Παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου-Σοκ για τη Τριφυλία! - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Παρέμβαση Αυγερινοπούλου για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου-Σοκ για τη Τριφυλία!

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και το συνημμένο σε αυτήν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών, θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος, θαλάσσιας περιοχής και κόλπου Κυπαρισσίας, με έμφαση στην προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα. Η Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μελέτησε το Π.Δ. υπό διαβούλευση και σχολίασε πως η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να έρχεται σε ισορροπία με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, ισορροπία την οποία το Π.Δ. δεν επιτυγχάνει. Από την μια πλευρά υπάρχει ανάγκη προστασίας και εξασφάλισης ότι το μοναδικής ομορφιάς τοπίο του Καϊάφα και του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα πρέπει να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή οικολογική κατάσταση προς όφελος και των μελλοντικών γενεών, για να απολαμβάνουν τα παιδιά μας την ομορφιά του τόπου μας όπως και η δική μας γενιά. Είναι δε κοινοτική υποχρέωση η έκδοση σχετικού Π.Δ. για την εξασφάλιση τόσο της προστασίας της θαλάσσιας χελώντας Caretta Caretta όσο και όλης της περιοχής Natura. Από την άλλη πλευρά όμως τα αποτελέσματα της προστασίας θα πρέπει να είναι τέτοια που η ίδια η κοινωνία να αποδεχθεί και να αγκαλιάσει το σκοπό αυτό και όχι να θεωρηθεί πως ενοχλείται από τους περιορισμούς που θα πρέπει να τεθούν.
Το Π.Δ. θα πρέπει να αναθεωρηθεί ως προς αρκετούς από τους περιορισμούς που εισάγει. Το όλο δε εγχείρημα της προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, θα πρέπει να ενδυναμωθεί με την παροχή κονδυλίων τόσο από τους εθνικούς πόρους, όσο και από Κοινοτικά κονδύλια για την προστασία της βιοποικιλότητας. «Η περιοχή μας, θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά μετά από τις πυρκαγιές του 2007, και αυτό μόνο με περιορισμούς, χωρίς παροχή κονδυλίων, αλλά και επιστημονικού δυναμικού, δεν γίνεται» δήλωσε η Δρ. Αυγερινοπούλου και σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία της Γενικής Γραμματέος, των Δημάρχων, Βουλευτών και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας. Όσον αφορά συγκεκριμένα στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας, θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή καταγραφή των κινήσεων της Caretta Caretta, ώστε ο χαρακτηρισμός των ζωνών προστασίας και η εφαρμογή των ρυθμίσεων να είναι όσο το δυνατόν σωστά στοχευμένες. «Η καταγραφή και απόδοση των σωστών δεδομένων σε ότι αφορά το Θαλάσσια Χελώνα Caretta Caretta, θα συμβάλει στη σωστή εφαρμογή της επιστημονικής μελέτης και κατ΄ επέκταση του Π.Δ.
Υπάρχουν σημεία στην μελέτη, τα οποία χρήζουν περαιτέρω επεξηγήσεων, ώστε να μην οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα και κατ΄ επέκταση λάθος αποτελέσματα. Επίσης δεν υπάρχει επαρκής διαφοροποίηση των ζωνών ανάλογα με την πυκνότητα του πληθυσμού της Caretta Caretta. Στο Π.Δ. βλέπουμε επιβολή περιορισμών δράσεων σε περιοχές οι οποίες δεν παρουσιάζουν την ίδια παρουσία του ερπετού. Συγκεκριμένα, στο Νομό Ηλείας είναι σαφώς πιο αραιή η παρουσία της χελώνας σε σχέση με την Μεσσηνία. Παρά ταύτα, είναι περισσότεροι και αυστηρότεροι οι περιορισμοί στην Ηλεία, παρά στη Μεσσηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages