Εμπειρίες εθελοντών από την Κυπαρισσία και Ελλάδα για τη φύση - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Εμπειρίες εθελοντών από την Κυπαρισσία και Ελλάδα για τη φύση

Της Βασιλικης Χρυσοστομιδου
«Πέρυσι είχα αποκλειστική απασχόληση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, φέτος το καλοκαίρι όμως ήθελα να συμμετάσχω σε πρότζεκτ παραλίας», θα πει ο 20χρονος εθελοντής Philip Sjοwall από τη Φινλανδία. Ο ίδιος καταγράφει ως εξής την εμπειρία του: «Αφού εκπαιδεύθηκα σαν επόπτης, τον Μάιο βρέθηκα στην Κυπαρισσία, όπου έμεινα πέντε εβδομάδες. Στην αρχή ήμασταν 5-6 εθελοντές, μέχρι να φύγω γίναμε 25. Η διαμονή σε κάμπινγκ. Ξυπνούσαμε στις 5 το πρωί για να πάμε στην παραλία - σχεδόν 10 χλμ. Τα καθήκοντά μας; Καθημερινή παρατήρηση της δραστηριότητας των χελωνών, καταγραφή στοιχείων, προστασία των φωλιών με περίφραξη και σήμανση». Βέβαια, δυνατότητα συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις δίνεται και σε οικογένειες στο πρόγραμμα του Λακωνικού Κόλπου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα, βοηθώντας τους κανονικούς εθελοντές σε ενημέρωση, σκίαση φωλιών, εκδηλώσεις για παιδιά κ.ά.
Για τους λάτρεις της άγριας ζωής, πλούσιο είναι το εθελοντικό «μενού» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: Στα Αντικύθηρα, λειτουργεί ένα σύγχρονο «Παρατηρητήριο Πουλιών». Οι εθελοντές που θα φιλοξενηθούν εκεί (16/8-30/9) θα ασχοληθούν με τη δακτυλίωση των διερχόμενων μεταναστευτικών πουλιών και καταγραφή των αρπακτικών που τα ακολουθούν. Στη Μυτιλήνη (10/7-1/9), τη Σύρο (24/7-1/9), τη Μύκονο (16/7-18/8), οι εθελοντές ενημερώνουν για το φυσικό περιβάλλον και τα θαλασσοπούλια του Αιγαίου αλλά και για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Στη Ζάκυνθο (25/7-1/9) και στην Κέρκυρα (25/7-1/9) επικεντρώνουν στις προστατευόμενες περιοχές και στην οικολογική αξία του Ιονίου, αλλά και στο παράνομο κυνήγι.
Θραύση, όπως δείχνει ο σχεδόν εξαντλημένος αριθμός θέσεων εθελοντών, κάνει η συμπαθέστατη μονάχους μονάχους. Καθόλου τυχαίο που στα 23 χρόνια λειτουργίας της MOm, της Εταιρείας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, στα θερινά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, πάνω από 1.200 εθελοντές έχουν εξυπηρετήσει περισσότερους από 500.000 επισκέπτες. Εργο τους;
Η ενημέρωση των επισκεπτών για τη βιολογία και την οικολογία της μεσογειακής φώκιας και τις δράσεις προστασίας της, η διανομή σχετικού έντυπου υλικού και πληροφοριών για τρόπους βοήθειας στο έργο προστασίας, η προώθηση υλικού οικονομικής ενίσχυσης. Το φετινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ενημέρωσης της MOm στο Πατητήρι Αλοννήσου. Κερδισμένα βγαίνουν και τα παιδιά: «Το Σχολείο της Φώκιας» λειτουργεί καθημερινά, με δωρεάν συμμετοχή, με κάθε μάθημα να αποτελεί ξεχωριστή θεματική ενότητα. Επιπλέον, η MOm ξεκίνησε το Northern Aegean Dolphin Project, το οποίο αφορά τη συμμετοχή ομάδων εθελοντών για την παρακολούθηση και καταγραφή των ειδών δελφινιών που υπάρχουν στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου (Β. Σποράδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages