ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ και διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τους αγρότες της Τριφυλίας που επλήγησαν από το χαλάζι- το οποίο έπεσε με μικρότερη ένταση ακόμα και το μεσημέρι της Παρασκευής- κατέγραψε η σύσκεψη που διεξήχθη στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας παρουσία του Διευθυντή κ. Παρασκευόπουλου όπου έγινε αποτίμηση της κατάστασης. Ο Διευθυντής της υπηρεσίας έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα που ανέδειξαν οι γεωπόνοι της υπηρεσίας, αλλά και την ρεαλιστική κατάσταση που αποτυπώνεται στις καλλιέργειες με οικονομικά δεδομένα για τις απώλειες των αγροτών, ενώ εκτενή συζήτηση έγινε για την αποζημίωση σε πάγιες εγκαταστάσεις καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές στο πλαστικό κάλυψης.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι "ήταν παρών ο επόπτης του ΕΛΓΑ κ. Αγγελόπουλος, η κα Μπαζάκα και ο κ. Ηλιόπουλος από την αρμόδια υπηρεσία για να καταγραφεί η κατάσταση που είδαμε στα θερμοκήπια στα οποία το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι η υπαίθρια καλλιέργεια έχει υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ πρωτόγνωρη ήταν η εμπειρία που ζήσαμε σε θερμοκήπια που επλήγησαν από το χαλάζι με μεγάλη ένταση η οποία μάλιστα ήταν εμφανής ακόμα και σε θερμοκήπια με τζάμι" για να επιβεβαιώσει ότι "οι αγρότες της περιοχής είναι ανήσυχοι από την στιγμή που θερμοκήπια έγιναν σουρωτήρι από το χαλάζι ή έχει σπάσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ελεγχόμενη θερμοκρασία στο εσωτερικό και άρα στην αγροτική παραγωγή" ενώ προέβη σε αναφορά για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Για το θέμα αυτό είπε ότι "βάση κανονισμού η ζημιά στη κατασκευή πρέπει να υπερβαίνει το 30% αλλά εμείς θα επιμείνουμε με πολιτική πίεση να ληφθεί υπόψη η παλαιότητα του θερμοκηπίου με την επενδυτική αξία του και άρα μπορούμε να ζητήσουμε αποζημίωση στο 100% της πραγματικής του εικόνα και αυτό θα το απαιτήσουμε" για να εξηγήσει ότι "η περιοχή είναι πρωτοποριακή σε νέες καλλιέργειες και η Πολιτεία εφόσον πιστεύει ότι πρέπει να επενδύουμε στο πρωτογενή τομέα οφείλει να γίνει πράξη με τη λήψη άμεσων μέτρων για αντικατάσταση νάυλον είτε προβλέπεται είτε όχι καθώς στο παρελθόν έχουν αποζημιωθεί κατ εξαίρεση παραγωγοί από τις καιρικές συνθήκες καθώς οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες στην καλλιέργεια και την οψίμηση της παραγωγής όταν το κόστος νέου ναύλον είναι υπέρογκο σε μια εποχή που οι αγρότες δοκιμάζονται σκληρά γιατί οι τιμές των προιόντων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα".
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ο επόπτης του ΕΛΓΑ κ. Ηλίας Αγγελόπουλος μας δήλωσε ότι "οι ζημιές είναι πρωτοφανείς και ενημερώσαμε τους παραγωγούς για το κανονισμό των ενισχύσεων και καταλήξαμε ότι οι υπαίθριες καλλιέργειες έχουν ζημιωθεί σε υψηλό βαθμό οπότε πρέπει να δηλωθούν στον ΕΛΓΑ ενώ για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με τα θερμοκήπια που έχουν υποστεί ζημιές σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 30% του κόστους το οποίο αποτελεί κατώφλι που ξεκινούν οι αποζημιώσεις" για να συμπληρώσει ότι "στα θερμοκήπια των Φιλιατρών το ναύλον είναι σημαντική η ζημιά που ξεπερνά το 30% οπότε θα δοθεί άμεση αποζημίωση ενώ για τα νέα φυτά εντός των θερμοκηπίων δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί οι αγρότες σε θέματα υγρασίας και διαφύλαξης των φυτών με τις κατάλληλες προφυλάξεις εκτός να σημειωθούν απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες". Εξήγησε ότι "οι δηλώσεις στον οργανισμό πρέπει να γίνουν άμεσα για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να σταλούν οι καταστάσεις αποζημιώσεων" ενώ για τα ιδιαίτερης έντασης καιρικά φαινόμενα υπενθύμισε ότι "η εμπειρία μου έδειξε ότι υπάρχουν ανάλογες καταστροφές από το καιρό σε μεγάλη έκταση αλλά αυτό αφορά γενικότερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που μας προβληματίζει" για να προσαρμοστεί κάποια στιγμή ο κανονισμός στην δεδομένη κλιματική μεταβολή που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου