ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

C:\Users\User\Desktop\ZAXARIAS\2020-01-28\DJI_0011.JPGΣυνάντηση της Δ.Ε. του Συλλόγου των κατοίκων, επαγγελματιών και αλιέων της Αποβάθρας Κυπαρισσίας
και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας
με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γεώργιο Λεβεντάκη


Η ΔΕ του Συλλόγου των κατοίκων, επαγγελματιών και αλιέων της Αποβάθρας της Κυπαρισσίας και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γεώργιο Λεβεντάκη, στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Αποβάθρας και της ευρύτερης περιοχής της, καθώς και το μείζον θέμα της αξιοποίησης του χερσαίου χώρου του Λιμανιού της Κυπαρισσίας (MASTER PLAN). Να καταθέσουν τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους και να συζητήσουν για όλα αυτά τα θέματα με τον κ. Δήμαρχο.
Τα θέματα τα οποία συζήτησαν είναι τα εξής: 
  1. Να προχωρήσει η διαδικασία για την μελέτη του MASTER PLAN του Λιμένος της Κυπαρισσίας. 
  2. Μελέτη-Κατασκευή περισυλλογής των ομβρίων υδάτων και διοχέτευσή τους στο παρακείμενο ρέμα Χαμέρη, διότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην αποβάθρα όταν βρέχει.
  3. Εγκιβωτισμός του ρέματος Χαμέρη, που καταλήγει στην αποβάθρα, από το ύψος της οδού Γρηγοριάδη, έως το ύψος του ΟΣΕ στην Εθνική Οδό.
  4. Εντοπισμός κάποιων σημείων εντός της πόλεως, στα οποία τα όμβρια οδηγούνται στον αγωγό αποχέτευσης, αλλά και το αντίστροφο. Δηλαδή, οικιακά λύματα να πέφτουν σε αγωγούς των ομβρίων αντί στους αγωγούς αποχέτευσης.  Αυτό συμβαίνει βέβαια σε κάποια μεμονωμένα σημεία της πόλεως. Στην περιοχή της αποβάθρας το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, όταν βρέχει, διότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των λυμάτων καταλήγουν εκεί και στο λιμάνι.
  5. Ανάπλαση και αξιοποίηση της παραθαλάσσιας περιοχής, από την μαρίνα του λιμανιού έως το κάμπινγκ.


Για όλα αυτά τα προβλήματα ενημερώθηκε ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος σε μια πολύ γόνιμη και δημιουργική συζήτηση και σε κλίμα πολύ καλής συνεργασίας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και για την αναβάθμιση αυτής της όμορφης, ιστορικής, αλλά και παραμελημένης περιοχής της Αποβάθρας.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της μελέτης για την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου του λιμανιού. Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, από την Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου και ιδιοκτήτης του Hotel Kyparissia Beach, αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα της Αποβάθρας και στην μελέτη για το MASTER PLAN του λιμανιού.  
Πρότεινε να προχωρήσει η μελέτη και να γίνει ο χαρακτηρισμός του λιμένος της Κυπαρισσίας, ως λιμάνι τουριστικό – αλιευτικό καταφύγιο.
Αυτή ακριβώς ήταν και η πρόταση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα αυτής της μελέτης, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η χερσαία ζώνη του λιμένος. Επεσήμανε ότι αυτή η μελέτη πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να είναι έτοιμη πριν την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης στο λιμάνι, δηλαδή, πριν την ολοκλήρωση της Γ’ φάσης: την επιμήκυνση του προσήνεμου μώλου. 
Για την ιστορία ενημέρωσε τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Λεβεντάκη και τα μέλη του Συλλόγου, ότι το 2016, τόσο το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, όσο ο Δήμος Τριφυλίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ισχυρές πλειοψηφίες των συμβουλίων τους είχαν ψηφίσει και εγκρίνει την χρηματοδότηση αυτής της μελέτης εξ’ ιδίων πόρων: 40.000 ευρώ  από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 30.000 ευρώ από το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και 40.000 ευρώ από τον Δήμο Τριφυλίας.
Η πρόταση προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, για την τελική έγκριση ήταν άριστα τεκμηριωμένη (Σεπτέμβριος 2016).  Δυστυχώς, το Υπουργείο Ναυτιλίας με υπουργό τον κ. Δρίτσα απέρριψε το αίτημά μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας και του Δήμου Τριφυλίας, για MASTER PLAN στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, με το ατεκμηρίωτο και αβάσιμο επιχείρημα, ότι το λιμάνι της Κυπαρισσίας δεν είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας και δεν δικαιούται MASTER PLAN. Δηλαδή, πλήρης απόρριψη. Αυτό ασφαλώς δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Όλοι, η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας,
ο Δήμος Τριφυλίας και ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Λεβεντάκης, το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας και ο πρόεδρος κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας και οι φορείς της πόλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους και εργάζονται πυρετωδώς, για να δώσουν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας την θέση και την προοπτική που του αξίζει, ως λιμάνι στρατηγικής σημασίας και ανάπτυξης. Πραγματική πύλη εισόδου, στο νότιο άκρο του Ιονίου, προς την Ευρώπη.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Λεβεντάκης, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα το μεγάλο του ενδιαφέρον για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, για το οποίο εξασφάλισε, ένα μήνα μετά την εκλογή του, (Ιούλιος 2019) χρηματοδότηση 2.400.000 ευρώ από το ΠΔΕ, ανέφερε τις ενέργειες και τις επαφές, τις οποίες έχει κάνει γι’ αυτό το θέμα, με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία. Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον θα έχει συνάντηση με τον κ. Νίκα και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages