«Ευρώπη: Όταν το αδιανόητο, γίνεται δυνατόν». Με τον τίτλο αυτό, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων, Stratfor, αναδεικνύει το κίνδυνο η Ελλάδα να επιστρέψει, το 2015, στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης, υπό το βάρος της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα και η οποία αναμένεται να κλικακωθεί όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως δε επισημαίνει εάν η εκλογή δεν καταστεί εφικτή, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και ξανά σε τροχιά αβεβαιότητας. Αναλύοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο πολιτικό σύστημα πολλών με άνοδο κομμάτων διαμαρτυρίας και καθίζηση παραδοσιακών δυνάμεων εξουσίας, το Stratfor εκτιμά πως η Ελλάδα είναι παράδειγμα για το πως θα μπορέσει να εξελιχθεί η ισπανική πολιτική σκηνή στο μέλλον.
Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα στο οποιο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά μοιράζονταν ανά περιόδους την εξουσία.
Ωστόσο η οικονομική κρίση προκάλεσε ταχεία άνοδο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και το 2012 απαιτήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσουν τα κόμματα εξουσίας, κυβέρνηση συνασπισμού και να κρατήσουν μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Μια πολιτική συμμαχία που παλιότερα, πριν την κρίση, θα φαινόταν αδιανόητη» σημειώνει το Stratfor εκτιμώντας πως η Ελλάδα ίσως επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης το 2015, όταν το κοινουβούλιο επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν δεν το πετύχει, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αυτή την φορά θα είναι πιο δύσκολο να τον κρατήσουν μακριά από την εξουσία» σημειώνει τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί αναδιάρθρωση του χρέους, μια κίνηση που θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και αβεβαιότητα στην ευρωζώνη σε μια περίοδο που η Ευρώπη θεώρησε ότι πέρασε σε φάση σταθερότητας.
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014
Στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης η Ελλάδα το 2015
Tags
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# οικονομία
# πολιτική
Share This
About Ανώνυμος
πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου