Καλύτερα αντιληπτή άρχισε να γίνεται στο απόγειο των σφαγών η μικρή περαιτέρω μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα πλέον σε Λάρισα και Λαγκαδά το 10κιλο αρνί να οδηγείται προς σφαγή από 7,50 ευρώ έως χονδρικά 8,00 ευρώ το κιλό, δηλαδή με 50 λεπτά το κιλό αύξηση σε σχέση με πριν 10 μέρες.
Από κει και πέρα, διακυμάνσεις σαφώς υπάρχουν, αφού σε πιο μικρές ζώνες όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, τα καλά αρνιά πληρώνονται ακόμη και σήμερα μισό με ένα ευρώ κάτω σε σχέση με τη Θεσσαλία, στα 6,50 με 7,00 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, το έλλειμμα σε κιλά κάνει τους κρεοπώληδες να χαλαρώνουν λίγο τις απαιτήσεις τους, πληρώνοντας για παράδειγμα τα 15κιλα αρνιά σε τιμές 8κιλου, καθώς λείπει κρέας από την αγορά. Αγορά θα υπάρχει σαφώς και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, βέβαια κανείς δεν ξέρει πόσο ελληνικό αιγοππόβατο θα είναι διαθέσιμο. Η παχιά προβατίνα μένει 5,50 ευρώ το κιλό σφιχτά.
Τα μικρά 4κιλα κατσικάκια προς εξαγωγή γίνονται για ακόμα μια σεζόν ανάρπαστα με κορυφές στα 8,50 ευρώ το κιλό, αλλά τελικά δεν έπιασαν τα 9,00 ευρώ που ανέμεναν οι κτηνοτρόφοι. Επίσης, εκφράζεται ανησυχία για τους πληθυσμούς τους. Τα τελευταία χρόνια, παρά το κίνητρο της υψηλότερης τιμής, εντοπίζεται κάποια μείωση στο ζωικό κεφάλαιο, ανάλογα την περιοχή. «Στην περιοχή μου έχουν μείνει 3-4 κοπάδια από 10-12 που είχαμε πριν λίγα χρόνια. Αυτά φεύγουν μακριά από τον έλεγχο του τσοπάνη και τα τρώνε οι λύκοι ή χάνονται. Υπάρχει όντως έλλειψη σε κρέας και γάλα από κατσίκια», εξηγεί κτηνοτρόφος απ’ τη Φθιώτιδα.
Μέχρι 2,10 ευρώ ζων βάρος για το 100αρι χοιρινό
Από 1,80 ευρώ το κιλό μέχρι και 2,10 ευρώ το κιλό σε ζων βάρος παίζουν οι τιμές στη χοιροτροφία αυτές τις βδομάδες ενόψει γιορτών. Με απόδοση σε σφαγείο μεταξύ 65% και 70%, οι καθαρές τιμές με μετατροπή παίζουν από 3,00 έως 3,60 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ωστόσο πως οι χοιροτρόφοι πληρώνονται σε ζων βάρος, όπως άλλωστε έχει επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της Νέας Οµοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, συμπληρώνοντας πως ο εγχώριος κλάδος, ξεπέρασε τελικά τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς που οδήγησαν και σε λουκέτα. Από την άλλη όμως, τα πράγματα σίγουρα δεν είναι ρόδινα, όπως μεταφέρει στην Agrenda χοιροτρόφος από Λάρισα. «Κριθάρια δεν έχουμε. Κοινώς, ναι μεν σταθερές τιμές εδώ και καιρό αλλά τα έξοδα ζωοτροφών αυξημένα. Κάπου εκεί έρχεται και ο ασύμμετρος παράγοντας Κράτος και δημιουργεί πρόβλημα. Συγκεκριμένα εγώ είχα 13 χοιρομητέρες που πνίγηκαν στον Ντάνιελ και μου τις αποζημίωσαν με 150 ευρώ τη καθεμιά λες και είναι χοιρίδια. Αν είναι δυνατόν», θα σημειώσει.
Ανοδικά το χοιρινό κρέας το 2025
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα περιοριστεί κάπως το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Rabobank. Η χρηματοοικονομική και συμβουλευτική εταιρεία αναμένει μείωση της παραγωγής κατά 0,5% από έτος σε έτος το 2025. Η μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση χωρών προβλέπεται για την Ολλανδία, όπου ο πληθυσμός των χοίρων αναμένεται να μειωθεί κατά 10-15%. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι τα προγράμματα εξαγοράς αγροκτημάτων ως μέρος της περιβαλλοντικής πολιτικής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ολλανδικός πληθυσμός χοιρομητέρων είχε ήδη μειωθεί κατά 6,3% τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι χοιροτρόφοι σε πολλές χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν υψηλή επιδημική πίεση στα ζώα τους, όπως το αναπαραγωγικό και αναπνευστικό σύνδρομο των χοίρων (PRRS) και η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ). Η Rabobank αναμένει ότι οι τιμές του χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα, εν όψει της πιθανής περιορισμένης προσφοράς χοιρινού κρέατος σε συνδυασμό με μια εποχιακή αύξηση της ζήτησης. Ωστόσο, οι μελλοντικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της απειλής μέτρων αντιντάμπινγκ από την Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου