό ποταμό, όπως έχει έρθει στην εισήγηση, δεν έχει καμία σχέση με την άρδευση των Αρμενιών. Εδώ έχει γίνει λάθος», με τον κ. Μπακούρο να συμφωνεί και την κα Αλεξοπούλου να συνεχίζει λέγοντας: «Η εισήγηση που έρχεται, λοιπόν, από τη Δημοτική Επιτροπή και το Συμβούλιο Κοινότητας έχει κάνει copy – paste το προσχέδιο για τους Αρμενιούς».

Τότε ο κ. Μπακούρος παρατήρησε: «Εγώ τους τα είχα διορθώσει».

Η κα Αλεξοπούλου σημείωσε πως «εάν συμβεί αυτό (σ.σ. εάν ψηφιστεί ως έχει η εισήγηση), θα πάει στην Περιφέρεια και θα μας το ακυρώσει.

Επειδή αναφερθήκατε στην ιστορία, ακούστε τι έχει γίνει, διαβάστε την εισήγηση, στο Άρθρο 1 λέει: “Ο παρών κανονισμός αφορά στην άρδευση των κτημάτων της περιοχής που προσδιορίζονται από τον κανονισμό άρδευσης της υπ’ αριθμ. 030/1952 Απόφασης”. Το 1952 είναι η απόφαση για τους Αρμενιούς. Η δική μας πάρθηκε το 1972. Έχω την απόφαση εδώ. Πάμε στο Άρθρο 15. Λέει: “Στην περίπτωση αδυναμίας πρόσληψης υδρονομέα από το Δήμο Τριφυλίας με απόφαση του δημάρχου ορίζεται άμισθος διαχειριστής κάτοικος της Κοινότητας Αρμενιών, όπου σε συνεργασία με την τοπική επιτροπή άρδευσης θα γίνεται η διανομή του νερού άρδευσης”. Δηλαδή, έχει τέσσερις – πέντε περιπτώσεις (σ.σ. με αναφορές σε Αρμενιούς). Να αναβληθεί το θέμα, να διορθωθεί και να έρθει. Και να πάρουν οι άνθρωποι το νερό απρόσκοπτα και αχρεωστήτως, όπως ήταν η πρώτη απόφαση του 1972», με τον κ. Μπακούρο να λέει: «Έχεις δίκιο. Να αναβληθεί και να έρθει κανονικά. Αχρεωστήτως, αχρεωστήτως, αυτό δηλώνω για να το ξεκαθαρίσω. Αποσύρεται για να διορθωθεί».

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης, τόνισε: «Άκουσα την εισήγηση του κ. αντιδημάρχου και δε συμφωνώ. Το θέμα δεν έχει δημιουργηθεί επειδή θα χαθεί το νερό από τις Βρύσες. Το θέμα είναι ότι παίρνουν αυτοί οι κάτοικοι άρδευση από τον Αρκαδικό ποταμό. Και έχει αναλάβει από τότε ο Δήμος Κυπαρισσίας να κάνει το “ανταποδοτικό”, να φέρει τον αγωγό και να αναλάβει τη λειτουργία και τα έξοδα συντήρησης αντλιοστασίου κ.τ.λ.

Το θέμα, όμως, όπως είναι, κε Μπακούρο, στο Άρθρο 10, παράγραφος 5 μιλάει για τέλη άρδευσης, που σημαίνει ότι αυτό αλλάζει το σκεπτικό. Όταν θα το ξαναφέρετε για συζήτηση, αυτά τα τέλη άρδευσης, για να περάσει ομόφωνα αν σας ενδιαφέρει, θα πρέπει να απαλειφθούν, γιατί αλλιώς αλλάζει η φιλοσοφία που επί πενήντα χρόνια εφαρμόζεται από το Δήμο Κυπαρισσίας και έπειτα από το Δήμο Τριφυλίας. Επίσης, σε κάποιο σημείο λέει “πηγή Μάνα”. Η “πηγή Μάνα” είναι στους Αρμενιούς. Άρα, αυτό τι σημαίνει; Τα 4-5 λάθη είναι προχειροδουλειά. Και δεν επιτρέπετε αυτό», με τον κ. Μπακούρο να αναφέρει: «Λαμβάνεται υπόψη και αυτό, κε Κατρίτση, και αποσύρεται».

Τονίζεται ότι το 1972 ο Δήμος Κυπαρισσίας πήρε το νερό με το οποίο άρδευαν κτηματίες δικαιούχοι της Κυπαρισσίας, από το Κεφαλάρι Βρυσών, για την ύδρευση της πόλης της Κυπαρισσίας αναλαμβάνοντας, με απόφαση του Δ.Σ., τη δέσμευση /υποχρέωση εσαεί παροχής νερού άρδευσης στους δικαιούχους από τον Αρκαδικό ποταμό απρόσκοπτα και αχρεωστήτως.

Μόλις τον Ιούνιο του 2023 ομόφωνα το Δ.Σ. Τριφυλίας, ύστερα από εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Μπακούρου, αποφάσισε (Αρ. Απόφασης 121/2023): «Επικαιροποίηση της υπ. αριθ. 178/1972 ΑΔΣ του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας», στην οποία αναφέρεται: «Επικαιροποιεί την παραπάνω απόφαση του Δήμου Κυπαρισσίας (αριθμ. απόφασης 178/1972) και θα παρέχει απρόσκοπτα νερό άρδευσης από τον Αρκαδικό ποταμό αχρεωστήτως στους δικαιούχους κατοίκους Κυπαρισσίας στις παρακάτω τοποθεσίες: 1) Κάτω Ζολώτα 15 δικαιούχοι. 2) Άνω Ζολώτα 11 δικαιούχους. 3) Καρνά 12 δικαιούχους. 4) Κάτω Μπλεμενιάνοι 1 δικαιούχος. 5) Πουρνάρι 26 δικαιούχοι. 6) Κηπάκια 9 δικαιούχοι. 7) Κάμπος 26 δικαιούχοι».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages