Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος χτύπησε καμπανάκι στο συνέδριο της Μητρόπολης Μεσσηνίας: "Ενα τμήμα του έθνους κινδυνεύει" - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος χτύπησε καμπανάκι στο συνέδριο της Μητρόπολης Μεσσηνίας: "Ενα τμήμα του έθνους κινδυνεύει"

 



Στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου ELITE CITY RESORT, στην παραλία της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου ε.έ., η τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο: “Ο Ελληνισμός της Κύπρου : πολιτική και κοινωνική οργάνωση, προσλήψεις στην Ελλάδα και αμφίπλευρες σχέσεις με το Ελληνικό Κράτος, 19ος – 20ος αι.”.

Στο συνέδριο συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και εκκλησιαστικού γίγνεσθαι. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την ανάγνωση του μηνύματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, το οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς και εν συνεχεία κάλεσε στο βήμα τον εμπνευστή του συνεδρίου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο για την παρουσία του και την αποδοχή της πρόσκλησης, εν συνεχεία αναφέρθηκε στους σκοπούς και το σκεπτικό του συνεδρίου. Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής, ο εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας της Κύπρου κ. Λουκάς Ξενοφώντος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής κ. Αθανάσιος Χρήστου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου και Δήμαρχος Λατσιών – Γερίου κ. Χρήστος Πιτταράς. Αμέσως μετά από τους χαιρετισμούς, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας τραγούδησαν κάλαντα από την Ελλάδα και την Κύπρο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Γεωργίου. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Μακαριώτατος ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής και ανέπτυξε την ομιλία του, με τίτλο: “Η διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου στον αγώνα του Έθνους”.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου έκλεισε με την παρουσίαση του τόμου της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου από τον Πανιερώτατο κ. Βασίλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου κεντρικός ομιλητής θα είναι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ενώ το Σάββατο το μεσημέρι θα εκφωνήσει την καταληκτήριο ομιλία ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νικόλαος Χριστοδουλίδης.

   

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ήταν ο κεντρικός ομιλητής την πρώτη μέρα με θέμα “Η διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας της Κύπρου στον αγώνα του ‘Εθνους”.

Στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος σημείωσε: “Θέλω να δείξω και όπως το ξέρουν όλοι η Εκκλησία είναι που κράτησε και την εθνική αυτοσυνειδησία του Κυπριακού Ελληνισμού και τη γλώσσα μας και τις παραδόσεις μας. Χωρίς την Εκκλησία θα αφομοιωνόμασταν από τους πολύ ισχυρότερους και μεγαλύτερους σε αριθμό κατακτητές.

Ετσι βρίσκω την ευκαιρία στην κυρίως Ελλάδα, στη μητέρα πατρίδα μας, όπως τη λέμε εμείς στην Κύπρο να διακηρύξουμε και την ελληνικότητά μας, αλλά και τους φόβους μας για όσα κακά μας περιστοιχίζουν. Και να καλέσουμε όλους, όλον τον Ελληνικό λαό, όλο το έθνος να συστρατευτεί μαζί μας, γιατί ένα τμήμα του έθνους κινδυνεύει. Ισως να μην το καταλάβαμε, οι Τούρκοι απεργάζονται την πλήρη κατάληψη και τον εκτουρκισμό της Κύπρου. Το έχουν διακηρύξει από το 1920 με τη μεγάλη εθνοσυνέλευση της Αγκυρας: ότι σκοπός τους ήταν η ανάκτηση της Κύπρου.

Γι’ αυτό πρέπει να το καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε και να μην θεωρηθεί στην Ελλάδα ότι απλώς η Κύπρος θα χαθεί. Εάν πέσει η Κύπρος που είναι το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού, θα αρχίσει η αποδόμηση όλης της Ελλάδος. Θα ξεκινήσουν το Αιγαίο, τα νησιά, η Θράκη, η Μακεδονία. Ολη η Ελλάδα θα κινδυνεύσει.

Γι’ αυτό και καλώ ξανά όλους το έθνος να συστρατευτεί για τη διάσωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Είμαστε στην Κύπρο 3.500 χρόνια, είμαστε πιο παλιοί απ’ ότι οι Αθηναίοι στην Αθήνα. Ηρθαν οι Μυκηναίοι τον 15ο π.Χ. αιώνα στην Κύπρο και την εξελλήνισαν”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages