Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννη Λαμπρόπουλου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα εδώ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την Έκθεση του 2020, της Ανεξάρτητης Αρχής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Οι ανεξάρτητες αρχές, όπως όλοι γνωρίζουμε, προβλέπονται από το Σύνταγμα και λειτουργούν με βάση τους νόμους. Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι και χρήσιμες είναι και προσφέρουν και πρέπει να συνεχίσουν.
Αυτά, λοιπόν, που ακούστηκαν στην αρχή της συνεδρίασής μας δε μας εκφράζουν στην πλειοψηφία, στη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, δεν εκφράζουν κανέναν και δεν πρέπει να ειπωθούν. Προτάσεις για σωστή λειτουργία, για καλύτερη οργάνωση, για υποβοήθηση του έργου τους, βεβαίως, πρέπει να υπάρξουν από όλους μας, όπως και πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για σωστή λειτουργία, για καλύτερη οργάνωση, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Μάλιστα, όταν στην Επιτροπή αυτή στην οποία ο πρόεδρος είναι ανώτατος δικαστικός, είναι και μια εγγύηση για σωστή εφαρμογή του νόμου και του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2016, όλα τα κόμματα συμφώνησαν στο πρόσωπο. Επιθέσεις άλλου είδους δεν εκφράζουν, τονίζω και πάλι, τη Βουλή.
Ειπώθηκαν διάφορα πράγματα εδώ. Βεβαίως, η συζήτηση κινήθηκε σε καλά πλαίσια, αν και ειπώθηκαν και κάποιες λέξεις ακραίες, που δεν έπρεπε να ειπωθούν. Δεν έπρεπε να ειπωθούν ούτε για καθεστωτικές λογικές ούτε για έλλειψη πολυφωνίας. Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, από το 1974 και μετά απολαμβάνει την καλύτερη δημοκρατία στην ιστορία της.
Αμφισβητεί κανείς αυτό το πράγμα;
Αμφιβάλλει κανείς;
Είναι ανάγκη εμείς, λοιπόν, εδώ, στη Βουλή, να κάνουμε χρήση ψευτοεκθέσεων, που μας μιλάνε για ανύπαρκτες χώρες ότι έχουν καλύτερη δημοκρατία και πολυφωνία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Ηνωμένο Βασίλειο και από άλλα κράτη και από την Ελλάδα;
Γιατί εμείς να μειώνουμε το κύρος της χώρας μας;
Η δημοκρατία υπάρχει, λειτουργεί, την προστατεύουμε όλα τα κόμματα και πιστεύω ότι χρόνο με το χρόνο και πάντοτε θα λειτουργεί καλύτερα.
Βεβαίως, υπάρχουν πολλά προβλήματα, λέω και πάλι, που πρέπει να διορθωθούν.
“Δε μπορεί, ας πούμε, στα κανάλια να παρελαύνουν κάθε πρωί πέντε έξι πολιτικοί από το κάθε κόμμα, συνήθως από τα δύο μεγάλα κόμματα και κάποιοι άλλοι να μην υπάρχουν. Εδώ ας ερευνηθεί, να δούμε τι συμβαίνει. Τι συμβαίνει; Γιατί οι άλλοι δεν έχουν πολιτικό λόγο;”
Και βέβαια έχουν και πολύ καλύτερο.
Τι συμβαίνει, είναι ημέτεροι, πώς και τι;
Εδώ πρέπει να διορθωθούν πολλά πράγματα.
Εκείνο, όμως, που πρέπει να μας προβληματίσει όλους είναι τα τηλεοπτικά σκουπίδια, που σε ώρες αιχμής τηλεοπτικής βλέπουν τα παιδιά μας, βλέπουν τα παιδιά του εργαζόμενου που δε μπορεί να είναι στο σπίτι για να αλλάξει το κανάλι και διαμορφώνουν γνώμη, διαμορφώνουν χαρακτήρα βλέποντας αυτά τα σκουπίδια τα τηλεοπτικά μεσημέρι, βράδυ και πρωί.
Εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι για την προστασία των παιδιών μας, για την προστασία της νεολαίας μας, για το αύριο της χώρας μας.
Εδώ, κύριε Πρόεδρε, θέλουμε στην επόμενη έκθεση, που θα έρθετε, να μας πείτε τι ποινές επιβάλατε σε τέτοια τηλεοπτικά σκουπίδια, τι έχει γίνει και εδώ πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Πρέπει να κάνουμε το βήμα. Δε μπορεί μια εκπομπή να λέει ότι θέλει, να διαμορφώνει ότι θέλει ή οποιοσδήποτε κύριος να μιλάει όπως θέλει και να διαμορφώνει ότι θέλει.
Δε γίνεται, πρέπει εδώ να αλλάξει.
“Τα τηλεοπτικά σκουπίδια και αυτοί που τα προβάλλουν να έχουμε συνέπειες. Θέλουμε ποιότητα, θέλουμε αντικειμενική ενημέρωση, θέλουμε πολιτισμό, θέλουμε επίπεδο υψηλό κι εμείς, ως Επιτροπή Θεσμών, πρέπει να το πρωτοστατήσουμε και εσείς, ως Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ως Ανεξάρτητη Αρχή, επίσης, να πρωτοστατήσετε, να μας προτείνετε, να ρίξετε καμπάνες, εκεί που πρέπει”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου