Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ KYPARISSIANEWS.COM
Ερώτηση: Η τελευταία έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (29-1-16) καταγράφει σημαντικά ποσοστά φτώχειας στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Ουσιαστικά ο 1 στους 3 αγρότες είναι στα όρια της φτώχειας και οι 4 στους 10 συνταξιούχους του ΟΓΑ. Η προτεινόμενη αύξηση των εισφορών δεν θα επιδεινώσει αυτή την εικόνα της φτώχειας;
Απάντηση:
Είναι ένα πολύ υπαρκτό πρόβλημα, αυτό που περιγράφετε. Η λύση θα δοθεί μόνο από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, και μάλιστα σε συνέργεια με τον δευτερογενή, αυτό που ονομάζουμε αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Γιατί να στέλνουμε το λάδι μας χύμα στην Ιταλία, και οι αγρότες μας να κερδίζουν κλάσμα αυτών που θα μπορούσαν να έχουν ως εισόδημα; Για το σκοπό αυτό σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα σχεδόν 20 δισεκατομμύρια των κοινοτικών πόρων της επόμενης περιόδου.
Οι αγρότες, όμως, έχουν δικαίωμα και σε ένα καλύτερο ασφαλιστικό. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της μεταρρύθμισης. Το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπιζε τους αγρότες όπως όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες. Για πολύ καιρό δεν είχαν δικαίωμα σε σύνταξη, αλλά μόνον σε μια προνοιακή παροχή. Ακόμη και σήμερα, η σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας είναι πολύ μικρή.
Αρκετοί αγρότες στα μπλόκα ζητούν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν, να μην ενταχθούν στο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και να μείνουν οι εισφορές τους στα σημερινά επίπεδα. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μια απλή ματιά στους αριθμούς δείχνει ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών. Στον πίνακα 1 προκύπτει ότι τα έσοδα του ΟΓΑ προέρχονται πάνω από τα εννέα δέκατα από τον κρατικό προϋπολογισμό και λιγότερο από το ένα δέκατο από τις εισφορές των αγροτών.
Έσοδα ΟΓΑ 2015
Από τον κρατικό προϋπολογισμό Από εισφορές αγροτών
3,3 δισεκατομμύρια Ευρώ 90,6% 340 εκατομμύρια 09,4%
Ερώτηση: η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 60% του αγροτικού πληθυσμού πριν τις καταβολές των κοινωνικών παροχών είναι σε οριακά επίπεδα και μάλιστα για την περίοδο 2009-2011, πόσο μάλλον σήμερα εν έτει 2016. Η πρόταση σας για εθνική σύνταξη 384 ευρώ θα αφορά όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος;
Απάντηση:
Σωστά το λέτε: το σημερινό σύστημα δεν καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των αγροτών: Η βασική σύνταξη του αγρότη το 2015 ήταν 172,8 Ευρώ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν. 4169/1961) συνεχώς μειώνεται, το 2016 θα είναι 158 Ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027.
Η μεταρρύθμιση εφαρμόζει τις δύο βασικές της αρχές, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στον αγροτικό κόσμο. Η ισονομία επιβάλλει, από τη στιγμή που οι αγρότες θα συμμετέχουν στον ενιαίο φορέα, να πληρώνουν εισφορές στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος και με τον ίδιο συντελεστή με τους υπόλοιπους Έλληνες. Ισονομία όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής κατηγορίας: το εισόδημα του 88% των αγροτών, όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία, είναι κάτω από 5.000 Ευρώ το χρόνο και το μέσο εισόδημα τους είναι 2.500 Ευρώ. (Στο εισόδημα αυτό δεν υπολογίζονται οι κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, μέχρι του ποσού των 12.000 Ευρώ, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μας.) Για το λόγο αυτό, ενώ για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες η κατώτερη ασφαλιστική κλάση είναι ίση με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη για τους αγρότες ορίζεται στο 80% του ποσού αυτού, δηλαδή στα 468 Ευρώ. Και, επειδή οι αγρότες μέχρι σήμερα πλήρωναν πολύ χαμηλές εισφορές, προβλέπεται η περιοδική αύξηση τους: θα διαμορφωθούν στο 14% το 2017, στο 17% το 2018 και στο 20%, τον κοινό συντελεστή, το 2020.
Ερώτηση: Τελικά ποια θα είναι η ετήσια επιβάρυνση των αγροτών με την αύξηση των εισφορών τους και ποια τα προσδοκόμενα οφέλη κατά την εκτίμηση σας;
Απάντηση:
Κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει κανείς να εισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του, περισσότερο οι πλούσιοι, λιγότερα οι φτωχότεροι. Δεδομένου ότι, όπως αναφέρθηκε, το 88% των αγροτών, λόγω του χαμηλού εισοδήματος τους θα ενταχθεί στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, η επιβάρυνση τους δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει την διαφορά ανάμεσα στα όσα πλήρωναν το 2015 και όσα θα πληρώσουν το 2017 όσοι ανήκουν στην 3η ασφαλιστική κλάση, εκεί που βρίσκονται σήμερα οι πιο πολλοί αγρότες. Είναι φανερό ότι η διαφορά δεν είναι από αυτές που καταστρέφουν ένα νοικοκυριό.
Η Επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών 2015-2017
2015 2017 Διαφορά 2015-2017
3η Ασφαλιστική κλάση 954,12 (ετήσια) Κατώτατη ασφαλιστική κλάση 1083,65 (ετήσια) 129,53 ( απώλεια για όλο το έτος)
Και, σε αντάλλαγμα, οι αγρότες θα πάρουν όπως και οι άλλοι Έλληνες την εθνική σύνταξη, 384 Ευρώ σήμερα, σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης, που θα ανεβαίνει όσο ανεβαίνει ξανά και η οικονομία μας. Και, να μην ξεχνάμε, ο ΟΓΑ δεν καταργείται. Θα παραμείνει δίπλα στους αγρότες με όλες τις μη συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες που έχει και σήμερα.
Ερώτηση: Η κυβέρνηση προχώρησε σε βελτίωση της πρότασης της για τις εισφορές των νέων επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών με σταδιακή περίοδο προσαρμογής 5 ετών. Εξετάζεται κάτι αντίστοιχο και για τις εισφορές των νέων αγροτών;
Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις σε όσα ανέφερα παραπάνω, για παράδειγμα μια επέκταση της μεταβατικότητας (κάτι, βεβαίως, που πρέπει να δεχθούν και οι θεσμοί, δεδομένου ότι οι χρόνοι προσαρμογής είναι μνημονιακή υποχρέωση). Και άλλα θέματα. Ήδη στο πλαίσιο των καλόπιστων συζητήσεων που είχα με εκπροσώπους αγροτών προέκυψαν πιθανές βελτιώσεις ως προς το πώς θα ασφαλίζεται η αγρότισσα στο πλαίσιο της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης, θέματα σχετικά με το εργόσημο και άλλα. Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή πρόσφερε στους αγρότες που κινητοποιούνται αυτό που ήταν το πάγιο αίτημα όλων των περασμένων χρόνων: Να συναντηθεί μαζί τους και να συζητήσει τα αιτήματα τους. Πως θα ικανοποιηθούν αυτά αν δεν έρθουν οι αγρότες να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό.
Όλα τα συζητάμε λοιπόν. Ένα πράγμα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως βάση της συζήτησης. Ότι οι αγρότες είναι κατώτεροι Έλληνες, δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Θέλουμε να έχουν τη σύνταξη που θα έχουμε όλοι οι άλλοι συμπολίτες τους, με τους ίδιους όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η συνέντευξη δόθηκε και για λογαριασμό της Ναυτεμπορικής.
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016
Home
αγροτικά
ειδήσεις
Ελλάδα
greece
news
newspaper
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Tags
# αγροτικά
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# greece
# news
# newspaper
Share This
About Ανώνυμος
newspaper
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου