ΧΑΜΟΣ επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ: Ενίσχυση με το στρέμμα, κατάργηση δικαιωμάτων με απώλειες εισοδημάτων - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

ΧΑΜΟΣ επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ: Ενίσχυση με το στρέμμα, κατάργηση δικαιωμάτων με απώλειες εισοδημάτων

 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δημοσιεύσει εντός του έτους την πρότασή της για τον νέο κανονισμό λειτουργίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή προς τη στρεμματική ενίσχυση και την κατάργηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων.

Αυτή η εξέλιξη θα ενεργοποιήσει τις διαβουλεύσεις για τον ελληνικό σχεδιασμό, με στόχο την εφαρμογή του νέου μέτρου που προτείνει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες για μια ομαλή μετάβαση από το σύστημα των ιστορικών δικαιωμάτων στη στρεμματική ενίσχυση, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή και προωθώντας ένα πιο δίκαιο σύστημα κατανομής ενισχύσεων. Ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, από τον Έβρο, τόνισε τη συμφωνία του με αυτή την κατεύθυνση, την οποία υποστηρίζει σε ευρωπαϊκά φόρα.

Ο Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, σχολίασε θετικά τις αλλαγές, σημειώνοντας ότι η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων θα οδηγήσει σε μια φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση και θα ενισχύσει την παραγωγή. Εξήγησε ότι το προηγούμενο σύστημα είχε συμβάλει στην ερημοποίηση της υπαίθρου, καθώς πολλοί αγρότες επέλεγαν την αγρανάπαυση αντί της παραγωγής, εκμεταλλευόμενοι τα δικαιώματα χωρίς πραγματική δραστηριότητα.

Με τη νέα ΚΑΠ, το σύστημα αλλάζει, εστιάζοντας πλέον στην πραγματική παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα δεν θα μπορούν να μεταφέρονται ανεξάρτητα από τη γη, εξασφαλίζοντας ότι οι ενισχύσεις θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε ενεργούς παραγωγούς.

Στήριξη των πιο αδύναμων αγροτών

Η νέα περίοδος φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου κανονιστικού πλαισίου, η προσέγγιση της οικονομικής στήριξης θα βασίζεται πλέον στη βιωσιμότητα των αγροτών και όχι απλώς στην ιδιοκτησία γης. Ένας νέος μηχανισμός διανομής των ενισχύσεων, εμπνευσμένος από κοινωνικές πολιτικές, προβλέπει μεγαλύτερη στήριξη στους πιο αδύναμους αγρότες. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των κριτηρίων που θα προσδιορίζουν τους δικαιούχους.

Η εξέλιξη των ενισχύσεων 2015-2019

Με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2015, το προηγούμενο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης αντικαταστάθηκε από:

Το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, με νέα δικαιώματα κατανομής

Την Πράσινη Ενίσχυση, που προωθεί γεωργικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον

Η εφαρμογή αυτού του συστήματος οδήγησε σε μειώσεις των διαθέσιμων πόρων κατά περίπου 40% στην Ελλάδα. Η κατανομή των πόρων διαμορφώθηκε ως εξής:

25% για βοσκοτόπους

47% για αρόσιμες εκτάσεις

28% για δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπελώνες

Ο υπολογισμός των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης βασίστηκε σε στοιχεία του 2014, με σταδιακή σύγκλιση της αξίας τους μέχρι το 2019. Το προηγούμενο σύστημα επέτρεπε στους αγρότες να λαμβάνουν ενισχύσεις χωρίς να είναι απαραίτητο να ασχολούνται ενεργά με την παραγωγή, κάτι που πλέον αλλάζει με τη νέα ΚΑΠ, εστιάζοντας στη στήριξη των πραγματικά παραγωγικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages