ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Χύμα ελληνικές ελιές τυποποιεί η Ιταλία... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Χύμα ελληνικές ελιές τυποποιεί η Ιταλία...


Η Ελλάδα εξάγει στην Ιταλία ατυποποίητες ελιές που συσκευάζονται στη συνέχεια στη γείτονα χώρα πριν καταλήξουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ. Αυτό αναφέ
ρει ρεπορτάζ του agrotypos.gr που επισημαίνει ότι όπως συμβαίνει και στην αγορά ελαιολάδου, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να κατακτήσουν με τυποποιημένα προϊόντα τη διεθνή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ "οι ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα σε άλμη με ιταλική συσκευασία (Louit Frères) σε γυάλινο βάζο (295 γρ.) πωλούνται 6,78 ευρώ". Αναλυτικά το ρεπορτάζ του agrotypos.gr: "Οι επιτραπέζιες ελιές που εξάγει η Ελλάδα στην Ιταλία καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Ωστόσο ελάχιστες ελληνικές συσκευασμένες επιτραπέζιες ελιές από τη χώρα μας τοποθετούνται στα ράφια των καταστημάτων της γειτονικής χώρας. 
Οι περισσότερες ελληνικές ελιές εξάγονται ατυποποίητες από τη χώρα μας και συσκευάζονται στην Ιταλία. Για να κερδίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς και ελαιοπαραγωγοί από την προστιθέμενη αξία του ελληνικού προϊόντος θα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών, η οποία να επικεντρωθεί στην εδραίωση της αναγνωρισιμότητάς τους, με προώθηση του λογότυπου ελιές «ελληνικής προέλευσης». Αυτό κάνουν εδώ και χρόνια με επιτυχία οι Ιταλοί (Made in Italy) και αποτελεί σημαντικό στοιχείο αξιοπιστίας τους στις διεθνείς αγορές. ύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), κατά την περίοδο 2019/2020, η Ιταλία με παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ύψους 74.100 τόνων, κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ, ακολουθώντας την Ισπανία και την Ελλάδα με 500.000 και 207.000 τόνους αντίστοιχα. 
Οι ποικιλίες των επιτραπέζιων ελιών που καλλιεργούνται στην ιταλική επικράτεια και αντιστοιχούν στο 70% της συνολικής παραγωγής είναι οι ακόλουθες: «Bella di Cerignola», «Nocellara del Belice», «Ascolana tenera», «Giarraffa», «Sant' Agostino», «Santa Caterina» και «Taggiasca». Στην ιταλική αγορά οι πιο συνηθισμένοι τύποι συσκευασιών επιτραπέζιας ελιάς είναι σακούλες κενού, πλαστικά δοχεία, φακελάκια, γυάλινα βάζα, μεταλλικά κουτιά και τελευταία σε διαφανή συσκευασία Long Life (με μέσο βάρος προϊόντος 250 γρ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages