Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΖΥΜΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ.... - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΖΥΜΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ....

Σε όλη την Ευρώπη κατευθύνονται οι εξαγωγές καρπουζιών από την περιοχή της Τριφυλίας, οι οποίες γνώρισαν ιδιαίτερη ανάπτυξη µετά το '95, ενώ τη δεκαετία του '80 τα φορτία έφταναν κυρίως στην Ιταλία.Αυτό επισήµανε –µεταξύ άλλων- µιλώντας στην Agrenda ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας Τριφυλίας, ο άνθρωπος που όπως όλοι αναγνωρίζουν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των καλλιεργειών πρώιµων κηπευτικών και θερµοκηπίου στην περιοχή. «Το µικροκλίµα, η εµπειρία και κυρίως η προοδευτικότητα και το µεράκι των παραγωγών» συνέβαλαν σε αυτή την ανάπτυξη, υπογράµµισε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος συµπλήρωσε ότι στην αύξηση των εξαγωγών της περιοχής βοήθησε και το ότι αρκετοί ξένοι εργάτες στις ελληνικές καλλιέργειες φρούτων, επέστρεψαν στις χώρες τους και συνεργάστηκαν µε τους Έλληνες παραγωγούς.
Πώς ήταν η φετινή παραγωγή καρπουζιού όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα;
Φέτος παράχθηκαν στην περιοχή 35.000 - 40.000 τόνοι καρπούζια από 6 – 7.000 στρέµµατα. Η τιµή για τους παραγωγούς ήταν καλή από τη µία γιατί κατάφεραν µε το µεράκι και την καλλιεργητική τεχνική να έχουν καλή ποιότητα, παρά τις δυσµενείς καιρικές συνθήκες, αλλά κυρίως λόγω της οψίµησης στην όµορη περιοχή της Ηλείας, που τους έδωσε τη δυνατότητα να είναι µόνοι στην αγορά.
Ποια είναι η ιστορία της καλλιέργειας καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας;
Ως γνωστόν, η περιοχή είναι ιδανική για την καλλιέργεια πρώιµων κηπευτικών. Μάλιστα, το καρπούζι της περιοχής είναι το πρωιµότερο στην Ευρώπη. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 και µέχρι το '85 – '86 εξαγόταν κυρίως στην Ιταλία, ενώ το µεγάλο άνοιγµα έγινε το '95. Πλέον την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε 25 σχεδόν χώρες, σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η αύξηση των αγορών οφείλεται στη µείωση της κατανάλωσης καρπουζιού τα τελευταία χρόνια στην εσωτερική αγορά, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί αξιοποιώντας το ∆ιαδίκτυο να αναζητήσουν νέες αγορές αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί εργάτες από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, στις καλλιέργειες φρούτων στην Ελλάδα, επέστρεψαν στις χώρες τους και έγιναν συνεργάτες των παραγωγών, διακινητές και εισαγωγείς.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της περιοχής;
Το µικροκλίµα, οι εξαιρετικές εδαφοκλιµατικές συνθήκες για την καλλιέργεια πρώιµων κηπευτικών, η εµπειρία και κυρίως η προοδευτικότητα και το µεράκι των παραγωγών. Καταρχάς, τα εδάφη είναι αµµοπηλώδη, µε µεγάλη περιεκτικότητα σε άµµο και στραγγίζουν εύκολα, πράγµα που βοηθά τη διαχείριση του εδάφους µε φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο.
Γίνεται ηλιοαπολύµανση, όργωµα και αµειψισπορά µε καλλιέργειες που βοηθούν στη φυτοπροστασία, όπως το iceberg. Η αντιµετώπιση των ζιζανίων γίνεται µε χρήση πλαστικού και φρεζάρισµα, χωρίς ζιζανιοκτόνα, ενώ οι µυκητολογικές ασθένειες αντιµετωπίζονται µε τη διαχείριση του νερού, τη σωστή θρέψη και τη χρήση ισορροπηµένων λιπασµάτων. Εφαρµόζεται το σκέπασµα 2η φορά, τα εδάφη διαχειρίζονται χωρίς χηµικά φυτοπροστρατευτικά, οι ψεκασµοί είναι µειωµένοι και αξιοποιούνται οι φυσικοί εχθροί και τα ωφέλιµα της περιοχής. Σε όλο τον κόσµο τεχνική καλλιέργεια σαν αυτή δεν υπάρχει.
Ποιες δυσκολίες αντιµετωπίζουν οι παραγωγοί καρπουζιού;
Το κόστος είναι υψηλό λόγω της διπλής κάλυψης και των ακριβότερων εισροών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριµένα, κυµαίνεται από 800 έως 1.100 ευρώ το στρέµµα, στα οποία περιλαµβάνεται η ενοικίαση. Επίσης, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, ενώ πρόβληµα αποτελεί και η έλλειψη οµάδων παραγωγών οργανωµένων, µε υποδοµές. Επιπλέον, η πρωιµότητα από πλεονέκτηµα µπορεί να γίνει µειονέκτηµα αν τη συγκεκριµένη περίοδο ο καιρός δεν είναι ζεστός στο εξωτερικό και τα καρπούζια δεν έχουν ζήτηση.
Τι προτείνετε προκειµένου να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα;
Θα πρέπει να γίνει µία οµάδα σε εθνικό επίπεδο, σαν µία διεπαγγελµατική καρπουζιού ώστε να καταγραφούν τα προβλήµατα στην παραγωγή, την εµπορία, τη διακίνηση, τις µεταφορές και τη µεταποίηση.
Επίσης, τα καρπούζια θα πρέπει να µην φεύγουν ατυποποίητα αλλά να συσκευάζονται σε σύγχρονους χώρους και υποδοµές, να τα περνάµε από πλυντήρια, να έχουν όλα σήµανση και να φαίνεται η ελληνική προέλευση γιατί τα παίρνουν ελληνικά και τα προωθούν στις ξένες αγορές ως άλλων εθνικοτήτων, όπως τους συµφέρει.Τέλος, χρειάζεται οργάνωση των παραγωγών σε οµάδες και διερεύνηση των απαιτήσεων όλων των καταναλωτών, να εξετάσουµε δηλαδή µικρότερα µεγέθη καρπουζιών, τα µεσόκαρπα, τα µίνι καρπούζια –ένσπερµα και άσπερµα- τα διάφορα χρώµατα και σχήµατα για να µπούµε ενδεχοµένως σε νέες αγορές. Κι αυτό καθώς τα µικρού µεγέθους φρούτα είναι µία νέα τάση στην αγορά, την οποία πρέπει να ακολουθήσουµε.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στην Κυπαρισσία. Σπούδασε στο Γ.Π.Α. Επιµορφώθηκε σε θέµατα φυτοπροστασίας, κηπευτικών, ολοκληρωµένης και βιολογικής αντιµετώπισης. Συνεργάστηκε µε γεωπονικά πανεπιστήµια σε διάφορες χώρες, έχει εκπαιδεύσει πολυάριθµους Έλληνες και ξένους γεωπόνους και παραγωγούς και έχει συµµετάσχει σε προγράµµατα του FAO και του ΟΗΕ σε διάφορες αποστολές. Είναι ο µόνος γεωπόνος που ανακηρύχθηκε Φύλαρχος στη ∆υτ. Αφρική λόγω της συµβολής του σε πρόγραµµα προώθησης των πρώιµων κηπευτικών στην περιοχή. Οι ερωτήσεις τέθηκαν από την Μαρία Κρόκου, επιμέλεια ΙΩΑΝ.ΜΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages