Με ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες και το πώς θα επηρεάσουν φροντίδες και καλλιέργεια, η ελαιοσυλλογή μετρά ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή της και τα ελαιουργεία ρίχνουν ρυθμούς. Η αγορά δεν δείχνει να απορροφά το προϊόν κατά το αναμενόμενο, ωστόσο, γίνονται πράξεις ακόμη και με υψηλότερες τιμές κατά περιπτώσεις, που όμως δεν ανεβάζουν στο σύνολο την τιμή παραγωγού.
Ελαφρά άνοδος στις τιμές βυτίου, όχι όμως και στον παραγωγό
Υπό την ανασφάλεια των καιρικών συνθηκών προχωρούν σε καλλιεργητικές φροντίδες οι παραγωγοί της Κρήτης. Ταυτόχρονα, με τα δέντρα να δείχνουν μία συμπεριφορά ανοιξιάτικη, οι παραγωγοί ανησυχούν για το τι θα προκύψει το επόμενο διάστημα, αν υπάρξουν παγετοί. Στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο ΑΣ Χανίων υπάρχει μία αύξηση παραγωγής της τάξεως του 40% από πρόπερσι, αλλά και μία πολύ καλύτερη ποιότητα προϊόντος.
Με τις τιμές παραγωγού στα επίπεδα των 2,60-2,70 ευρώ, τιμές που μεσοσταθμικά μάλλον επικρατούν και στο υπόλοιπο νησί, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία μικρή άνοδος των τιμών στα βυτία, με πράξεις να φτάνουν και στα 2,90-3 ευρώ, αναλόγως πάντα των ποιοτικών χαρακτηριστικών. «Αυτή δεν είναι ικανή για να αλλάξει τις τιμές στον παραγωγό», σχολίασε ο υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον συνεταιρισμό, Νεκτάριος Παρασκάκης , εκτός περιπτώσεων όπου συνεταιρισμοί για κάποια ελαιόλαδα ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών έδωσαν το κάτι παραπάνω στον παραγωγό. Κατά τον ίδιο, η αγορά δεν απορροφά το λάδι σε ρυθμούς που θα περίμενε κανείς, ενώ και οι παραγωγοί κρατούν ποσότητες, προσδοκώντας άνοδο.
Στον αντίποδα, οι κλεισμένες συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ σε χαμηλές τιμές και για συμβόλαια μεγάλης διάρκειας, λειτουργούν αποθαρρυντικά. «Είναι μία περίοδος που δεν ξέρεις τι να συμβουλέψεις τον παραγωγό», σχολίασε, εκτιμώντας ότι είναι πιθανό να δούμε καλύτερες τιμές γύρω στο καλοκαίρι, υπό την αίρεση ότι καλυτερεύουν οι συνθήκες της πανδημίας και αρχίζουν να κινούνται εστίαση και τουρισμός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου