ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΕΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η χθεσινή συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας, με τους αιρετούς να επισημαίνουν την υπερβολική αυστηρότητα, τις απαγορεύσεις και την αναπτυξιακή ανάσχεση με το Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ.Κατσιφάρας στηλίτευσε τη «σφιχτή» διαβούλευση, λέγοντας ότι «έγινε σε στενά και ασφυκτικά πλαίσια και δεν έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς και στους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα».
Ο κ.Τσιρώνης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παράτασης της διαβούλευσης, αφού το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί ως το τέλος Μαΐου, τονίζοντας ωστόσο ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη τις στοχευμένες προτάσεις που θα του καταθέσουν οι φορείς ώστε να βελτιωθούν τα σημαντικότερα επιμέρους σημεία και έδωσε περιθώριο έως και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Δεν ανακαλείται η μελέτη
Οι αιρετοί της Ηλείας και ο κ.Κατσιφάρας έθεσαν το ζήτημα της ανάκλησης της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, βάσει της οποίας εκπονήθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αναφέροντας ότι αποτυπώνει λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και ουσιαστικά καταδικάζει το μέλλον της περιοχής.
Ωστόσο, ο κ.Τσιρώνης απέκλεισε κατηγορηματικά την ανάκληση εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης του χρόνου, τονίζοντας ότι δεν είναι δική του ευθύνη η μελέτη, την οποία βρήκε εγκεριμένη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο κ.Γεωργιόπουλος αντέτεινε ότι όλο αυτό το 10μηνο θα μπορούσε να έχει κινήσει τις διαδικασίες διότι «όταν υποθηκεύεται το μέλλον μια περιοχής για 30-40 χρόνια, οι 10 μήνες δεν είναι τίποτα» και συμπλήρωσε ότι από πλευράς περιφέρειας επιφυλάσσονται να κινηθούν νομικά εναντίον κάθε κανονιστικής ή διοικητικής πράξης επί των διατάξεων.
«Μας ζητάνε να κάνουμε τον νομό αποκλειστικά ημιορεινό μέσω της ερημοποίησης 34 χλμ που είναι το ομορφότερο παραλιακό κομμάτι της Ηλείας» ανέφερε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας.
Κοντά σε σύγκλιση για το όριο δόμησης
Στη συζήτηση αναλύθηκε το ζήτημα του ορίου δόμησης, με τον κ.Τσιρώνη να εμφανίζεται θετικός ως προς τη μείωση στα 10 στρέμματα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να πέσει κι άλλο το όριο, καθώς στην περιοχή κυριαρχούν οι μικροϊδιοκτησίες. Παράλληλα, τέθηκε επισταμένως η αξιοποίηση του Καϊάφα και ζητήθηκε η ρητή αναφορά της μελέτης τουριστικής αξιοποίησης από την ΕΤΑ στο Προεδρικό Διάταγμα, για να μην προκύψει μελλοντικά πρόβλημα. Άπαντες τόνισαν ότι δεν είναι υπέρμαχοι της τσιμεντοποίησης, αλλά επισήμαναν ότι οι κόντρες του παρελθόντος οδήγησαν σε 20ετή αδράνεια.
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, έθεσε αναλυτικά τις παραμέτρους σχετικά με τους περιορισμούς στην περιοχή της παραλίας του Κάτω Σαμικού, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια περιοχή που την έχει προστατέψει ο ανθρώπινος παράγοντας, να αποκλείει την παρουσία του και έθεσε ευσύνοπτα σειρά προτάσεων τροποποίησης.
Ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος έθεσε επίμονα το ζήτημα της ανάκλησης της μελέτης και στη συνέχεια κατέθεσε ορισμένες προτάσεις βελτιωτικές, προκειμένουν να αμβλυνθούν οι συνέπειες από τη θέσπιση του διατάγματος.
Το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου θα συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση εκτός από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον αναπλ. Υπουργό, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Παρασκευόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας, Κ.Αλεξανδρόπουλος, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και αιρετοί και στελέχη των Δήμων και του Υπουργείου.
Επιμ.: Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου