ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Άρθρο του εκλιπόντος Παναγιώτη Ηλία Γιαννόπουλου, τ. διοικητικού διευθυντή Γ. Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, λαϊκού λαογράφου, δημοσιευμένο στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ της Μεσσηνίας», το 2006
Η ιστορική πλέον και με μεγάλη δράση Φιλαρμονική Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το έτος 1934, σημάδι που καταδεικνύει τη μουσικότητα του κόσμου της Τριφυλιακής πρωτεύουσας. Άλλωστε είμαστε «δυο απλωτές» απόσταση από τη Ζάκυνθο και τα Επτάνησα γενικότερα, που φημίζονται για τις «μπάντες» τους.
Την πρώτη διοικούσα επιτροπή αποτελούσαν οι Φώτης Βλάχος, ο δραστήριος γυμναστής του Γυμνασίου Κυπαρισσίας, με μέλη τους Παναγιώτη Σταθόπουλο, καφεπώλη - μετά την Κατοχή έγινε και δήμαρχος Κυπαρισσίας - Ανδρέα Σαρτζή και Θεόδωρο Βουδούρη.
Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο δικηγόρος Δημήτριος Ντόντος, ενώ πρώτος μαέστρος ήταν ο Ανδρέας Βίτσος, από τον Πύργο της Ηλείας.
Στη συνέχεια πρόεδροι υπηρέτησαν οι μακαρίτες Ντίνος Παπαθεοδωρόπουλος, υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας, Γεώργιος Ιωαννίδης (Μουσάς) κρεοπώλης, Γεώργιος Γκόγκας, δάσκαλος. Οι εν ζωή-πρόεδροι, που έλαβαν και αναμνηστικές πλακέτες είναι οι Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, εργολάβος και τέως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας, Αγαθοκλής Θεοφανόπουλος, συνταξιούχος της Αγροτικής Τράπεζας, Αυγερινός Ράμμος, συνταξιούχος της Ιεράς Μητροπόλεως και ο υπογραφόμενος Παναγιώτης Ηλ. Γιαννόπουλος, συνταξιούχος, τέως Διοικητικός Διευθυντής Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Επίσης τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στον Πάνο Τσάκο, πρ. δήμαρχο και πρόεδρο της Δημοτικής πλέον Φιλαρμονικής, στην Πηνελόπη Βασιλοπούλου -Κερερέ, αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Φιλαρμονικής και στον Δημήτρη Στρατικόπουλο, πρ. αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Φιλαρμονικής.
Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν ακόμη και στους βετεράνους μουσικούς Παρασκευά Γκρίτζαλη, συνταξιούχο κρεοπώλη και Κων/νο Μπαρτζελιώτη του Αντωνίου, συνταξιούχο της Εθνικής Τράπεζας.
Το 1984, επί προεδρίας Παν. Γιαννόπουλου, η πολλάκις βραβευμένη Φιλαρμονική περιήλθε στο Δήμο Κυπαρισσίας. Ο τότε Δήμαρχος Πάνος Τσάκος, άξιο τέκνο της ιστορικής Πρόκας, δημιούργησε τον Οργανισμό Δημοτικής Μουσικής, που συνεχίζει και σήμερα το σημαντικό έργο του.
Μαέστροι, που υπηρέτησαν αλλά δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή είναι: Ανδρέας Κασφίκης, Γεώργιος Βήχος, Γεράσιμος Μαρινάτος, Παναγιώτης Ζωιτσούδης και ο Κυπαρίσσιος Δημήτριος Κολαράς, που ελλείψει μαέστρου διηύθυνε τη μπάντα. Οι ευρισκόμενοι εν ζωή μαέστροι είναι οι Απόστολος Σταυρόπουλος, Γεώργιος Κυριαζής και Αντώνης Ροζής.
Σήμερα υπηρετεί ως μόνιμος υπάλληλος του Δήμου, ο δραστήριος και ταλαντούχος μαέστρος Κώστας Κτενάς, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αγάπη του Δημάρχου Ηλία Τσιγγάνου.
Η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας, που διανύει το 72ο έτος της ύπαρξής της, εκτός από την προσφορά της παιανίζοντας στις θρησκευτικές, εθνικές γιορτές, όπως και σε συναυλίες και αποκριάτικους χορούς, επανειλημμένα ξεπέρασε τα τριφυλιακά σύνορα. Πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην Καλαμάτα - τότε που η μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν είχε Φιλαρμονική - στα ανθεστήρια, στην Κορώνη, στη θρησκευτική γιορτή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, στο καρναβάλι των Πατρών και αλλού και όλα αυτά τις 10ετίες 1970, 1980.
Δικαίως λοιπόν τιμήθηκαν οι τέως πρόεδροι και πρωτεργάτες, που μοναδικός τους σκοπός ήταν να προσφέρουν στον κόσμο το μεγαλείο της μουσικής, κοντολογίς να προσφέρουν τη χαρά.
ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ
Θα ήταν όμως τραγική παράλειψή μου αν δεν αναφέρω έναν από τους μεγάλους μοχλούς ανάπτυξης και διατήρησης της Φιλαρμονικής. Και αυτός ο μοχλός δεν είναι άλλος από τους δωρητές - σήμερα λέγονται και χορηγοί.
Ο Ιωάννης Γεωργακάς, πρόεδρος του ιστορικού «Μινιόν» καταγόμενος από την Αυλώνα.
Ο Δημοσθένης Κάκκαβας, μεγάλος επιχειρηματίας, από το Σιδηρόκαστρο.
Παναγιώτης Κουτσίκος, εκλεκτό τέκνο της Κυπαρισσίας, μέγας επιχειρηματίας και βιομήχανος.
Τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και το Αρχηγείο Χωροφυλακής, που μας έστειλαν πολλά και καλά όργανα.
ΘΥΜΗΣΗ
Θυμάμαι το 1982 στο καρναβάλι της Πάτρας, που λάβαμε μέρος και με τα ωραία τραγούδια που είχε διδάξει ο μαέστρος Απόστολος Σταυρόπουλος «Έλα ρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε, να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε» και «Άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα», η Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων μας έδωσε το πρώτο βραβείο.
Επίσης το 1982 έχουμε πραγματοποιήσει πενταήμερη εκδρομή στα Γιάννενα. Οι μουσικοί μας είχαν μαζί τους και τα όργανα. Αφού περιηγηθήκαμε αρκετά μέρη επισκεφθήκαμε και το φυλάκιο της Κακκαβιάς και με μεγάλη χαρά και εθνική υπερηφάνεια παιανίσαμε ωραία τραγούδια για τα φανταράκια μας που υπηρετούσαν εκεί. Τα συγχαρητήρια ήσαν πολλά και θερμά. Κύριος όμως αποδέκτης ήταν η ωραία μας Κυπαρισσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου