Φραγκόσυκα στην Τριφυλία και Μεσσηνία: Το περίεργο τοπικό φρούτο με εγκάθια αλλά με πλούσια γεύση - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025

Φραγκόσυκα στην Τριφυλία και Μεσσηνία: Το περίεργο τοπικό φρούτο με εγκάθια αλλά με πλούσια γεύση

 


Η φραγκοσυκιά ανήκει στην οικογένεια Κακτίδες. Είναι παχύφυτο με καταγωγή από την κεντρική και τη νότια Αμερική. Ήρθε στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου και η διάδοση του έγινε και σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες, όπου ήδη απαντά αυτοφυής. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε κατά την Ενετοκρατία όταν χρησιμοποιούνταν για φράχτης στα οχυρά.

«Οι καρποί της – τα φραγκόσυκα – είναι γεμάτοι χυμούς και πλούσιοι σε σάκχαρα, χρησιμοποιούνται είτε για άμεση κατανάλωση, είτε για την παρασκευή οινοπνεύματος. Παρόλα αυτά είναι χαμηλό σε γλυκαιμικό δείκτη οπότε μπορεί να καταναλωθεί και από διαβητικούς», δήλωσε η σεφ Γεωργία Κουτσούκου στην ΕΡΤ.

«Η συγκομιδή του είναι ιδιαίτερη καθώς πρέπει να γίνει νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να υπάρχει υγρασία. Επίσης πρέπει να φοράει κανείς μακρυμάνικα ρούχα, γάντια, γυαλιά και καπέλο ώστε να αποφύγεις τα αγκάθια τους. Πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εργαλείο για να γίνει η συγκομιδή από μακριά. Τα αγκάθια φεύγουν από μόνα τους όταν το βάλουμε στο νερό αλλά πάντα χρησιμοποιούμε γάντια», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες και από Mesogeios TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages