«Στην πράξη, η Ελλάδα δεσμεύτηκε έμμεσα τους όρους ενός τέταρτου μνημονίου όταν αποδέχθηκε επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2019-20 μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος»αναφέρει σε έκθεση της η JP Morgan.
Για το λόγο αυτό «πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα θελήσουν να διατηρήσουν έναν έμμεσο έλεγχο στις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο αυτή» προσθέτει ο τραπεζικός οίκος.
Έτσι μία «καθαρή έξοδος» είναι απίθανη καθώς όπως είναι λογικό οι δανειστές θα πρέπει να εποπτεύουν τα μέτρα του 4ου Μνημονίου, συμπεραίνει η JP Morgan.
Το σενάριο αυτό είναι το πιο πιθανό σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan και περιλαμβάνει μια «βρώμικη» έξοδο από το πρόγραμμα, με μια προληπτική γραμμή στήριξης και επαρκή ελάφρυνση χρέους για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να πείσει την ΕΚΤ και τον ESM για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η ελάφρυνση χρέους θα προϋποθέτει την επίτευξη στόχων και θα κινείται εντός του πλαισίου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) δεν θα ξεπεράσουν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% μακροπρόθεσμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους θα προκύψουν προς το τέλος της διαδικασίας, κοντά στην τελική διορία του καλοκαιριού του 2018.
Μια προληπτική γραμμή πίστωσης θα τεθεί σε ισχύ ως δίχτυ ασφαλείας σε περίπτωση που υπάρξει μια προσωρινή απώλεια πρόσβασης στις αγορές. Η JP Morgan επισημαίνει πως το σενάριο αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές ισορροπίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου