Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παράγει δικό του λάδι από τους φοιτητές Γεωπονίας Καλαμάτας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παράγει δικό του λάδι από τους φοιτητές Γεωπονίας Καλαμάτας

 


Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει πλέον το δικό του εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο! Τα περίπου 600 κιλά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που εμφιαλώθηκε σε μπουκάλια του ενός λίτρου, είναι ο καρπός της δουλειάς φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον Αντικάλαμο.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες  του τμήματος μαζί με τους καθηγητές τους μάζεψαν τον περασμένο Νοέμβριο τις ελιές από το κτήμα του Πανεπιστημίου στον Αντικάλαμο. Όπως μάς επισήμανε ο αναπληρωτής Καθηγητής Λαχανοκομίας, Τάσος Κώτσιρας, η συγκομιδή έγινε από 400 περίπου ελαιόδεντρα, με την ποιότητα του ελαιολάδου εξαιρετική, ενώ η έκθλιψη, παραγωγή και εμφιάλωση του ελαιολάδου έγινε στο ελαιοτριβείο του Στάθη Κοντόπουλου στην Ανδρούσα. Περίπου 600 κιλά ελαιόλαδο παρήχθησαν με 0,4 οξύτητα, από κτήμα 30 στρεμμάτων δίπλα στο Πανεπιστήμιο.

Έτσι πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία και δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη όσα διδάσκονται. Με ιδιαίτερη φροντίδα λοιπόν το ελαιόλαδο μπήκε σε μπουκάλια και μοιράστηκε στους φοιτητές, αλλά και σε κοινωνικές δομές της Καλαμάτας. Πλέον, από φέτος καθιερώνεται κάθε χρόνο οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου όχι μόνο να μαζεύουν τις ελιές αλλά να ασχολούνται με την πλήρη φροντίδα των ελαιόδεντρων κατά τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν το κλάδεμα των ελαιόδεντρων.

Να σημειωθεί οτι στο κτήμα των 30 στρεμμάτων του Πανεπιστημίου εκτός από ελαιόδεντρα υπάρχουν μηλιές, αχλαδιές,  αμπελώνας, καθώς και  ένας λαχανόκηπος, ενώ το Πανεπιστήμιο έχει πιστοποιηθεί ως φορέας διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, και συγκεκριμένα της χοντροκατσαρής ντομάτας. Μάλιστα, μετά το Μάιο ετοιμάζεται στην Καλαμάτα και μια ημερίδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages