Αναβίωσε το Αλώνισμα στα Σκλαβέικα Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Αναβίωσε το Αλώνισμα στα Σκλαβέικα Τριφυλίας

Για πέμπτη χρονιά πραγματοποιήθηκε και φέτος στα Σκλαβέικα (Πτέρη) του Δήμου Αυλώνος το παραδοσιακό αλώνισμα. Η εκδήλωση διεξήθη με φόντο τον ορεινό όγκο της περιοχής στις 14 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή μουσική. Το αλώνισμα αναβιώνει ως έθιμο απο την προηγούμενη Δημοτική αρχή και η σημερινή Αρχή με τον Δήμαρχο κ .Φιλντίση διεύρυνε την πολιτιστική παράδοση με εμπλουτισμό των εκδηλώσεών του.
Σε δηλώσεις του ο δραστήριος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, αναφέρεται στο ορεινό τοπίο, με απέραντη θέα προς το Ιόνιο σημειώνοντας χαρακτηρισιτκά ότι : «Η περιοχή και το χωριό μας δεν έχει υποστεί καμία επίδραση από τον πολιτισμό, λόγω του ότι σχεδόν εγκαταλείφθηκε, αλλά και γιατί εμείς θέλαμε να το κρατήσουμε έτσι. Τα τρία αλώνια που βρέθηκαν εκεί, στάθηκαν αφορμή να αναπολούμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων, ο οποίος ήταν πολύ σκληρός αλλά υπήρχε συνεργασία μεταξύ τους. Μία από τις δουλειές τους, λοιπόν, ήταν η παραγωγή σιτηρών. Εκεί μαζευόταν όλο το χωριό και ο ένας βοηθούσε τους άλλους. Έτσι σκεφτήκαμε και εμείς να κάνουμε αναπαράσταση αυτής της δραστηριότητας και να σώσουμε την παράδοσή μας».
Η εκδήλωση εντάχθηκε στα προγράμματα ΟΠΑΑΧ και χρηματοδοτήθηκε για δύο χρόνια, ενώ τώρα υλοποιείται με τη βοήθεια του ΟΠΑΝΑΜ και του Δήμου Αυλώνος. Ελπίζουμε μόνο η Νομαρχία που ανέλαβε τον άξονα Πτέρη - Πανόραμα- Καρυές- Ελαία να ολοκληρώσει κάποτε τον πολύπαθο δρομο που πιπιλίζεται ως καραμέλλα απο τους αρμόδιους καθώς απο την Αυλώνα ως το χωριό παραμένει χωματόδρομος παρά το ικανοποιητικό του εύρος σε αρκετά σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages