ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- VIDEO - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- VIDEO

 


Συνεχίζεται η συγκομιδή της ποικιλίας κορωνέικη στη Τριφυλία για την παραγωγή ελαιόλαδου ωστόσο ο προβληματισμός για την ανομβρία και ξηρασία παραμένει διάχυτος. 

Δηλώσεις για την ελαιοσυγκομιδή έκανε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος στην ιστοσελίδα μας με στοιχεία για το μαυρολίσιο και την ανθεκτικότητα της κορωνέικης. Αναφορά υπάρχει πάντως και για τις ολικές στερόλες στο λάδι για τη μεσσηνιακή γη.

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, το θέμα των εκτροπών από το όριο των ολικών στερολών (1000mg/kg) είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, διότι μεγάλες ποσότητες ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων ποικιλίας Κορωνέικης (35% του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου το έτος 2023-24 και 50% του ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εμπορία τους, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ολικές στερόλες <1000mg/kg. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΔΣΕ (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας), έγινε μελέτη 3 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης, η επεξεργασία τους και οι πιθανές λύσεις παρουσιάστηκαν από την συντονίστρια της σχετικής ομάδας εργασίας Ε. Χριστοπούλου στο IOC Composition Meeting, στις 10 Σεπτεμβρίου. Στην συνάντηση αυτή, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί λύση μόνο για τις ποικιλίες Κορωνέικη και την Ιταλική Nocellara Del Belice, για τις οποίες είχαν αποσταλεί στοιχεία και έχουν αναλυθεί πολλά δείγματα. Σύμφωνα με την λύση αυτή, το όριο των ολικών στερολών για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ποικιλίας Κορωνέικης θα είναι 800 mg/kg!!!!!!!!

Η απόφαση αυτή παρουσιάστηκε και στο IOC Expert Chemists Meeting στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2024. Οι εμπειρογνώμονες χημικοί σε αυτή τη συνάντηση εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη σύνθεση των ελαιολάδων. Μετά από εκτενή συζήτηση συμφώνησαν στην προτεινόμενη λύση.

Δυστυχώς όμως η απόφαση αυτή δεν θα ισχύσει για το ελαιοκομικό έτος 2024-25, λόγω των διαδικασιών του ΔΣΕ. Δηλαδή, η απόφαση θα προχωρήσει τώρα για πληροφόρηση στην Σύνοδο Νοεμβρίου του 2024 και θα ψηφισθεί τον Ιούνιο του 2025. Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ίσως φθινόπωρο 2025). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages