Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων.
Η Ολυμπία ονομαζόταν Άλτις, δηλαδή Ιερό Άλσος. Ήταν κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Αλφειού. Υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Νεολιθική περίοδο. Αρχικά υπήρξε οικισμός αγροτικός και σταδιακά εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Εκεί βρισκόταν για περίπου χίλια χρόνια το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Είχε ύψος 12 μ. και αποτελούνταν από ξύλο εσωτερικά, αλλά χρυσό, ελεφαντόδοντο, ασήμι, ορεία κρύσταλλο και ημιπολύτιμους λίθους εξωτερικά. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως οι Αγώνες τελούνται ήδη πολύ παλαιότερα, διότι σύμφωνα με την παράδοση τους ξεκίνησε ο Πέλοπας, που κέρδισε σε αρματοδρομία τον βασιλιά της Πίσας Οινόμαο.Σταδιακά ανεγέρθηκαν τα διάφορα οικοδομήματα, θρησκευτικού και κοσμικού χαρακτήρα μέχρι να πάρει τον 2ο αι. μ.Χ τη μορφή που έχει σήμερα. Το παλαιότερο κτίσμα είναι ο ναός της Ήρας και το νεώτερο το Νυμφαίο. Στη ρωμαϊκή περίοδο, συμπληρώθηκαν και ανασκευάστηκαν πολλά κτίρια δεδομένου πως οι Ρωμαίοι συνέχισαν τους αγώνες χωρίς διακοπή.
Ιστορία
Οι απαρχές της Ολυμπίας είναι ελάχιστα γνωστές. Οι παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, ανάγονται στην 4η χιλιετία π.Χ. εξ' αιτίας μεγάλου αριθμού οστράκων που βρέθηκαν στο βόρειο πρανές του Σταδίου.
Επιπλέον, στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου, έχουν εντοπιστεί ευρήματα που δείχνουν ότι εκεί αναπτύχθηκαν τα πρώτα ιερά και οι προϊστορικές λατρείες. Για την περίοδο της 3ης χιλιετίας π.Χ., τα ευρήματα εκείνης της περιόδου, που βρέθηκαν είναι ένας μεγάλος τύμβος στα κατώτερα στρώματα του Πελοπίου (2150-2000 π.Χ.) και αψιδωτά κτήρια του οικισμού (2150-2000 π.Χ.).
Τον 10ο αιώνα π.Χ. με 9ο αιώνα π.Χ. διαμορφώνεται ο ιερός χώρος της Άλτεως με την καθιέρωση της λατρείας του Δία. Την περίοδο αυτή, η Ολυμπία γίνεται ένας ιερός τόπος που προσείλκυε πολλούς προσκυνητές.
Αυτό το πυκνό ρεύμα των επισκεπτών μαρτυρείται από το μεγάλο πλήθος αναθημάτων που έφταναν στη Ολυμπία όχι μόνο από την γύρω περιοχή αλλά και από τόπους της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Τον 8ο αιώνα η φήμη της Ολυμπίας μεγάλωσε τόσο ώσπου έφτασε μέχρι την Ανατολή και Μεσοποταμία και μέχρι την Δύση και κάτω Ιταλία.
Σημαντικότατη τομή στην ιστορία της Ολυμπίας αποτέλεσε το έτος 776 π.Χ. όπου τότε κατά την παράδοση, ο Σπαρτιάτης Λυκούργος, πρέπει να πραγματοποίησε συμφωνία με τον βασιλιά της Ήλιδος, Ίφιτο, για την τέλεση λατρευτικών εορτών στην Ολυμπία. Μέρος της συμφωνίας ήταν ότι κατά τις εορτές θα επικρατούσε εκεχειρία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Κατά τον 5ο αιώνα, η αίγλη της Ολυμπίας έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε εκεί να συγκεντρώνονται πολιτικοί, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες διότι εκεί έβρισκαν μεγάλο κοινό για την διάδοση των ιδεών τους. Κατά τον 4ο αιώνα, δόθηκε σημασία στην οικοδομική δραστηριότητα για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και δημιουργίας χώρων στέγασης των επισκεπτών.
Common Grounds, μια συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ένα πρωτοποριακό έργο που ζωντανεύει την τοποθεσία της Ολυμπίας στην Αρχαία Ελλάδα, όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η εμπειρία, που δημιουργήθηκε με χρήση AI της Microsoft, διατηρεί ψηφιακά την κληρονομιά της Αρχαίας Ολυμπίας για τις επόμενες γενιές.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Κατά την αρχαιότητα η περιοχή μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Νέδας ονομαζόταν Τριφυλία. Ανατολικά συνόρευε με την Αρκαδία, με την εξής οριοθέτηση: Από τη Νέδα-αριστερά, στη Φυγαλεία-δεξιά του όρους Μίνθη, ο ποταμός Διάγων (Τζεμπερούλα), μέχρι τη συμβολή του με τον Αλφειό.
Ονομάστηκε Τριφυλία από τις τρεις φυλές που την αποτελούσαν (Πυλίων, Μινυών και Αιτωλοηλείων).
Σημαντικά στοιχεία και πολύτιμες πληροφορίες έχουν αφήσει δύο σπουδαίοι Έλληνες της Αρχαιότητας:
α) Ο Γεωγράφος Στράβων (64 π.Χ - 23 μ.Χ) από την Αμάσεια του Πόντου.
β) Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος μ.Χ αιώνας) από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας
Το τεράστιας σημασίας έργο τους αποτελεί αναμφισβήτητα πολύτιμο βοήθημα για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους και χρησιμότατο οδηγό για την αρχαιολογική σκαπάνη, η οποία έχει φέρει και εξακολουθεί να φέρνει στο φως, τα αξιοθαύμαστα μεγαλουργήματα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.
Η Τριφυλία ήταν διαιρεμένη σε έξι διαμερίσματα με ισάριθμες ομόσπονδες πόλεις: Λέπρεο, Μάκιστος, Έπιο, Φρίξα, Πύργος και Ναύδιο, με συνεκτικό κέντρο το ναό του Ποσειδώνα και είχε πρωτεύουσα το Λέπρεο.
Ο Παυσανίας αναφέρεται στο πλήθος των ελιγμών της Νέδας και σημειώνει, ότι μόνο ο Μαίανδρος της Μ. Ασίας υπερέχει σε ελιγμούς.
Την Τριφυλία τη διεκδικούσαν οι Ηλείοι, οι Αρκάδες και οι Σπαρτιάτες. Κατά τους Μεσσηνιακούς πολέμους, η Τριφυλία ήταν υπέρ των Μεσσηνίων, γι΄αυτό οι νικητές Σπαρτιάτες, επέτρεψαν στους συμμάχους τους Ηλείους να την κατακτήσουν. Τότε δημιουργήθηκαν νέες πόλεις: Σαμικό, Ύπανα, Σκιλλούς, Τυπανέες, Βώλαξ, Στυλλάγγιο.
Το 400 π.Χ ο βασιλιάς της Σπάρτης Άγις ο Β΄, εκστράτευσε κατά της Ήλιδας, την οποία κυρίευσε. Μετά τη μάχη των Λεύκτρων (371 π.Χ) στην οποία ηττήθηκε η Σπάρτη, για πρώτη φορά (!!!) από τους Θηβαίους, η Τριφυλία επανήλθε στην κυριαρχία των Ηλείων. Επί Αχαϊκής Συμπολιτείας (2ος αιώνας π.Χ), έγινε ομόσπονδη με την Ήλιδα και επί Ρωμαϊκής εποχής, αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή χώρα. Τέλος, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώθηκε με τη Μεσσηνία και από τότε έχουν κοινή ιστορία. Το 1939, ως επαρχία Ολυμπίας, αποσπάστηκε από τη Μεσσηνία και προσαρτήθηκε στο Νομό Ηλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου