Στην εισήγησή του, σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο Πρόεδρος της Ο.Ε. είπε: ” Σύμφωνα με το άρθρο 72, παρ.1, περίπτ. η’, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από 12-10-2020 με το άρθρο 40 του Ν. 4735/2020, η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “Άργος” και λοιπές διατάξεις», στον Άξονα Προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων».
Έχοντας υπόψη :
– την αριθ. πρωτ.. 78944/27-10-2021 (ΑΔΑ 9Ο0Τ46ΜΤΛ6-ΣΤΒ) Πρόσκληση ΧΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αριθ. πρωτ. 17241/16-03-2022 (ΑΔΑ ΩΝ4Μ46ΜΤΛ6-Σ2Χ) 1η Τροποποίηση, για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “Άργος” και λοιπές διατάξεις», στον Άξονα Προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες τωνδήμων»,
– την από 24-03-2022 εισήγηση του Αντιδημάρχου Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης, ο Δήμος επιθυμεί την υποβολή σχετικής αίτησης ένταξης στο εν λόγω Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.
Η εν λόγω Πρόσκληση αφορά τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και για λοιπό πάγιο εξοπλισμό που απαιτείται για την υλοποίηση από τους Δήμους των
επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 4 της
παρούσας. Επιπλέον, αφορά τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για να
προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς κατά τα οριζόμενα στον
ν. 4830/2021. Βασικοί στόχοι είναι η δημιουργία και η βελτίωση των αναγκαίων υποδομών, η προμήθεια
του αναγκαίου εξοπλισμού και η διενέργεια εκτεταμένων στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς
(σκύλων και γατών) κατά τα οριζόμενα στον ν. 4830/2021 ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των
παρεχόμενων από τους Δήμους υπηρεσιών στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των
αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η ευζωία αυτών.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων έχει ορισθεί η 30η Απριλίου 2022. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της Πρόσκλησης, το αίτημα ένταξης πρέπει να συνοδεύεται και από απόφαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου (Οικονομική Επιτροπή) περί αποδοχής της συμμετοχής του Δήμου στο Πρόγραμμα. Στην περίπτωση δε που το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δεν επαρκεί για το έργο/προμήθεια εξ ολοκλήρου, θα πρέπει να δηλωθεί στην ίδια απόφαση ότι η οικονομική διαφορά που θα προκύψει θα καλυφτεί είτε με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα”.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μερκούρης ανέφερε τα εξής: «Για άλλη μία φορά, πολλοστή, έρχεται ένα θέμα στην Οικονομική Επιτροπή εντελώς απροετοίμαστο, πρόχειρα!! Η συγκεκριμένη πρόταση είναι γνωστή στο Δήμο από το 2019, την οποία ακολούθησαν τέσσερις παρατάσεις. Τον Οκτώβριο του 2021, νέα πρόσκληση με μία παράταση που λήγει 30-4-2022!!! Προβληματίζομαι, ειλικρινά, να δικαιολογήσω αυτήν την πρακτική σας. Δεν θέλετε να γνωρίζουμε ; Μας καλείτε να δώσουμε θετική ψήφο για ένα θέμα πολύ σοβαρό, όταν μάλιστα οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι γενικά αντίθετες με την δημιουργία καταφυγίων, κάποιοι Δήμοι καταργούν τη λειτουργία καταφυγίων και η πλειονότητα των Δήμων δεν ΑΝΤΑΠΟΚΡΊΝΕΤΑΙ στην πρόσκληση. Στη συζήτηση του θέματος το μόνο που πληροφορηθήκαμε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν για το χώρο, στην Τοπική Κοινότητα Αετού, κάπου πίσω από γνωστό ελαιοτριβείο. Στο φάκελο του θέματος υπήρχε μόνο η πρόσκληση και το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα.
Δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία-έγγραφα όπως:
• Μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αδυνατεί η Τεχνική Υπηρεσία να συντάξει τη μελέτη; Με ποιο αντάλλαγμα μελετητικό γραφείο θα αναλάβει τη δωρεάν σύνταξη της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης; Θέλει να εξασφαλίσει προϋποθέσεις ανάληψης εκτέλεσης του έργου αν ενταχθεί;
• Τοπογραφικό και ακριβής αποτύπωση του χώρου
• Πιστοποιητικά κυριότητας –συμβόλαια ιδιοκτησίας του χώρου
• Εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις
• Οικονομοτεχνική μελέτη για το ετήσιο κόστος λειτουργίας του καταφυγίου (κτηνίατρος,προσωπικό επιτήρησης σε καθημερινή βάση,όχημα και προσωπικό περισυλλογής και μεταφοράς των ζώων κλπ)
• Το συνολικό κόστος κατασκευής του καταφυγίου
Μπορεί η Οικονομική Επιτροπή να δεσμεύσει πόρους του Δήμου για τα επί πλέον των τριακοσίων
χιλιάδων ευρώ; Θα επαναλάβουμε το λάθος με την πλατεία Γαργαλιάνων;
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του θέματος, τη συμπλήρωση του φακέλου με όλα τα απαραίτητα στοιχεία,
την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση και λήψη απόφασης. Αυτό θεωρώ ότι είναι
το αναγκαίο, διότι πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα και η λειτουργία ενός καταφυγίου δημιουργεί πολλά
προβλήματα, τα οποία δεν έχουν αναδειχτεί.
Για την αντιμετώπιση του θέματος υπάρχουν λύσεις, όπως η συνεργασία με τους κτηνιατρικούς συλλόγους
και τις φιλοζωικές εταιρείες. Απαραίτητη είναι η δημιουργία κτηνιατρείου και η αύξηση των στειρώσεων. Με
την 159/19-12-21 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης με το Φιλοζωικό
Όμιλο Καλαμάτας για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων. Τι έγινε τελικά; Προχώρησε;
Παρακολουθώντας τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος μάλλον δεν προχώρησε. Για τη λήψη μάλιστα
της απόφασης η εισήγηση ανέφερε: «Ο Δήμος δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει καταφύγιο και αυτό από
άποψη υψηλού κόστους και από έλλειψη επιστημονικού και εργατικού προσωπικού». Από τότε μέχρι σήμερα
τι άλλαξε;
Ο τρόπος αντιμετώπισης των αδέσποτων στο Δήμο μας είναι απαράδεκτος για να μην χρησιμοποιήσω
άλλους όρους και μάλιστα τον ανέχεστε και τον ενισχύετε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου