ΕΝΟΙΚΙΟ Ή ΛΥΣΗ Η ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΙΗΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΕΓΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

ΕΝΟΙΚΙΟ Ή ΛΥΣΗ Η ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΙΗΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΛΛΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΕΓΗΣ

 


Αύξηση των ενοικίων έως και 42,1% από το 2018 μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2021 καταγράφει μεγάλη έκθεση του E- Real Estates που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση στην κτηματαγορά.

Η αύξηση των ενοικίων σε μεγάλο βαθμό οφείλεται κυρίως στη συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης, στο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας σχεδόν για μια δεκαετία, στην καθημερινή αυξανόμενη ζήτηση ακινήτων προς μίσθωσης σε συνάρτηση με τη μικρή διαθεσιμότητα, αλλά και στο γεγονός ότι οι Τράπεζες «πάγωσαν» τις χρηματοδοτήσεις για την αγορά κατοικιών τα χρόνια των μνημονίων. Από 17 δις ευρώ εκδόσεις νέων δανείων το 2005, έφτασαν στα 900εκατ. ευρώ το 2021 και ο στόχος είναι για 1,2-1,4δις ευρώ το 2022.

Σε αντίθεση με την αύξηση των ενοικίων, τα δυο προηγούμενα χρόνια καταγράφεται μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 82.947 κατοικίες (3.949.900 το στεγαστικό απόθεμα το 2019 – Eurostat). Ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών μπορεί να «χάθηκαν» λόγω της έναρξης των πλειστηριασμών, καθώς και λόγω της πανδημικής κρίσης.
Παράλληλα, μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων με οφειλές σε τραπεζικά ιδρύματα οδηγήθηκαν στην πώληση της ιδιοκτησίας τους, επιλέγοντας να προβούν σε μίσθωση κατοικίας. Ενώ, ένα μέρος των ιδιοκτητών επέλεξαν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή να πουλήσουν την κατοικία τους λόγω της αύξησης των τιμών πώλησης.

Οι οικονομικές προκλήσεις απαιτούν διευρυμένες πολιτικές στέγασης
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου, ο πληθωρισμός, η αύξηση του κόστους κατασκευής και των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, το κόστος ενέργειας και γενικότερα η αύξηση του κόστους διαβίωσης, συρρικνώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα των εν δυνάμει αγοραστών που στοχεύουν στη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.
«Οι οικονομικές προκλήσεις στη παγκόσμια κοινότητα καθώς και στη χώρα μας βρίσκονται προ των πυλών και απαιτούνται άμεσα διευρυμένες πολιτικές στέγασης, πολιτικές με στόχο την αναχαίτηση του κόστους την επόμενη ημέρα, αλλά, παράλληλα και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον, καθώς και μέτρα που θα «προστατεύουν» την ιδιοκτησία υπό συνθήκες μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος», τονίζει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Οι παραπάνω προβληματισμοί δεν αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας, αλλά σχεδόν το σύνολο των χωρών της Ευρώπης που τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Δεν είναι λίγες οι χώρες της Ευρώπης που από το 2018-2019, υιοθέτησαν νέα μέτρα και πολιτικές με στόχο την αναχαίτηση του κόστους στέγασης. Πολλές εκ των οποίων, διατηρούσαν ήδη ενεργά προγράμματα και δομές με στόχο τη στέγαση σε προσιτές τιμές. Η Ελλάδα από τις 21 χώρες της Ευρώπης αποτελεί τη μόνη χώρα που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιας – Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγασης, δε διαθέτει υποδομές προσιτού κόστους στέγασης.

«Η Ελλάδα θα αρχίσει να εφαρμόζει πολιτικές αναχαίτησης του κόστους στέγασης εντός του 1ου τριμήνου του 2023, μέτρα που σε μεγάλο ποσοστό, απαιτούν χρόνο υλοποίησης (2-3 ετών) και δεν στοχεύουν στην άμεση αναχαίτηση του κόστους στέγασης ή και ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Παράλληλα, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους, στοχεύουν σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με τη πραγματική ανάγκη του σήμερα, αλλά και των αναγκών που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Στην 19η Θέση η Ελλάδα στο ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανάμεσα σε 33 χώρες της Ευρώπης το 2020
Ο μύθος ότι η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη καταρρίπτεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. H Ελλάδα για το έτος 2020 κατατάσσετε στη 19η θέση ανάμεσα σε 33 χώρες της Ευρώπης χάνοντας την 17η Θέση που κατείχε το 2019. Ενώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για το έτος 2021, καταγράφεται νέα μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες. Η χώρα μας καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση (2,1 μονάδες) του ποσοστού ιδιοκατοίκησης σε σχέση με το σύνολο των 33 χωρών της Ευρώπης εντός της τελευταίας τριετίας (2019-2021).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages