ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτριος Κ Στρατικόπουλος (Μπαλούσκος)
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ 2003
Είναι η μοναδική πλατεία σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας μας, που δεν έχει ένα άγαλμα η μία μαρμάρινη πλάκα και να κατατίθεται ένα στεφάνι στις εθνικές εορτές.
Πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια από το 2001 που οι προτομές του μητροπολίτου Γερμανού και του Πρωτοσύγγελού Αμβρόσιου Φραντζή, ηρώων της επανάστασης του 1821, μεταφέρθηκαν από την κεντρική πλατεία στον καθεδρικό και μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου. Έκτοτε η πλατεία είναι χωρίς άγαλμα και Κυπαρισσία που είναι από τις έξι αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδος, η ύπαρξη της είναι από την εποχή του μύθου, και διαμέσου των αιώνων ήταν διοικητικό κέντρο. Ώς και για ένα διάστημα ήταν έδρα του δεσποτάτο του Μυστρά. Το 1460 ωμό αμέ ο πολιορκητής μετά από μάχη την κατάλαβε και διέταξε η 10.000 κάτοικοι της να σφαγιαστούν μέχρι ενός. Με εισήγηση συμβούλων γλίτωσαν τη ζωή τους και μεταφέρθηκα στην ερημωμένη Κωνσταντινούπολη και ο Θωμάς Παλαιολόγος ηττημένος κατέφυγε στην Κέρκυρα και από εκεί στη Ρώμη. Επί φράγκων, Ενετών, επί τουρκοκρατίας ήταν έδρα βοϊβόδα δηλαδή πολιτικού και στρατιωτικού διοικητή, ως και επί κατοχής 1941 – 1944 σε ιταλούς και Γερμανούς οι στρατιωτικές διοικήσεις ήταν στην Κυπαρισσία.
Με την απελευθέρωση, από το 1821 έως το 1834, ήταν η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας. Όταν καταργήθηκαν οι νόμοι και γίναν οι διοικήσεις, το 1839 – 1854 έδρα της διοικήσεως που περιελάμβανε και την Ολυμπία ήταν η Κυπαρισσία. Το 1899 – 1910 ήταν πρωτεύουσα του νομού Τριφυλλίας που επίσης περιελάμβανε και την Ολυμπία. Ακόμη, όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαυσε να είναι η πρωτεύουσα και η έδρα της επαρχίας Τριφυλίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι επί κατοχής, διορίστηκε το 1943 έπαρχος Τριφυλίας ο Βασίλειος Κάκκαβας από το Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας. Με τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και το νόμο Καλλικράτη, η Κυπαρισσία είναι η έδρα του Δήμου Τριφυλίας, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της τέως επαρχία Τριφυλίας.
Δεν είναι προσβλητικό η κεντρική πλατεία της νύφης του Ιονίου πελάγους, όπως την αποκαλούν πολύ, να μην έχει έστω μία προτομή; Δεν προσβάλλει τους κατοίκους; Δε δείχνει ασέβεια στην ιστορία της πόλεως;
Το έτος 2003 είχα δημοσίευση στον τύπο επιστολή που απευθυνόταν στον τότε δήμαρχο Ηλία Τσιγγάνο για διάφορα έργα, μεταξύ αυτών αναφέρομαι και στην κεντρική πλατεία. Την πλατεία χωρίς άγαλμα με πρόταση ώστε στις επίσημες ημέρες να κατατίθεται ένα στεφάνι έχοντας μία προτομή. Από τότε, τέσσερις δήμαρχοι τον διαδέχτηκαν και το πρόβλημα παραμένει. Μερικά από τα έργα που αναφέρω έχουν βρει τη λύση τους, όπως ο βιολογικός καθαρισμός και στα άλλα έχουν γίνει κάποιες επεμβάσεις.
Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 2003 ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΛΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟ
Κύριε δήμαρχε, όταν ρωτήθηκε ο Διογένης ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα είπε: Η γενναιότητα να λες ξεκάθαρα την γνώμη σου. Θα πρόσθετα εγώ, έστω κι αν πικραίνεις φίλους. Αυτό θα κάνω με το άρθρο μου αυτό, γιατί αγαπώ την Κυπαρισσία και είναι φυσικό να δείχνω το ενδιαφερόν μου σε ότι την αφορά, παρά τις όποιες που πικρίες νιώθω.
Δεν θα αναφερθώ στα δύο μεγάλα έργα, αίτημα πολλών χρόνων των κατοίκων της Κυπαρισσίας. Όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού και του λιμανιού, γιατί δεν εξαρτώνται από εσάς, ούτε είναι στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου τα έργα αυτά. Ότι μπορούσε να γίνει από το Δήμου έχει γίνει, όπως μελέτες και διάφορες άλλες ενέργειες. Τα παραπέρα εξαρτώνται από ανθρώπους που ασκούν εξουσία υψηλότερα. Αυτά τα έργα κύριε δήμαρχε, είμαι βέβαιος ότι τα θέλετε να πραγματοποιηθούν, περισσότερο από κάθε άλλο, για την υστεροφημία σας και για την κρίση του δικαστηρίου της ιστορίας, όταν δεν θα υπάρχουν πια.
Αυτά τα έργα στα οποία θα αναφερθώ, εξαρτώνται από τη θέλησή της δική σας και του δημοτικού συμβουλίου και μόνο, γιατί είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας. Αυτά τα έργα είναι η ανάπλαση της Διονυσιάδας πηγής, Την οποία έχετε εντάξει στον προϋπολογισμό του 2003 με το ποσό των 30.000 €, πόσο ικανοποιητικό για το έργο, καθώς και Την εγκατάσταση Ηρώου στην κεντρική πλατεία, το οποίο έχετε κι αυτό εντάξει στον προϋπολογισμό του 2003 με το ποσό των 12.120 €, το οποία κατά τη γνώμη μου είναι λίγα. Είναι λίγα και Ηρώο αντάξιο της Τριφυλιακής πρωτεύουσας, με τους τόσους αγώνες και το αίμα που έχουν χύσει κάτοικοι της και για ένα ακόμα λόγο, το έργο αυτό δε γίνεται για μερικά χρόνια, αλλά για δεκαετίες.
Η περιοχή της δίνει Διονυσιάδας πηγής Λαγούδης είναι ύψιστου φυσικού κάλλους, είναι ένα στολίδι, κατά γενική ομολογία με το πάρκο του δήμου και το γκαζόν του ξενοδοχείου στην είσοδο της περιοχής. Τις αργυρόφυλλες λευκές. Της πανύψηλές λευκές ταχείας αναπτύξεως. Τα αρμυρίκια και τα πεύκα. Τα παρτέρια με το γκαζόν και τις άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου. Τα τρεχούμενα νερά της πηγής. Τα ωραία κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, ως και την κεντρική μας πλάζ. Είναι ο χορός που συγκεντρώνει τους περισσότερους έλληνες και ξένους επισκέπτες της πόλεως. Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα ότι περιοχή κάθε χρόνο παίρνει την γαλάζια σημαία και μάλιστα φέτος θεωρήθηκε από επιθεωρητές υπηρέτριες σε όλη την Μεσσηνία. Είναι περιοχή αναφοράς για την πόλη μας.
Δεν μπορεί κύριε δήμαρχε, είπαν αρχεία πηγή, η πηγή του μύθου και του θρύλου, που συνδέεται με θεούς και ανθρώπους, να βρίσκεται σε κακό χάλι. Με μία τσιμεντόπλακα σπασμένη και βρώμικη. Εκεί που ο θεός Διόνυσος χτύπησε με το θυρεό του και να ανάβλυζε γάργαρο νερό, τώρα με ένα αντιαισθητικό και σκουριασμένο μοτέρ να υπερυψούται αυτής. Με την παραφωνία αυτή, η περιοχή μοιάζει με μια πανέμορφη κόμησσα ναι ωραία στολίδια, Αλέξη πολίτης και με βρώμικα πόδια. Σε παλαιότερες αναφορές μου στο θέμα, λέγατε ότι το έργο θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το πολεοδομικό σχέδιο της παραλίας. Τώρα με ευχαριστήσει έμαθα ότι όλες οι διαδικασίες τελείωσαν και επομένως μπορείτε να κάνετε χρήση του χώρου. Προχωρήστε κύριε δήμαρχοι, η περιοχή θα γίνει πολύ πιο όμορφη κι εσείς θα έχετε γράψει μία επιτυχία στο ενεργητικό σας.
Κύριε δήμαρχε, Χάριν εθνικής ευγνωμοσύνης, τοποθετήθηκαν από το σύλλογο Τριφυλίων Αθηνών και Πειραιώς, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο στρατηγό άγγελο Κολέτσου, οι προτομές του εθνομάρτυρα και ηρωικού μητρόπολη κ. Γερμανού – τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1978 – που πέθανε στις φυλακές Τριπόλεως κατόπιν βασανισμό και στερήσεων 21 Σεπτεμβρίου 1821, δύο μέρες προ της άλωσης της Τριπολιτσάς από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Toν δε πρωτοσυγκέλου Αμβρόσιου Φραντζή, πρωτεργάτη και ακούραστου αγωνιστή του 1821 ως και ιστορικού (αποκαλυπτήρια του 1938). Οι προτομές των δύο κληρικών τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία για την εθνική τους δράση. Για να μην ξεχνάμε τις θυσίες και την προσφορά τους για την ελευθερία μας, ως και τα ιερατικά του καθήκοντα, το οποίο είχανε επιτελέσει κατά τον καλύτερο τρόπο.
Καλώς η κακώς τα αγάλματα μεταφέρθηκα στον αύλειο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου. Με βαριά καρδιά, θυμάμαι είχα συνηγορήσει και εγώ στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μεταφορά τους. Είχαμε όμως δεσμευθεί ότι στον ίδιο χώρο κεντρική πλατεία θα τοποθετούσε ο Δήμος ένα νέο ηρώο για να τιμάμε τους νεκρούς μας, για να πω θέτουμε ένα πράσινο κλωνάρι και να λέμε με όλη μας την ψυχή αιώνια σας η μνήμη για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες ήρωες. Παρότι πέρασαν δύο χρόνια από τη μεταφορά των προτομών στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, καμιά κίνηση δεν παρατηρείται στο σημαντικό αυτό θέμα. Αυτό όμως που βλέπουμε, είναι τραπεζοκαθίσματα στο χώρο των αγαλμάτων, που δίνουν αφορμή για πικρόχολα σχόλια και κουτσομπολιά.
Ως γνωστό, για να φιλοτεχνήθηκε να τοποθετηθεί ένα άγαλμα σε δημόσιο χώρο, χρειάζονται πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες, έτσι θα απαιτηθεί πάρα πολύς καιρός. Όλοι όμως αυτό το διάστημα η κεντρική μας πλατεία, θα είναι ίσως η μοναδική σε πόλεις και χωριά της χώρας μας, που δεν θα έχει έστω ένα άγαλμα. Γι’ αυτό σπεύσατε κύριε δήμαρχε!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Τέως Αντιδήμαρχος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου