(Φωτό 1) Βάσω Μπινιώρη. (1935)
(Φωτό 2) Γ' Δημοτικο σχολείο Α' Τάξη, (1958). Παίζοντας τον «Ταχυδρόμο». Δασκάλα: Βάσω Μπινιώρη
Στις 7 Δεκέμβριου 2020 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκδημία της Βασιλικής Νικολάου Μπινιώρη, μιας σπουδαίας και πρωτοπόρου Κυπαρίσσιας στο χώρο της εκπαίδευσης και της τέχνης. Ξεκινάμε σήμερα δημοσιεύοντας ένα κείμενο της αείμνηστης Παναγιώτας Σωτηροπούλου-Τουρκολιά για την παιδική φίλη της εν ζωή Βασιλική Μπινιώρη, δημοσιευμένο στο περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία» (Περίοδος Γ’, τεύχος 16/144, Φθινόπωρο 2010)
Η ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...
«Με την Βάσω Μπινιώρη είμαστε φίλες από το δημοτικό παρ' ότι είναι μικρότερή μου. Πάντα τη θυμάμαι να κάθεται οκλαδόν στην πρώτη σειρά με τις αφέλειες της και πάντα περιποιημένη. Ήταν ένα ήσυχο κοριτσάκι, ευάγωγο με αρχές από́ το σπίτι της.
Στο σπίτι της βίωσε απώλειες νηπίων αδελφών της και αυτή η μελαγχολία την ακολουθούσε για μεγάλο διάστημα στη ζωή́ της.
Ήταν αρίστη σε όλα.
Θυμάμαι και εκείνη την υπέροχη ζωγραφιά της με μια ωραία κοπέλα με φλουριά στο κεφάλι που τη συνόδευε η μοναδική αφιέρωσή της με την υπέροχη καλλιγραφία του μυαλού και της ψυχής στο λεύκωμά μου.
Πάντα με προσκαλούσε στις εκδρομές που έκανε με τους εκπαιδευτικούς συμβούλους.
Οι γονείς της, της έδωσαν εφόδια. Τη θυμάμαι στο δημοτικό να παίζει το βιολί που της είχαν χαρίσει οι γονείς της κι εμείς όλες οι άλλες τη θαυμάζαμε και νιώθαμε περήφανες για εκείνη. Στα βραδινά τα παιδικά μας όνειρα είχε γίνει αφήγηση...
Η Βάσω άνοιξε τα φτερά της και πέταξε πάνω απ’ όλα τα κορίτσια της εποχής.
Προσγειώθηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών και απογειώθηκε όταν αποφοίτησε με άριστα. Ήταν η πρώτη που εφάρμοσε την ολική διδασκαλία στην Ελλάδα και στη συνέχεια έγινε η δεύτερη επιθεωρήτρια στην χώρα.
Η αγάπη της για τη ζωγραφική την ακολουθούσε πάντα σε ό,τι κι αν έκανε... Διδάχτηκε την τέχνη της σε διάφορα ταξίδια που έκανε για τον σκοπό αυτό στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως την Ιταλία.
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ζωή που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαστε φίλες όλα αυτά τα χρόνια και να πορευόμαστε σε διαφορετικούς μεν δρόμους, αλλά να συναντιόμαστε κάθε φορά στην επομένη διασταύρωση όπου η μία περίμενε την άλλη.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου