Με αφορμή το κάλεσμα για κατάθεση προτάσεων δράσης προς το Δήμο Τριφυλίας και τη συνέλευση φορέων και κατοίκων που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, ο Σταύρος Σταθόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει μια τεράστια και πολυεπίπεδη προσπάθεια ανάδειξης της συμβολής των Ντρέδων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, επαναφέρει κάποιες από τις βασικές εισηγήσεις του προς αυτόν το σκοπό.
Ο ίδιος τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται για παμμεσσηνιακή υπόθεση, δεδομένου ότι και γεωγραφικά η περιοχή καταγωγής και δράσης των Ντρέδων είναι πολύ ευρύτερη και, βέβαια, η σημασία τους πανεθνική. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει καταθέσει ανάλογες προτάσεις προς όλους τους Δήμους της Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και την Ομογένεια, ενώ πέρυσι είχε γίνει για το ίδιο θέμα διαδημοτική συνεργασία στην Κυπαρισσία, με τη συμμετοχή των δημάρχων Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη, Οιχαλίας Γιώτας Γεωργακοπούλου και του τότε δημάρχου Ζαχάρως, Κώστα Αλεξανδρόπουλου.
«Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ενότητας και ταυτότητας της περιοχής. Οι ιδέες αυτές συνδυάζουν δράσεις σε επίπεδο ιστορικής έρευνας, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και τουριστικής προβολής», αναφέρει ο ίδιος στο πρόσφατο υπόμνημά του προς το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας.
Στις προτάσεις του κ. Σταθόπουλου γίνεται λόγος για την αξιοποίηση των ορεινών Κοινοτήτων του συμπλέγματος των Σουλιμοχωρίων. Τονίζεται η ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο και την Εκπαιδευτική Κοινότητα για τη διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας μέσω εκδηλώσεων, διαγωνισμών και δράσεων που θα συνδέουν τους μαθητές με την πολιτιστική τους κληρονομιά. Υπενθυμίζεται η πρόταση για προγραμματισμό, μέσω συνεργασίας με τους Δήμους Ζαχάρως και Οιχαλίας, εκδηλώσεων για περίλαμπρο επετειακό εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη μάχη στο Λάπι, το 2027.
Προτείνεται, ακόμη, ο οδικός άξονας από τη διασταύρωση Καλό Νερό μέχρι την είσοδο της πόλης να ονοματοδοτηθεί σε “Λεωφόρο των Ντρέδων “, σε ανάμνηση της ιστορικής πορείας των Ντρέδων για την απελευθέρωση της Κυπαρισσίας. Επίσης, η φιλοτέχνηση μνημείου για τους θρυλικούς Ντρέδες στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένδειξη μνήμης και απόδοσης σεβασμού στην απελευθέρωση της Κυπαρισσίας αποκλειστικά από τους Ντρέδες.
Μια ακόμη ιδέα είναι η τοποθέτηση πληροφοριακών επιδαπέδιων stands στην Κυπαρισσία και στο Κοπανάκι με την αναγραφή των σπουδαιοτέρων μαχών των Ντρέδων, ενώ στου Λάπι και με την αναγραφή της επιστολής των Ντρέδων προς τον Ιμπραήμ.
Οργάνωση εκθέσεων ιστορικών ντοκουμέντων και έκδοση επετειακών βιβλίων ή εντύπων που θα προσφέρουν μια πλήρη εικόνα των γεγονότων, καθώς και δραματοποίηση ιστορικών γεγονότων, με αναπαραστάσεις μαχών και ιστορικών γεγονότων από ντόπιους συλλόγους, είναι κάποιες επιπλέον πρωτοβουλίες που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάδειξη του ιστορικού ρόλου των Ντρέδων.
Ο Σταύρος Σταθόπουλος υπογραμμίζει την «αναγκαιότητα Συνολικής Θεώρησης για τη διασφάλιση Ιστορικής Ακρίβειας στο σχεδιασμό των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Τριφυλίας», έπειτα από «Συστηματική έρευνα και αξιοποίηση πρωτογενών ιστορικών πηγών για την τεκμηρίωση κάθε επετείου, ώστε να τιμηθούν οι ιστορικές επέτειοι με σεβασμό και αυθεντικότητα» και σε «Συνεργασία με έγκριτους ιστορικούς και πανεπιστημιακά ιδρύματα για έρευνα στα ιστορικά αρχεία και πηγές για την τεκμηρίωση των γεγονότων πριν από την υλοποίηση οποιασδήποτε δράσης για την Αποφυγή πιθανής Ιστορικής Παραχάραξης και ενδεχόμενων Τοπικιστικών Αντιπαραθέσεων και τη διασφάλιση ισοτιμίας ανάμεσα στις Κοινότητες».
Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με το σχεδιασμό ετήσιου πολιτιστικού και επετειακού προγράμματος δράσεων και μέσα από τη συγκρότηση Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων, η οποία «θα συλλέγει – ερευνά Ιστορικά Στοιχεία, θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα εποπτεύει τις δράσεις του Δήμου, αποτελούμενη από ιστορικούς, εκπαιδευτικούς, και πολιτιστικούς φορείς. Με τη δημιουργία κεντρικής συντονιστικής επιτροπής που θα διαχειρίζεται το χρονοδιάγραμμα και τη θεματολογία των εκδηλώσεων». Τέλος, η αξιοποίηση Ψηφιακών Μέσων με τη δημιουργία ιστοσελίδας ή εφαρμογής για την προώθηση της τοπικής ιστορίας και των εορταστικών δράσεων θα επιτρέψει στο Δήμο Τριφυλίας, στον ιστορικό και σύγχρονο πολιτισμό του, να προβάλλονται αδιάκοπα σε όλο τον κόσμο.
Φώτο αρχείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου