Η κλιματική αλλαγή «δείχνει τα δόντια της»: Ο πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στην Πελοπόννησο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Η κλιματική αλλαγή «δείχνει τα δόντια της»: Ο πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στην Πελοπόννησο

 


Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Αύγουστος (όπως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος) χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στη Βόρεια – Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Θεσσαλία 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Αύγουστος του 2021). 

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα:

Συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 68°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Αυγούστου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.

Οι τιμές των αποκλίσεων σε 52 μετεωρολογικούς σταθμούς:

Πηγή: meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages