Θα γίνει εκτεταμένη έρευνα και στην Ηλεία - Μαρτυρίες για επιθέσεις σε κοπάδια αιγοπροβάτων
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Δασικών Υπηρεσιών επανέρχεται το θέμα ύπαρξης πληθυσμού λύκου στην Ηλεία. Κι, όμως όπως καταγράφηκε και αποδείχθηκε από έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», στην Πελοπόννησο έχουν κατέβει λύκοι! Δείγματα του άγριου ζώου εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή ανάμεσα στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ επόμενο στάδιο η επέκταση της έρευνας στο σύνολο της Πελοποννήσου όπως και της Ηλείας.
Το θέμα της ύπαρξης λύκων στην περιοχή, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρμόδιες Υπηρεσίες καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι στην Ηλεία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου είχαν καταγγείλει επιθέσεις σε κοπάδια αιγοπροβάτων, εκτιμώντας ότι προέρχονται από αγέλες λύκων, χωρίς όμως απτές αποδείξεις. «Αναφορικά με την ύπαρξη λύκου στην Πελοπόννησο, είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει πολύ τις Δασικές Υπηρεσίες, γιατί γινόμαστε κατά καιρούς δέκτες για επιθέσεις λύκων σε κοπάδια προβάτων, σε όλη την Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Ηλεία» εξηγεί στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας.
«Εμείς πιστεύαμε από τα στοιχεία που είχαμε ότι δεν ήταν λύκοι αλλά αδέσποτα αγριόσκυλα. Επειδή όμως γενικά σημειώθηκαν πολλά ανάλογα περιστατικά, υπήρξε μια πίεση στο κράτος για διερεύνηση του θέματος . Έτσι ανατέθηκε στην περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» η έρευνα, με δειγματοληπτικές επιφάνειες και μετρήσεις ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ατόμων λύκων» εξηγεί ο Δρ. Λάττας. «Έτσι έγινε μια σοβαρή έρευνα με δύο δειγματοληψίες. Μια στην κεντρική Πελοπόννησο, στην περιοχή βόρεια της Αρκαδίας και νότια της Αχαΐας και Κορινθίας και μια δεύτερη σε περιοχή ανάμεσα στην Μεσσηνία και τη Λακωνία. Μετά τα αποτελέσματα, η περιβαλλοντική οργάνωση συστήνει την έρευνα σε όλες τις περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, οπότε πλέον όλα είναι πιθανά….» καταλήγει ο Δασάρχης Πύργου.
Τι έδειξε η έρευνα
Με βάση προηγούμενες αναφορές για ενδείξεις παρουσίας λύκων στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο 2019-2021 , η πρώτη δειγματοληψία επικεντρώθηκε στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, την περίοδο από 5 έως 17 Απριλίου 2024. Κατά την διάρκεια των εργασιών δεν καταγράφηκαν σε κανένα από τα 21 κελιά δειγματοληψίας ενδείξεις ή πιθανές ενδείξεις παρουσίας λύκων, όπως ίχνη, περιττώματα, και μαρκαρίσματα.
Η δεύτερη δειγματοληψία έγινε μόλις πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2024, στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου και πραγματοποιήθηκε ως απόκριση σε περιστατικό θανάτωσης 40 αιγών και ενός ποιμενικού σκύλου που διανυκτέρευαν στο ύπαιθρο τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά τις εργασίες διαπιστώθηκαν βιοδηλωτικές ενδείξεις παρουσίας λύκου από ίχνη και περιττώματα. Επίσης κατά τον έλεγχο των καμερών πραγματοποιήθηκε φωτογραφική καταγραφή αναπαραγωγικής αγέλης λύκων αποτελούμενη από 9 άτομα (4 ενήλικα και 5 νεαρά ζώα). Τέλος ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας παρείχε στην «Καλλιστώ» σχετικά πρόσφατη φωτογραφία ενός νεαρού νεκρού λύκου από την περιοχή του Ταϋγέτου.
Τι ενέργειες προτείνει η «Καλλιστώ»
Μετά λοιπόν και την επιβεβαιωμένη παρουσία ατόμων λύκου σε τμήμα της Πελοποννήσου η περιβαλλοντική οργάνωση προτείνει τις εξής βασικές ενέργειες:
- Ολοκλήρωση εργασιών πεδίων στο σύνολο της Πελοποννήσου για την εκτίμηση της έκτασης κατανομής του είδους.
- Ενημέρωση των πολιτών με βάση επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα για την συμπεριφορά, το οικολογικό ρόλο του είδους και τα ζητήματα συγκρούσεων με τις ανθρώπινες δραστηριότητες
- Την έμπρακτη ενίσχυση των παραγωγών κτηνοτροφικού κεφαλαίου, με προληπτικά μέτρα παραδοσιακά ή σύγχρονα όπως η χρήση ποιμενικών σκύλων, η χρήση περιφραγμένων χώρων διανυκτέρευσης των ζώων, ή ηλεκτροφόρων περιφράξεων προστασίας θέσεων προσωρινού σταβλισμού και η αυξημένη επιτήρηση, και
- Την ενημέρωση των ανταποκριτών και εκτιμητών του ΕΛΓΑ ώστε να εξετάζονται με τη αυξημένη προσοχή περιστατικά που μπορεί να παραπέμπουν σε θήρευση από λύκους.
Πώς έφτασαν οι λύκοι στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επαναποίκιση πραγματοποιήθηκε πιθανότατα μέσω της περιοχής της διώρυγας της Κορίνθου είτε μέσω θαλάσσης στο βόρειο άκρο της, όπου τα τοιχώματα της διώρυγας έχουν χαμηλή κλίση, καθώς οι λύκοι είναι καλοί κολυμβητές και διασχίζουν υδάτινες επιφάνειες σε κοντινή απόσταση από την στεριά ή από τις διαθέσιμες γέφυρες κατά την διάρκεια της νύκτας, καθώς προσαρμόζονται σε περιαστικές περιοχές και τις χρησιμοποιούν για την εξεύρεση ανθρωπογενών πηγών τροφής. Η παρουσία των λύκων στην περιοχή των Γερανείων - τον πλησιέστερο της Πελοποννήσου ορεινό όγκο της Ηπειρωτικής Ελλάδας - έχει επιβεβαιωθεί από το 2016.
Το πληθυσμιακό μέγεθος αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό καθώς πέρα από τις περιοχές δειγματοληψίας δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα συστηματική και συγχρονισμένη παρακολούθηση.
Τέλος, το πόρισμα της έρευνας αναφέρει ότι η επάνοδος των λύκων στην Πελοπόννησο-εφόσον είναι επιτυχής-μπορεί να επιτελέσει σημαντικό θετικό ρόλο στην ρύθμιση του πληθυσμού του αγριόχοιρου που τοπικά μπορεί να εμφανίζει υψηλές πυκνότητες καθώς και στον έλεγχο μετάδοσης των ασθενειών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου